• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí commemora intensament el Dia Internacional de la Dona
Torroella de Montgrí commemora intensament el Dia Internacional de la Dona Imprimir Correu-e

(06.03.18) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Xibeques del Cau han organitzat un ampli programa d'actes per commemorar el Dia de la Dona. Les activitats es van iniciar dissabte amb la presentació a la Fundació Mascort del llibre Buit de març, de Rosa Arrazola i es tancaran el dimecres 28 amb una sortida a l'exposició «D'Ones» del Palau Robert de Barcelona.

Dolors Bassa parlarà sobre la vida a la presó de dones
Un dels actes destacats  serà la conversa que mantindran l'exconsellera i exregidora Dolors Bassa amb la regidora d'Acció Social, Roser Font (dissabte, 17 de març, 18 h, Can Quintana), sota el títol «La vida a la presó de dones». Una altra activitat destacada serà l'exposició «15 anys de Xibeques", que s'inaugura demà dijous 8 de març, a les 19 h, a Casa Pastors. Més tard, a les 20 h, es farà una cantada amb Eva Trullàs, a la Plaça de la Vila, i a les 21 h tindrà lloc a La Sala, el Sopar de la Dona, obert a tothom.

Podeu consultar la programació completa a https://goo.gl/oKazsm

Moció institucional
Com a prèvia al desenvolupament del programa d’actes commemoratius, El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat 1 de març, per unanimitat, una moció institucional en la qual referma, entre d’altres, el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col·laboració amb les entitats de dones del municipi i rebutjant qualsevol tipus de discriminació. Així mateix, expressa el seu suport a la iniciativa de la Vaga Internacional de Dones realitzada per les feministes de diferents països del món i convocada a Catalunya pel conjunt del Moviment Feminista i els sindicats.

Podeu llegir el text sencer de la moció a https://goo.gl/sRke4X

Pla Municipal d’Igualtat
L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol avançar amb fermesa cap al foment de la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista en l'àmbit del municipi. Amb aquest objectiu, el Ple de gener ha aprovat per unanimitat un ambiciós Pla Municipal d'Igualtat per al període 2018-2021, en el qual es concreten més de 30 propostes i accions per sensibilitzar, reflexionar i fer efectiva la igualtat d'oportunitats d’homes i dones.

La regidora d'Acció Social, Roser Font, argumenta que l'Ajuntament ha assumit plenament el compromís institucional d'avançar cap a un nou sistema de relacions personals i comunitàries basades en l’equitat. Explica que es tracta d'un pla transversal, que integra tots els àmbits tant de la vida municipal, com de l'activitat de l'Ajuntament, per la qual cosa implica totes les àrees i aposta per la participació del municipi, del teixit social de Torroella i l’Estartit. Assegura que és aplicable en el context social actual del municipi, és realista, possibilista i amb la mirada cap al futur.

Què celebrem el 8 de març, Dia Internacional de la Dona?
Les Nacions Unides van declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, una commemoració que se celebra arreu del món. Aquesta commemoració centenària simbolitza la lluita històrica per la igualtat de gènere.

La història més estesa sobre la commemoració del 8 de març fa referència als fets que van succeir l'any 1908 en aquesta mateixa data, quan van morir calcinades 146 treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York en un incendi provocat per les bombes incendiàries que els van llançar davant la seva negativa a abandonar el tancament que elles mateixes protagonitzaven com a protesta pels baixos salaris i les indignes condicions de treball que patien.

També es reconeix com a antecedent les manifestacions protagonitzades per obreres tèxtils a partir de novembre de 1908, també a Nova York, per denunciar igualment uns salaris i unes condicions de treball inacceptables, raó per la qual van ser tractades brutalment per la policia i arrestades, van patir fam, moltes van ser acomiadades, però van aconseguir les peticions reclamades. El 8 de març de 1909 es va convocar una nova manifestació exigint millores de condicions per a les dones emigrades, l'abolició de l'explotació infantil i el dret de les dones a votar.

La Conferència Internacional de Dones Socialistes reunida a Copenhaguen (Dinamarca) en 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada de reivindicació i defensa dels drets de les dones, també denominada en ocasions com a Dia Internacional de la Dona o simplement Dia de les Dones.

Al marge dels orígens reals de l'elecció del 8 de març com a data rellevant en la reivindicació dels drets de les dones, és una jornada consolidada dedicada a la reflexió sobre les condicions vitals i laborals de les dones arreu del món i a la lluita contra les desigualtats.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit