• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Instal·len una sepiera visitable a la zona de banyistes de la platja Gran de l'Estartit
Instal·len una sepiera visitable a la zona de banyistes de la platja Gran de l'Estartit Imprimir Correu-e

(22.06.17) La platja Gran de l'Estartit té un nou atractiu per als seus usuaris, en aquest cas al fons del mar, dins l'àmbit dels banyistes. La setmana passada s'hi va instal·lar una sepiera visitable, a un centenar de metres de la línia de costa i entre 2 i 3 metres de fondària, on tothom que vulgui podrà veure sèpies, calamars i, fins i tot, cavallets de mar, en un ecosistema reproduït a petita escala. Es tracta d'una iniciativa emmarcada dins del Projecte Sèpia, que té com a objectiu millorar les seves condicions de reproducció i repoblar-ne les aigües de l'Empordà.

La sepiera de l'Estartit està emplaçada davant de la zona de la caseta de salvament marítim i té una llargada d'uns trenta metres. És fàcilment visitable amb ulleres i no té cap restricció d’accés. Es recollirà al setembre, quan hagi finalitzat el període de màxima activitat reproductiva. D’aquesta manera també s'evitarà que les llevantades la facin malbé.

Aquest any el Projecte Sèpia s’ha fet possible gràcies a 23 esponsors, entre els quals hi ha el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Club Nàutic l’Estartit, l'Associació Nàutica la Llevantina, l’empresa Nautilus i l'àrea de Gestió Costanera i Platges de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, i compta amb el suport de la Confraria de Pescadors de l'Estartit i de l'Escala.

Primer any del Projecte Sèpia
El projecte està impulsat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador de l’Escala Isaac Moya, a partir de la constatació que aquests cefalòpodes cada vegada tenien més dificultat per reproduir-se degut, fonamentalment, a que disposen de menys punts on dipositar els ous (els rius cada vegada porten menys branques cap a mar). Això feia que molts els posessin a les xarxes dels pescadors, de manera que es perdien quan les recollien. Per revertir aquesta situació, els impulsors del programa, amb la complicitat dels pescadors artesanals de l'Escala i l'Estartit, dins l'àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, van iniciar l'any passat un programa pioner per afavorir la seva reproducció i donar un nou impuls a la recuperació d'aquesta pesca.

L'estratègia de recuperació passa per col·locar sepieres al fons marí, uns hàbitats artificials formats per branques de llentiscle per afavorir que calamars i sèpies hi criïn i els ous madurin i eclosionin de forma natural. A més, els pescador recuperen els ous amarrats a les xarxes i els dipositen en uns vivers que tenen a port. Quan aquests estan a punt d'eclosionar, són transportats a mar obert i dipositats a les incubadores. En total, s'han instal·lat 12 gàbies incubadores i 2 línies de sepieres visitables entre l'Escala i l'Estartit (cada línia medeix uns 30 metres).  Les incubadores s’estaran fins al 15 de setembre i s’han senyalitzat convenientment (amb boies, banderes i rètols) perquè ningú hi amarri o hi pesqui.

El programa va arrencar l'any passat i gràcies a aquest sistema, a l'Escala, es van aconseguir incubar 11.400 ous de sípia i 118.500 de calamar. Fins a la implantació del projecte, tots aquests cefalòpodes no naixien, perquè els ous acabaven al fons del mar. Aquesta setmana, a més, els pescadors de l'Estartit ja han començat a subministrar les primeres sèpies del Projecte Sèpia a restaurants del municipi.

Des d’un inici, el Projecte Sèpia ha buscat una repercussió que anés més enllà de la vessant ambiental (és a dir, la recuperació de l’espècie). Per això, amb l’objectiu d’incidir en els apartats econòmics i turístic, els seus impulsors treballen per crear una marca –un distintiu propi- que puguin fer servir els pescadors de la zona quan comercialitzin les sèpies i els calamars. A més, per primer cop, aquest 2017 també se celebraran unes jornades gastronòmiques centrades en la sèpia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit