• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Museu de la Mediterrània inaugura dissabte una exposició sobre “el príncep” de la tenora, Ricard Viladesau
El Museu de la Mediterrània inaugura dissabte una exposició sobre “el príncep” de la tenora, Ricard Viladesau Imprimir Correu-e

(25.01.18) El Museu de la Mediterrània inaugura aquest dissabte 27 de setembre l'exposició “Viladesau. El príncep de la tenora”, amb la qual ret  homenatge al músic Ricard Viladesau i Caner (Calonge 1918 - Barcelona 2005),  amb motiu del centenari del seu naixement. Es tracta d'una mostra inèdita, que aplega el seu fons personal i materials diversos. L’exposició, comissariada pel músic Jordi Molina, podrà visitar-se a l’Espai Baix Ter del Museu de la Mediterrània fins a l'1 de maig de 2018, i posteriorment es podrà veure a diferents poblacions com Calonge i Girona.La mostra ens submergirà en les facetes més conegudes d’instrumentista i compositor, però també s’indaga en la part més humana, en el músic conversador, temperamental, apassionat, sensible, intel·ligent i un pèl irònic. Reuneix, per primer cop, els objectes personals que va cedir el mateix Ricard Viladesau a l’Ajuntament de Girona (la seva tenora, ulleres i estilogràfica) i posteriorment la família va cedir el fons personal a l’Ajuntament de Calonge un fons més extens que inclou (partitures, fotografies, correspondència, recull de premsa); aquest darrer fons actualment custodiat pel Museu de la Mediterrània. A part, l’exposició ha permès recopilar imatges, àudios i vídeos sobre el músic, com per exemple diverses gravacions de TV3 o un inèdit vídeo de la família i amics explicant vivències i anècdotes sobre el músic, que el Museu va encarregar.

Vinculació amb Torroella
Ricard Viladesau ha estat possiblement el músic més influent i popular en la història de la música de cobla de la segona meitat del segle XX. Va estar estretament vinculat amb  Torroella de Montgrí. La seva vinculació prové de l’any 1943, quan formà part dels membres que fundaren la Cobla Orquestra Caravana. Ell va ser el director de la cobla del 1946 al 1950, i a ell se li atribueix el fet de posar-li nom a l'orquestra. Durant la seva estada a la Caravana, va conèixer la torroellenca Rosa Carrera i Gironella amb qui es va casar el 1944 i va tenir dos fills.

El Museu de la Mediterrània té en la música popular i tradicional un dels seus principals eixos de recerca, preservació i difusió. En aquest sentit, amb el pas del temps ha rebut diversos fons patrimonials de músics de cobles orquestres, de Torroella de Montgrí i d’arreu de Catalunya, aquest és el cas del Fons Ricard Viladesau.

Jordi Molina, deixeble i comissari

El comissari de l’exposició és Jordi Molina, tenora i compositor, deixeble del mestre Ricard Viladesau. Jordi Molina ha pogut aportar a l’exposició el seu coneixement com a músic instrumentista de tenora. Però també aporta el coneixement d’aquell que va aprendre amb Ricard Viladesau a tocar la tenora. Amb una trajectòria professional immillorable, Jordi Molina aporta una visió idònia per a conèixer en tota la seva perspectiva la figura de Ricard Viladesau.

Activitats paral·leles

- Dissabte 3 de febrer a les 18 h

Conversa sobre... Ricard Viladesau,  al Museu de la Mediterrània. Reunim deixebles, amics, companys d’en  Sau per parlar d’ell. Ens acompanyaran Josep Gispert, Josep Bastons, Eduard Font i Francesc Sanchez Carcasses.

-Dissabte 10 de març a les 11 h

Jornada “El món de la tenora” al Museu de la Mediterrània. Presentem tres conferències al voltant de la tenora, l’instrument amb el qual Ricard Viladesau va excel·lir. Participaran Anna Costal, Jaume Vilà i Núria Bonet.

-Dissabte 10 de març a les 19 h

Concert de la Cobla Sant Jordi “Viladesau. Sardanes i sardanes obligades” a l’Auditori Teatre Espai Ter. Més informació i compra d’entrades a www.espaiter.cat

-Diumenge 8 d’abril a les 12h

Visita guiada a l’exposició a càrrec de Jordi Molina, comissari de l’exposició. Inscripcions a L'adreça electrònica està protegida contra robots d'spam. Has d'activar Javascript per poder veure-la.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit