• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies El Ple aprova una moció en defensa del dret a decidir i de la consulta per a la independència
El Ple aprova una moció en defensa del dret a decidir i de la consulta per a la independència Imprimir Correu-e

(18.9.09) El Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar anit una moció en defensa del dret a decidir i de la consulta popular per a la independència de Catalunya. La moció va ser presentada pel grup municipal d’ERC i va comptar amb els vots a favor dels regidors d’ERC, CiU i LEI, i de quatre regidors d’UPM (2 es van abstenir).

L’alcalde, Josep Maria Rufí, sosté que amb aquesta declaració l’Ajuntament es posiciona a favor de la consulta popular en el mateix sentit de la iniciativa ciutadana promoguda a Arenys de Munt i de les que s’estan preparant d’altres municipis del país. Rufí recorda que el món local és un àmbit estratègic fonamental per a la construcció nacional i destaca el valor simbòlic que tenen aquest tipus d’iniciatives, per bé que des dels Ajuntaments s’ha de fer especial èmfasi en la gestió del dia a dia, per tal d’incrementar el benestar de la persones i la cohesió social. Això, no obstant, no treu que els ajuntaments siguin una eina de suport a iniciatives que tenen com a única finalitat poder expressar el sentiment legítim del poble català a decidir lliurement el seu futur.

Contingut de la moció:

MOCIÓ EN DEFENSA DEL DRET A DECIDIR I DE LA CONSULTA POPULAR PER A LA INDEPENDÈNCIA

La nació catalana es troba en una cruïlla decisiva de la seva història. Després de més de trenta anys del restabliment de les llibertats democràtiques, les limitacions del marc polític i jurídic vigent pel que fa a l’avenç i el reconeixement de l’autogovern, fins i tot dins els estrets paràmetres establerts pel règim autonòmic, s’han fet cada vegada més evidents a ulls de tothom. Ja ningú no dubta que l’Estat espanyol continua mantenint, malgrat la modernització social i institucional que ha viscut durant aquest llarg període, una voluntat uniformitzadora i absolutament refractària a l’avenç nacional dels Països Catalans.

En un moment com el present té una importància fonamental la unitat del poble de Catalunya en la defensa dels seus drets nacionals i democràtics. I, més enllà encara, el compromís actiu i la participació del conjunt de la ciutadania en la definició del futur que més li convé al país. El dret a decidir, doncs, és un element bàsic i irrenunciable que, en democràcia, ningú no pot negar als catalans i les catalanes. 

És per tot plegat que cal saludar molt positivament iniciatives com la consulta popular per la independència d’Arenys de Munt. Només des de la por a la llibertat es poden entendre les pressions i les amenaces que s’han exercit sobre aquesta, tant per part de grups de caràcter feixista com, i això és encara més greu, des del mateix govern de l’Estat. Tot plegat és una mostra de la baixa qualitat de la democràcia espanyola quan topa de ple, encara que sigui en un pla merament simbòlic, amb el dret a decidir del poble català.  

Atès tots aquests elements exposats anteriorment, el ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí acorda el següent:
1. Defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989.
2. Donar suport a la consulta per la independència d’Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi.
3. Encoratjar a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d’altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars.
4. Exigir al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència.
5. Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit