• leftlayout Layout
 • rightlayout Layout
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

 

 • (+)

 • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí farà accessibles un centenar de voreres gràcies als pressupostos participatius
Torroella de Montgrí farà accessibles un centenar de voreres gràcies als pressupostos participatius Imprimir Correu-e

(09.11.17) La proposta més votada dels primers pressupostos participatius de Torrella de Montgrí ha estat el «Projecte de millora de l’accessibilitat de les voreres del municipi. Un poble que camina al costat dels que no caminen», amb 525 vots. Aquesta ha estat doncs, la proposta guanyadora de les 9 que es van posar a votació, amb més del doble de vots quela segona classificada, i serà la que s’executarà durant el 2018. L’actuació té un pressupost de 75.000 euros, IVA inclòs, i permetrà eliminar el desnivell existent entre la vorera i la calçada en un centenar de punts del municipi, de manera que qualsevol persona els pugui creuar adequadament, sense cap dificultat o impediment.

La segona proposta més votada ha estat l’adequació d’un espai de benvinguda per accedir al Massís del Montgrí, que ha rebut un total de 235 vots, seguit del projecte de camins segurs a l’Escola Guillem de Montgrí i Escola Bressol Petit Montgrí (179 vots) i del projecte de millora dels Jardins John Lennon (175 vots).

Pel que fa a la participació, aquesta primera experiència de pressupostos participatius s’ha tancat amb un molt bon balanç. Hi han votat 769 persones, xifra que representa el 8 % dels veïns i veïnes, majors de 16 anys, empadronats al municipi.

Del 16 al 31 d’octubre els ciutadans del municipi van poder votar electrònicament i presencialment, al total de 9 projectes finalistes, per tal de decidir en què invertir 75.000 € del pressupost municipal del 2018. Val a dir també, que al pressupost del 2018, estan contemplats també 25.000 € més d’inversió que s’han decidit de manera participativa, a través dels cinc consells de barri del municipi.

En la fase de votació, els veïns i veïnes podien votar un màxim de 3 projectes d’una llista de 9 que havien passat la fase de priorització ciutadana i de validació tècnica. Segons les normes de funcionament del procés s’executaran aquells projectes més votats fins a esgotar els 75.000 euros. Així doncs, s’executarà el projecte de millora de l’accessibilitat que tenia aquest import.

Projectes a votació:

Import

Vots

 1. Projecte de millora de l’accessibilitat de les voreres del municipi.  Un poble que camina al costat dels que no caminen

75.000 €

525

 1. Adequació d’un espai de benvinguda per accedir al Massís del Montgrí

73.000 €

235

 1. Camins segurs a l’Escola Guillem de Montgrí i l’Escola Bressol Petit Montgrí

73.700 €

179

 1. Projecte de millora dels Jardins John Lennon

75.000 €

175

 1. Carril bici que connecti les escoles amb la zona esportiva 

73.500 €

129

 1. Millorar el camí d’accés al pavelló del Guillem de Montgrí

52.000 €

101

 1. Ampliar la vorera de la façana de l’Escola Sant Gabriel per millorar la seguretat dels infants

74.500 €

97

 1. Millorar les pistes poliesportives de l’Escola Guillem de Montgrí perquè el terra no sigui tant rugós

70.000 €

94

 1. Millora del parc infantil de la ronda Pau Casals, davant de l’Escola Sant Gabriel

73.200 €

91

En la primera edició dels pressupostos participatius, l’Ajuntament ha fet una aposta pel vot electrònic, però sense deixar de banda el vot presencial, per tal que tots els ciutadans amb accés o no a internet, poguessin exercir el seu dret a vot. Així, a través de la plataforma de vot electrònic https://participa.torroella-estartit.cat han votat un total de 392 persones (51%) i a través de les urnes ho han fet 377 (49%)

A part del 769 vots vàlids, s’han comptabilitzat 40 butlletes que no han estat vàlides per diferents motius: per no estar empadronat, per no identificar-se correctament, per no tenir l’edat mínima, o per ja haver exercit el seu vot a través de la plataforma de vot electrònic.

Durant el període de votacions s’han dut a terme diferents accions de dinamització del vot, ja sigui per les pròpies entitats i persones que havien proposat els projectes, com accions pròpies de l’Ajuntament per tal d’arribar a col·lectius menys representants. En aquest sentit, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí vol agrair la col·laboració de les escoles de primària del municipi, l’Institut Montgrí, l’Oficina de Català, l’Escola Municipal d’Adults, així com la Llar de Jubilats El Recer.

El projecte de pressupostos participatius es va iniciar durant el mes d’abril d’enguany amb la recollida de propostes ciutadanes i d’entitats del municipi. Durant els mesos següents es van obrir diferents espais de participació a través dels quals la ciutadania va poder proposar, debatre i finalment prioritzar les propostes finalistes, que van passar al període de votació.

Per tal de garantir la transparència i la viabilitat econòmica i tècnica dels projectes, el consistori s’ha dotat d’una comissió tècnica, formada per tècnics municipals, i d’una comissió de seguiment, amb representants de les diferents forces polítiques de l’Ajuntament, així com d’entitats locals.

Per tal de poder desenvolupar el procés de pressupostos participatius, l’Ajuntament ha demanat una subvenció a l’àrea de participació ciutadana de la Diputació de Girona.

El regidor de participació ciutadana, Marc Calvet s’ha mostrat molt satisfet pels resultats obtinguts en els que són els primers pressupostos participatius del municipi: “Estem molt agraïts per la implicació ciutadana, tant en fase de propostes com en la fase de votacions”. L’alcalde, Josep M. Rufí també s’ha mostrat satisfet: “Els resultats dels pressupostos participatius, engegats per primer cop al nostre municipi, ens encoratgen a seguir en aquesta línia i reforçar-los, de cares al proper any”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit