• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella reinvindica Miquel Pardas i Pep Ventura, figures claus de la sardana al segle XIX
Torroella reinvindica Miquel Pardas i Pep Ventura, figures claus de la sardana al segle XIX Imprimir Correu-e

(25.10.17) El  Museu de la Mediterrània organitza la conferència "Pardas i Ventura. 1850, el naixement de la sardana”, a càrrec de Jaume Nonell. L’acte tindrà lloc el dissabte 28 d'octubre a les 18 h i pretén posar la poc coneguda figura de Miquel Pardas al costat del famós Pep Ventura. Enguany es celebra el bicentenari del naixement de les dues figures, personatges que foren cabdals pel món de la sardana. Entre els dos, pels volts del 1850, revolucionaren el panorama musical de l’Empordà i a partir d’ells tot canvià en el que seria el món de la sardana. En un any on la figura de Pep Ventura és llargament recordada, el Museu de la Mediterrània vol homenatjar, tot reivindicant la importància de la seva figura, el torroellenc Miquel Pardas.

1850. El naixement de la sardana
El 1817 naixia a Alcalá la Real, a Jaen, una de les figures més importants del món de la cobla. Naixia Pep Ventura, llargament reconegut i que enguany es celebren multituds d’actes per celebrar el bicentenari del seu naixement. A molts quilometres d’allà, a la localitat de Verges, el mateix any, naixia una figura que ha passat desapercebuda per molta gent però que igual que Pep Ventura fou crucial pel ball de la sardana, Miquel Pardas.

Miquel Pardas, que va viure bona part de la seva vida a Torroella de Montgrí, i té el seu lloc a la història pel fet que l’any 1850 va publicar el Método per aprendrer á ballar sardanas llargas. Aquest va ser un fet crucial a la història de la sardana i va posar ordre als diferents moviments que fins portaven a terme els balladors de sardanes. És per aquest motiu pel qual tot i ser un personatge gairebé desconegut per molta gent, ens trobem davant un dels més transcendentals protagonistes en l’evolució de la sardana i la cobla durant el segle XIX.L’Empordà, i més concretament el territori entre Figueres i Torroella de Montgrí, gràcies a ells dos, es va convertir en l’epicentre del naixement de la sardana.

Pardas i Ventura
La conferència de Jaume Nonell al Museu de la Mediterrània, a part d’explicar la contribució de Pardas a la sardana, fet en el qual n’ha fet diversos estudis, ens explicarà la relació que varen tenir els dos grans personatges de meitat del segle XIX i que varen revolucionar el món de la sardana.

Pardas i Ventura varen ser més que coneguts i Nonell ha trobat documentació que els dos varen assistir a la ballada de sardanes que es va fer l’1 d’Octubre de 1860 a Montserrat davant la reina Isabel

Miquel Pardas i Roure (Verges, Baix Empordà, 1817 - Barcelona, 1872)
Fou un teòric musical que ajudà a establir la coreografia de la sardana llarga, per a la qual cosa recopilà, sembla, les normes ja establertes.
S'establí, de molt jove, a Torroella de Montgrí. Va fer també de marxant de fires i mercats. Tenia la dèria de la dansa i no li costava gaire deixar, a vegades, el negoci per anar a una o altra festa, fins i tot acompanyat de la seva filla: era un excel•lent ballador. El 1850 va publicar a Figueres el Mètodo per apendre de ballar sardanes llargues. Traslladat a Barcelona, en enviduar, la vida irregular va malmetre la seva salut i l'any 1872 va morir a l'Hospital de la Santa Creu.

Josep Maria Ventura i Casas (Alcalá la Real, Jaén, 1817 - Figueres, Alt Empordà, 1875)
Conegut popularment amb el nom de Pep Ventura, fou un músic i compositor que consolidà la sardana llarga i reformà la cobla donant-li amplitud. Fou un personatge popular a l'època com a emprenedor cap de cobla, prolífic compositor i destre tenora. Va viure sempre a Figueres. Fou un admirable instrumentista, ídol a les festes majors empordaneses, virtuós del flabiol, la flauta, el clarinet i insuperable i agilíssim improvisador en els «obligats» dels valsos, masurques, polques i rigodons, màxima delícia dels saraus vilatans.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit