• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L´Ajuntament restitueix les pintures del segle XVIII de l´emblemàtica capella de Sant Antoni
L´Ajuntament restitueix les pintures del segle XVIII de l´emblemàtica capella de Sant Antoni Imprimir Correu-e

(8.10.09) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí està portant a terme els treballs de restitució de les pintures barroques i neoclàssiques de la capella de Sant Antoni, on unes cates prèvies han posat al descobert els elements decoratius originaris. Els treballs abasten tot l’interior —parets i sostre—. L’actuació va a càrrec de l’empresa de Verges, Grup Feliu Moy, que té una àmplia experiència en aquest tipus de treballs.

La Capella de Sant Antoni va ser, probablement, el primer temple de la vila. Els seus orígens es remunten al segle XIV, moment en què es va iniciar el desenvolupament urbanístic de Torroella i es va conformar el seu nucli amb la plaça Major com a centre econòmic, polític i religiós. La seva construcció data de l’any 1368, quan les autoritats locals decideixen bastir a la plaça una capella dedicada a Santa Maria i Sant Antoni.
En època moderna, durant els segles XVI i XVII, la capella va ser utilitzada per la Universitat de Torroella per celebrar-hi les sessions locals. Era el lloc, a més, on se celebraven les sessions per escollir els càrrecs municipals.

El temple ha patit moltes transformacions des de la seva construcció. La darrera més significativa es va dur a terme el 1725 i va alterar notablement la planta original. És d’aquesta època que daten les pintures que l’Ajuntament està recuperant i que fins ara estaven totalment ocultes.

Espai expositiu
La Capella es va condicionar el 1985 com a sala d’exposicions i s’ha convertit en un equipament cultural molt concorregut, tant per la seva cèntrica situació, com per les seves propostes expositives. Dins de la seva programació hi tenen cabuda treballs d’artistes locals o d'altres indrets que difícilment poden exposar la seva obra en espais del circuït professional de galeries. És un finestra oberta al batec artístic pluridisciplinar de persones o col·lectius amb inquietuds i propostes interessants per compartir amb els visitants. La seva programació anual és coordinada des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i les propostes tenen una durada mitjana de dues setmanes, la qual cosa li dóna un gran dinamisme.

Josep Maria Surroca, regidor d’Activitats Culturals, Joventut i Festes ha explicat que precisament «el seu ús intensiu i el fet que des de feia anys no s’hi actuava, van fer que l’Ajuntament es plantegés la posada al dia de l’equipament». Tot i que estructuralment es troba en bon estat, la pintura estava molt malmesa, per la qual cosa es va projectar una intervenció integral a tot l’interior.

El projecte inicial preveia recuperar la imatge de l’església seguint el model barroc de la seva decoració. Fins ara les parets laterals eren blanques i el sostre marronós, però se sabia per fotografies que en el sostre els nervis, la cornisa i els elements ornamentals tenien altres tons. A partir d’unes cates s’han pogut posar al descobert i així utilitzar per aconseguir restituir la decoració original.

Del conjunt ornamental, la figura més significativa és una peça feta amb fusta policromada amb colors vius i fil d’or que es troba situada a la clau de volta de la cúpula. És l’únic element del gran retaule barroc que existia en el temple i es va cremar totalment durant al Guerra Civil.

Surroca considera que a banda de la millora de l’equipament expositiu, els treball també serviran per prestigiar i recuperar per al patrimoni local un edifici de gran valor simbòlic i patrimonial, al que fins ara potser se li havia donar poca rellevància.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit