• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tot a punt per a la campanya de prevenció activa dels incendis forestals a Torroella de Montgrí
Tot a punt per a la campanya de prevenció activa dels incendis forestals a Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(12.06.17) El proper dijous 15 de juny es tancarà l'accés motoritzat al massís del Montgrí, amb l'objectiu de minimitzar el risc d'incendi forestal. La prohibició es mantindrà fins a mitjan setembre, durant el període de més alt risc, i estarà vigent fins que les condicions climatològiques ho permetin. Amb aquesta mesura s'activarà la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu, al nostre municipi.

Vigilància al Montgrí
La Federació ADF Les Gavarres, de la qual en forma part l'ADF Montgrí, activarà el 26 de juny i fins al 31 d'agost, un dispositiu de vigilància format per 1vehicle d'intervenció ADF al massís d'Ardenya-Cadiretes, 2 al massís de Gavarres i 1 al massís del Montgrí (equipat amb una bomba de 500 litres d'aigua per a una primera intervenció en cas d'incendi). En total es contractaran 11 especialistes en prevenció d'incendis que, complementats amb voluntaris de l’entitat, realitzaran cada dia d’11.30 a 18.30 h tasques de vigilància, conscienciació i primera intervenció. Els efectius sobre terreny estaran recolzats per 6 càmeres de vigilància d'incendis forestals gestionades des de la seu de la federació a Santa Cristina d'Aro, en contacte permanent amb Bombers i Agents Rurals de la Generalitat. Aquest dispositiu de vigilància compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona.

L’ADF Montgrí també ha programat, per al 17 de juny (Casa Pastors, 10.30 h), una xerrada informativa sobre la prevenció d'incendis forestals i mesures de protecció en les urbanitzacions. També distribuirà tríptics amb consell bàsics.

La funció de l'ADF és clau per a la gestió forestal i la prevenció dels incendis. Les ADF tenen com a funció la vigilància d’indicis, informació i conscienciació a transeünts i residents, i el manteniment d’estructures de prevenció d’incendis i la seva senyalització. En cas d’incendi forestal poden realitzar la primera intervenció fins a l’arribada de Bombers. el seu suport és també clau a l'hora d'implementar el tancament dels accessos a peu al Montgrí quan el risc d'incendi sigui extrem i calgui activar el nivell 3, el màxim, del Pla Alfa.

Franges de protecció

Per prevenir el risc d’incendis forestals i millorar les possibilitats d’actuació en cas de sinistre, l’Ajuntament ha continuat impulsant mesures per reduir la càrrega de combustible a la muntanya. Un aspecte molt important d'aquesta gestió és la creació, obligatòria per llei, de franges de protecció perimetral a urbanitzacions i càmpings. Aquest hivern s'han acabat els treballs iniciats la primavera passada a Torre Moratxa, Torre Vella, Torre Gran i als càmpings Castell Montgrí, Delfín Verde, Rifort i Estartit. Aquests treballs els executa l'ajuntament i el cost les assumeixen els propietaris. Els càmping Neus i Montgó, per la seva banda, han assumit directament els treballs de les seves franges.

Major implicació dels Agents Rurals
En el marc dels preparatius de la campanya d'aquest estiu, responsables polítics i tècnics de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí es van reunir el 25 de maig amb representants dels Agents Rurals, a qui van demanar una major implicació en el moment d'activar al massís del Montgrí el nivell 3 del Pla Alfa, el més alt en l'escala de risc d'incendi forestal. A la reunió també hi va ser present un representant de l'ADF Montgrí, Anselm Díaz.

El nivell 3 del Pla Alfa implica la prohibició total d'accés a peu i la suspensió de tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d’incendi forestal. La seva activació és decretada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en funció del mapa diari del perill d’incendis i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. A partir de la seva activació, són els Agents Rurals qui per llei tenen les competències per adoptar les mesures necessàries per fer efectives les restriccions que implica, tant d'accés a peu, com de suspensió d'activitats. Aquestes restriccions es fan no només per minimitzar el risc d'incendi, sinó per protegir les persones i facilitar les tasques d'extinció en cas d'incendi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit