• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament manté la capacitat inversora, la contenció fiscal i la reducció de l’endeutament en els pressupostos per al 2018
L'Ajuntament manté la capacitat inversora, la contenció fiscal i la reducció de l’endeutament en els pressupostos per al 2018 Imprimir Correu-e

(03.11.17) El Ple va aprovar anit els pressupostos per al 2018, que continuen reforçant els eixos bàsics del mandat: polítiques socials, educació, reactivació econòmica, dignificació de la via pública, millora dels serveis i equipaments municipals i contenció de la despesa. L'evolució positiva de les finances locals en els darrers exercicis permet mantenir una important capacitat inversora, amb la contenció de la pressió fiscal i la reducció de l'endeutament municipal, eixos estratègics de la gestió en matèria d'hisenda municipal.

Els pressupostos es van aprovar els vots a favor de l'equip de govern (ERC-Junts, UPM i LEST), mentre que PDeCAT i COET, a l'oposició, hi van votar en contra. La CUP, també a l'oposició, va abandonar el ple en protesta per l'empresonament del govern català.

El pressupost puja a 17.880.169,40, pràcticament el mateix import (+0,12%) de l'exercici anterior. La partida d’inversions per al 2018 és de 1.776.242, un 19% menys que el 2017. Les actuacions més importants són:

·    Zona esportiva municipal 600.000 euros
·    Projecte Life. Desurbanitzar la Pletera 389.222 euros
·    Centre d'Interpretació Espai Medes de l'Estartit 150.000 euros
·    Remodelació Passeig de l'Església 115.000 euros
·    Biblioteca Municipal de l'Estartit 100.000 euros
·    Reasfaltatge de carrer 100.000 euros
·    Inversions amb pressupostos participatius 75.000 euros
·    Inversions proposades als Consells de Barri 25.000 euros
·    Connexió carril bici entre càmpings 25.000 euros
·    Implementació administració electrònica 12.000 euros
·    Projecte de renovació museogràfic 10.000 euros

Els pressupostos recullen la congelació del principals impostos i taxes, d’acord amb les ordenances fiscals que es van aprovar el mes passat. S'hi incorpora, a més, una nova reducció en la taxa d'escombraries (un 3% les domèstiques i un 2% en les industrials) d'acord amb el full de ruta iniciat el 2015, que fixava una rebaixa del 12% en les domèstiques i del 8% al llarg d'aquest mandat. Les reduccions s'afegeixen a les que ja es van aprovar l'any passat, que també van seguir el mateix percentatge. En aquest sentit, cal remarcar també l'increment dels ingressos derivats de la recollida selectiva que any a any augmenten de forma considerable.

Respecte als impostos i taxes vinculades amb l’activitat econòmica i immobiliària (ICIO, IIVTNU, IAE i taxes d’obertures d’establiments) es tendeix a ser prudent, seguint el mateix criteri que exercicis anteriors, però augmentant-ne lleugerament la dotació en alguna aplicació pressupostària, ja que el comportament durant el 2016 i 2017 ja indica un repunt i un canvi de tendència a l’alça.
Es dota amb 640.395,99 euros la transferència a l'EMD de l’Estartit.

Reducció de l'endeutament
L'alcalde, Josep Maria Rufí, que assumeix directament la regidoria d'Hisenda, recorda que els números amb què es van tancar l'exercici de 2016 certifiquen una tendència molt positiva que es va concretar en la generació d'un romanent de tresoreria de 611.000 euros. La previsió és que l'endeutament se situï a finals de 2017 en un 64,35%, pràcticament 2 punts per sota de la previsió inicial, i molt lluny del 75% límit que fixa la llei per poder tenir més autonomia de finançament. Per al 2018, d'acord amb la planificació que s'ha fet dels ingressos i les despeses, el percentatge podria reduir-se fins al 59,54%, amb la projecció que al 2019 fos del 56,33 %.

Aquestes dades favorables de la reducció de l'endeutament es reforcen amb el fet que l'ajuntament està pagant a uns 15 dies de mitjana les factures del proveïdors, una ràtio que també es troba molt per sota del 60 dies de termini que fixa la llei. Això, a banda de ser un bon indicador de solvència i gestió econòmica, genera confiança i oportunitats per aconseguir bons preus.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit