• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament retirarà els fondejos d’embarcacions que afecten la praderia de posidònia de cala Montgó
L’Ajuntament retirarà els fondejos d’embarcacions que afecten la praderia de posidònia de cala Montgó Imprimir Correu-e

Seguiment fotogràfic dels morts de fondeig. (Foto: Àlex Llorente)(24.9.09) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí iniciarà la setmana vinent la retirada dels morts de fondeig  abandonats o instal·lats irregularment sobre la valuosa praderia de posidònia oceànica que existeix al seu fons. Aquesta espècie constitueix un hàbitat considerat d’interès comunitari per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. Per aquest motiu l’Ajuntament va encarregar l’any passat un estudi per avaluar l’impacte d’aquestes estructures i planificar-ne la retirada.

L’increment del turisme i de l’oferta nàutica a la Costa Brava ha fet que a  Cala Montgó, pel fet de tractar-se d’un espai tancat i resguardat dels temporals, tant de tramuntana com de garbí, hi hagi durant els mesos d’estiu un elevat número de fondejos per a diferents embarcacions. Cal considerar que a excepció d’alguns espais de protecció especial, l’activitat del fondeig d’embarcacions no està regulada, fet que afavoreix l’ancoratge generalitzat durant els mesos d’estiu a cales i platges del nostre litoral. A aquest fet s’ha de sumar la proliferació de morts fixes il·legals i no controlats que s’han anat instal·lant per evitar l’ús de l’àncora, molts dels quals acaben abandonats sobre la posidònia.

Es calcula que a la Cala Montgó hi ha més de 50 morts de fondeig abandonats. Es considera que aquest tipus de fondeig sobre la posidònia oceànica pot arribar a provocar més impacte que l’ancoratge tradicional, ja que la força del mar pot moure les estructures de formigó, malgrat el seu pes, i afectar les mates del seu voltant.

L’actuació que es portarà a terme es fonamenta en un estudi que es va realitzar l’any 2008 per avaluar l’impacte dels fondejos i els seus efectes sobre la conservació de les praderies de posidònia. Segons aquest estudi, el fet de minimitzar o eliminar l’impacte produït en punts d’extrema fragilitat i d’alt valor ecològic permetrà conservar les praderes i fins i tot incrementar la seva superfície en uns marges que podrien oscil·lar entre els 2 i els 6 centímetres l’any.

El procés d’extracció s’iniciarà a primers de la setmana vinent i s’allargarà al voltant de deu dies. Els treballs s’estructuraran en 4 fases i també permetran retirar fondejos que no es troben sobre la posidònia:
o Extracció fins a superfície mitjançant globus reflotadors.
o Extracció de l’aigua i transport a la costa amb el suport d’embarcació habilitada
o Transport del vaixell fins el camió amb excavadora retro
o Transport a deixalleria o abocador

Els treballs tindran un cost de prop de 30.000 euros que es finançaran íntegrament per mitjà d’una subvenció del Departament de Medi Ambient. En acabar l’operatiu, es realitzarà un marcatge de les clarianes deixades pels morts per estudiar l’evolució de la praderia i constatar el seu grau de recuperació. A part del marcatge mitjançant fites es realitzarà un seguiment audiovisual en forma fotogràfic i de vídeo.
D’altra banda, l’Ajuntament vol evitar que en un futur els fondejos afectin la praderia. En cas que se n’hagi de col·locar algun, s’obligarà el concessionari a utilitzar ancoratges ecològics.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit