• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Museu de la Mediterrània inaugura dissabte una mostra sobre el treball d’interiorisme de l’arquitecte Rafel Masó
El Museu de la Mediterrània inaugura dissabte una mostra sobre el treball d’interiorisme de l’arquitecte Rafel Masó Imprimir Correu-e

(07.09.17) El Museu de la Mediterrània inaugura aquest dissabte 9 de setembre, a les 19 h a l'Espai Baix Ter, l'exposició "Masó: interiors", un recorregut per l’interior de nou habitatges dissenyats per l’arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 1880-1935) al llarg de la seva carrera, entre 1907 i 1932. A nivell local, la mostra té un gran interès, ja que s'hi recullen les actuacions que Masó va fer en 4 edificis molt significatius del nostre municipi: (Can Quintana 1907-08 actual seu del Museu de la Mediterrània; Casa Carles "Palau lo Mirador" 1929-32 i Palau Solterra 1930-32, actual seu de la Fundació Vila Casas) i l'Estartit (Casa Salieti, 1918).

L’exposició s’articula a través d’un recorregut per l’interior de 9 habitatges de Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot i Torroella on s'hi mostra la seva obra d’interiorisme per mitjà de plànols originals, dibuixos i elements del mobiliari. Aquesta panoràmica demostra que un dels aspectes més innovadors de l’obra de Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar.

Europeïtzació de Catalunya

Un dels aspectes més innovadors de l’obra de Rafael Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar. Masó veia la transformació dels interiors dels habitatges com un aspecte més de la identitat nacional, de la modernització i de l’europeïtzació de Catalunya que propugnava el Noucentisme. Per aquest motiu va introduir les corrents dels dissenyadors més avançats d’Anglaterra, Àustria i Alemanya i hi va integrar les aportacions dels artesans i artistes gironins, que van donar forma als mobles, vitralls, esgrafiats, forja i ceràmica.

Els interiors de Masó es caracteritzaven per portar la llum natural a tot arreu de manera indirecta, abundant les transparències dels vidres emplomats i les cortinetes. L’arquitecte gironí aconseguia un confort auster i una sensació d’ordre.

L’exposició es va presentar al Museu d’Història de Girona i a la Casa Masó l'any passat, coincidint amb el desè aniversari de la celebració de l’Any Masó i de la creació de la Fundació Rafael Masó. Passada una dècada, la Fundació va creure oportú organitzar una mostra que oferís una visió panoràmica i alhora nova de l’obra de Rafael Masó. A més, també s’ha volgut reivindicar la presència del llegat de l’arquitecte arreu de les comarques de Girona, per això l’exposició és un projecte conjunt de la Fundació i el Museu d’Història de Girona amb el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, el Museu de la Garrotxa d’Olot i el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, on ara es podrà veure la mostra.

Amb la seva estada al Museu de la Mediterrània, on es podrà visitar fins al 8 de gener, es tanca el seu recorregut per les comarques gironines.

Conferència inaugural i activitats paral·leles

L’exposició s’inaugurarà el dissabte 9 de setembre a les 19 h, amb la conferència «L’arquitectura de Masó a Torroella de Montgrí i l’Estartit», a càrrec de Jordi Falgàs, que en acabar la seva intervenció oferirà una visita comentada a la mostra.

Durant els mesos que restarà exposada, s’ha programat un ampli ventall d’activitat paral·leles.

Dissabte 21 d’octubre a les 18 h

Lloc: Museu Palau Solterra

Conferència: " Els interiors i els mobles de Rafael Masó: d’Europa a Catalunya" a càrrec de Mónica Piera Miquel, presidenta de l'Associació per l'Estudi del Moble.

Diumenge 12 de novembre a les 11 h

Visita guiada als edificis de Rafael Masó de Torroella de Montgrí i l'Estartit: Casa Quintana, Palau Solterra, Palau lo Mirador i Casa Salieti. A càrrec de Rosa Maria Gil Tort, doctora en Història Contemporània i Tècnica de la Fundació Rafael Masó

Divendres 29 de desembre a les 11 h

Lloc: Museu de la Mediterrània
Taller infantil de Nadal sobre els interiors de Masó

Dijous 4 de gener a les 18 h

Taller per a públic familiar per endinsar-nos en el món de Rafael Masó i descobrir la seva vida, els seus dissenys i endinsar-nos en l’ideal domèstic noucentista.

Dissabte 30 de desembre a les 12 h

Lloc: Museu de la Mediterrània
Visita comentada a càrrec del comissari de l'exposició, Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó.

Dissabte 20 d’abril a les 19.30 h

Museu Palau Solterra
Conferència "L'arquitectura de Masó al Baix Empordà", a càrrec de Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit