• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Ple aprova la concessió de les Medalles del Montgrí 2009
El Ple aprova la concessió de les Medalles del Montgrí 2009 Imprimir Correu-e

(7-8-09) El Ple municipal va aprovar ahir la concessió de les Medalles del Montgrí 2009 al Club Handbol Montgrí, a l’exllevadora Pilar Cabratosa i al pagès i fotògraf Josep Casadellà, en aquest cas, a títol pòstum.

La Medalla del Montgrí és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament des del 1985 amb l’objectiu de reconèixer les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal. L’acte institucional de lliurament se celebrarà el 24 d’agost, a les 20 h, a l’auditori de Can Quintana, en el marc dels actes de la Festa Major. Fins ara el lliurament es feia coincidir amb el dia de Sant Genís, patró de la vila, però l’Ajuntament ha decidit avançar-lo al dia abans per tal de donar més solemnitat a l’acte i evitar que coincideixi amb d’altres esdeveniments festius.

Club Handbol Montgrí
El Club Handbol Montgrí ha obtingut aquest any la distinció a la millor tasca esportiva que concedeix la Federació Catalana d'Handbol. Aquest reconeixement ha estat possible gràcies a la feina feta durant aquests darrers vint-i-cinc anys.  La filosofia del club, des dels seus inicis al pati de l'escola Guillem, ha estat la d'oferir a la mainada unes bases per a la pràctica esportiva de l'handbol, sense descuidar-ne el seu desenvolupament com a persones. Això, a més, ha vingut acompanyat d’èxits esportius i de la consolidació d’una entitat que després de 25 anys, continua formant jugadors de talent, alguns dels quals han arribat a jugar en equips de les lligues de màxima categoria estatal.
Els orígens del club arrenquen durant el curs escolar 1983-1984, quan Miquel Vinyals, mestre d'educació física a l'escola Guillem de Montgrí, va introduir la pràctica d’aquest esport al municipi, formant tres equips escolars. L'any 1990 es constitueix el Club Handbol Montgrí de manera formal, s'aproven els primers estatuts del club i es forma la primera junta. Amb la formalització del club, es comencen a obtenir els primers resultats esportius, en què destaca el paper que van tenir els equips juvenil i sènior que van arribar a jugar a la categoria de Primera Catalana.

Aquesta temporada el palmarès del club ha estat farcit d’èxits, entre els quals destaca el premi a l'esportivitat aconseguit per l'equip juvenil. Els altres trofeus  han estat: l'equip aleví femení, únic equip d'handbol femení de tota la comarca, ha aconseguit el campionat gironí; l'equip cadet, campions de la Copa Federació i l'equip sènior, format en part, per jugadors que van començar amb en Miquel Vinyals, enguany ha aconseguit fer-se amb el campionat de Catalunya en la categoria de Tercera Catalana i l'ascens a Segona Catalana.

Pilar Cabratosa i Sender
En el cas de Pilar Cabratosa, l’Ajuntament li vol reconèixer la seva trajectòria vital, el seu compromís social i ciutadà, i la seva dedicació al municipi.

La seva carrera professional, com ja ho fou la de la seva mare, Pilar Sender, ha estat vinculada al servei a les persones. Amb una mare llevadora i practicant, la Pilarín, que és així com afectuosament és coneguda al municipi, va rebre el model d’una mare treballadora amb una immensa capacitat de lluita. Va estudiar batxillerat a Girona i posteriorment els estudis de practicant i llevadora. La primera experiència professional de va ser com a practicant interina a Pals. L’any 1957, després de superar les oposicions, obté la plaça de practicant a Verges. Durant aquests primers anys de professió, la Pilarín exerceix a Torroella de practicant i llevadora en l'àmbit de la sanitat privada. Finalment, l’any 1964, accedeix a la plaça de practicant a Torroella de Montgrí, professió que desenvoluparà de manera exemplar durant trenta anys, fins al 1993.

A més, Pilar Cabratosa, com a persona compromesa amb la vila, ha participat activament en entitats com la Creu Roja (des dels inicis d’aquesta entitat a Torroella fins al 1995) i políticament en la seva tasca a Unió de Progrés Municipal, on ha estat vinculada des de la fundació del partit i durant la legislatura 1995-1999, en què ha ocupat el càrrec de regidora de Salut i Benestar Social.

La història de la família Cabratosa–Sender està marcada per la guerra civil espanyola. El mes de febrer de l’any 1939, la Pilar i la seva mare van haver d’exiliar-se a França, concretament a la població de Kerhostin, a la Bretanya francesa. A partir d’aquest moment, la Pilar i la seva mare comencen un periple per tal d’aconseguir estar junt amb el pare, Joan Cabratosa que també es trobava exiliat. Dos anys després d’haver marxat de Catalunya, tota la família es retroba a París. Pilar Cabratosa no torna a Torroella fins el 1944, quan tenia 10 anys. El seu pare havia estat detingut el 1941 i traslladat a Mauthausen, on s’hi va estar des del 5 d’agost al 10 d’octubre. Posteriorment va ser traslladat al camp de Gusen, on va morir el 30 de desembre.  

Josep Casadellà i Grassot
Josep Casadellà (1941-2008) va morir l’hivern passat i va deixar un buit molt important al nostre municipi. Va estar sempre vinculat a la terra i a l’agricultura entesa com una activitat on la innovació i la tecnificació sostenible són necessàries per al desenvolupament. Va destacar per la seva capacitat per innovar enginys que es construïa ell mateix i que li servien per superar situacions que se li presentaven en la seva activitat d’agricultor. Fou una persona oberta al coneixement, curiosa i amb ganes de conèixer explotacions agràries d’altres països, fet que li va permetre estar sempre al dia de les principals innovacions tecnològiques agràries. El compromís de Josep Casadellà amb l’agricultura i la conservació del paisatge del Baix Ter fou total fins al darrer dels seus dies.

Una altra de les activitats en què Josep Casadellà va destacar era el de la fotografia. El seu constant interès per la innovació i la tecnologia, la seva sensibilitat i bon gust, el seu caràcter pacient i meticulós, el van fer dipositari d’una de les més importants col•leccions fotogràfiques de l’evolució urbanística de Torroella de Montgrí, actualment en procés de classificació i catalogació al Centre de Documentació de Can Quintana, Museu de la Mediterrània.

Al llarg de la seva vida va estar vinculat a diferents entitats del municipi i sempre es va mostrar obert a col•laborar i donar suport en diferents projectes de la vila. Però més enllà de la seva trajectòria professional i de dedicació a Torroella de Montgrí, Josep Casadellà destaca per haver estat una persona plena de bonhomia, humanitat i sensible a les coses que passaven al seu voltant. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit