• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Exposició amb motiu del centenari del naixement del pintor Joan Fuster
Exposició amb motiu del centenari del naixement del pintor Joan Fuster Imprimir Correu-e
(26.01.17) El 25 de gener de 1917 va néixer a Torroella de Montgrí Joan Fuster i Gimpera, un dels artistes més reconeguts i polifacètics que ha tingut la nostra vila al segle XX. Per commemorar aquest centenari, el Museu de la Mediterrània inaugura aquest dissabte 28 de gener, a les 18 h, una exposició que, sota el títol «Joan Fuster, una mirada personal», reivindica la seva figura i reorre la seva dilatada trajectòria a partir de les obres que custòdia la seva família.
 
A través de les peces exposades es vol narrar la llarga, densa i extensa obra d’aquest estimat personatge local, que ha plasmat amb tanta emoció el seu vincle amb Torroella, l’Estartit, Gualta i la zona del Baix Ter. Temes com el paisatgisme, l’estrambotisme, l’escultura, la música, la literatura, entre d’altres, queden representats en aquesta retrospectiva, amb la intenció de presentar i donar a conèixer aquest perfil d’arrel humanista i creativitat desbordant.
 
Centenari del naixement d’un gran artista
 
“Què en trauré d’exposar per tot el món? Què em poden donar? Nom? Fama? Reconeixement? Tot són banalitats i futileses que no serveixen de res. Jo, aquí, sóc feliç.” Aquest era en Joan Fuster més autèntic, un personatge polifacètic i proper, deixeble de Ramon Reig i Josep M. Mascort, i un dels més grans aquarel·listes del Montgrí, el Baix Ter i l’Estartit. Són moltes les llars de torroellencs de naixement, d’adopció i de sentiment que al llarg dels anys han estat decorades amb obres d’aquest gran artista.
 
Tot i que Fuster ha practicat la pintura a l’oli, l’acrílic, l’aiguada, el fresc i el dibuix, entre d’altres, l’aquarel.la és la tècnica que ha acabat esdevenint sinònim del seu estil més identificatiu i personal. D’aquesta manera l’exposició té una part important dedicada a aquesta tècnica, on les marines i els paisatges del Montgrí tenen una presència destacada.
 
 
 
 
El creador de l’Estrambotisme
 
L’obra de Joan Fuster no es relaciona directament amb el surrealisme, encara que val a dir que existeix certa connexió temàtica: allò inversemblant coexisteix amb una realitat propera i reconeixible; la psicoanàlisi no hi té cabuda aquí, però sí que l’exageració i la sorpresa com a protagonistes acaben donant la benvinguda a aquest nou gènere, l’estrambotisme. 
 
L’any 1974 Joan Fuster crea un nou corrent artístic que anomena Estrambotisme, un mot que, segons l’artista, s’adapta a la idiosincràsia de la nostra llengua i a través del qual mostra el seu Empordà particular. Es pot definir com una branca del surrealisme, com un estil amb el que es representen idees que fugen d’allò quotidià i amb el qual s’altera la realitat immediata sense deixar que l’espectador perdi el paisatge de referència. Les obres presents a l’exposició assenyalen aquest Empordà estrambòtic de caire fantàstic i inclús alienígena; una visió totalment fusteriana de l‘entorn.
 
Un artista polifacètic
 
Tot i que la pintura era el que més exercia, Fuster també va explorar i reeixir en altres camps com ara l’escultura, la música, l’escriptura, la història, etc. No va voler encasellar-se mai en una sola disciplina, sinó que li agradava presentar-se com un home transversal, del renaixement, curiós i entusiasmat.
 
A l’exposició hi ha presència de les obres que va realitzar com escriptor, sobretot llibres i petits escrits. Hi ha un espai dedicat a l’escultura, prenent com a punt de partida algunes eines de pagès i material rural, Fuster és capaç de donar-los noves estructures carregades de nou significat. I també hi ha una secció vinculada amb la música on es podrà escoltar una sardana composada per ell i veure diferents partitures dels seus treballs musicals.
 
«Joan Fuster. Una mirada personal» és aquella mirada que cadascú de nosaltres tindrà, individualment, des de les seves experiències i sentiments. Però també serà una mirada singular perquè podrem observar l’obra més íntima, més familiar, aquella que penja de les parets dels seus antics estudis de Joan Fuster i de la casa del seu fill. Una oportunitat única i emotiva de gaudir de les obres extraordinàries d’una gran persona.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit