• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies El Ple deroga per unanimitat els acords d'exaltació franquista
El Ple deroga per unanimitat els acords d'exaltació franquista Imprimir Correu-e

Fons Josep Vert (CdD Montgrí, illes Medes i Baix Ter).(02.12.16) El Ple va aprovar ahir al vespre per unanimitat una proposta d'acord per tal de derogar els acords d’exaltació franquista que va adoptar l'Ajuntament de Torroella de Montgrí entre els anys 1939 i 1975. Entre aquests, hi ha el que es va prendre el 23 de febrer de 1940 quan el pont va ser batejat oficialment amb el nom de “Puente del Teniente General Orgaz” o el de contribució amb 50 pessetes, a la construcció del Valle de los Caídos (16/03/1943) i amb 5.000 pessetes a la compta del solar on s'havia de construir el Govern Civil de Girona (16/05/1944). En relació amb el nom del pont, es proposa aprovar oficialment la denominació Pont del Riu Ter. Per bé que ja és així com s'anomena des de fa molt anys, l'Ajuntament no n'havia formalitzat el canvi de nom oficialment.

L'alcalde, Josep Maria Rufí, argumenta que aquests acords es van prendre en un moment de pèrdua de drets, llibertats i vides humanes, enmig d'una repressió que va obligar a milers de persones a exiliar-se a d'altres països. Va ser una etapa basada en l’opressió, en la imposició i en l’aniquilació de les institucions legítimes de Catalunya, que va acabar amb la voluntat democràtica del poble català condemnant-lo a gairebé 40 anys de dictadura i terror. Per això, és pertinent que, ara, en democràcia i en ple procés de construcció nacional, es deroguin.

   Imatges del Fons Josep Vert (CdD Montgrí, illes Medes i Baix Ter).

També recorda que aquest gest institucional s'emmarca en l'esperit de la Llei del Memorial Democràtic i la Llei de la Memòria Històrica que, entre d'altres mesures, ordena la retirada de tots els símbols i monuments públics que honorin o recordin al franquisme, exaltin la sublevació militar i la Guerra Civil. En aquest sentit, l'Ajuntament va inaugurar l'11 de Setembre de 2010 un monòlit en homenatge als més de 300 presoners que van ser obligats a treballar en la  reconstrucció del Pont del Riu Ter entre l'estiu i el desembre de 1940. El monòlit forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i també serveis per recordar totes aquelles persones que més directament van patir l’absurditat de la Guerra Civil i la pèrdua de drets i llibertats que va comportar el franquisme. 

Rufí sosté que l'Estat no només no ha assumit el deure de complir els tres principis fonamentals de veritat, justícia i reparació, amb les víctimes de la dictadura feixista i familiars d’aquestes, sinó que des del mateix aparell judicial es bloqueja qualsevol iniciativa encaminada a aquest objectiu i no destina recursos a donar suport a l’exhumació de fosses, investigació de crims  i reconeixement de víctimes.

Els acords que es derogaran són:

- 23/02/1940. S’acorda denominar el nou pont sobre el Ter “Puente del Teniente General Orgaz”.

- 10/12/1940. S’acorda nomenar fill predilecte de la vila el comandant d’Enginyers Juan Cámpora Rodríguez, cap de les tropes que vigilen la construcció del pont.

- 31/12/1940. L’Ajuntament fa un reconeixement al tinent Gordillo, arquitecte de la Creu dels Caiguts que es va instal·lar al capdamunt del passeig de l’Església (a la paret de l’església).

- 16/03/1943. S’acorda contribuir monetàriament, amb 50 pta., a la construcció del Valle de los Caídos.

- 16/05/1944. S’acorda contribuir, amb una aportació de 5.000 pessetes a la compra del solar on s’ha de construir el Govern Civil de Girona.

- 03/04/1945. S’acorda regalar una pintura de Josep M. Mascort al tinent general Luis Orgaz i se li porta a Madrid.

- 15/01/1946. S’acorda enviar un agraïment al general Franco per les obres del moll de l’Estartit.

- 13/08/1946. S’acorda contribuir, amb 1.073,40 pessetes, a l’homenatge de Catalunya al general Franco.

- 04/07/1955. L’Ajuntament s’adhereix a l’homenatge a Calvo Sotelo i es fa una aportació de 300 pessetes.

- 30/09/1971. L’Ajuntament s’adhereix a l’homenatge al general Franco amb motiu dels 35 anys com a cap d’estat.

 

Història del pont del Ter a Torroella de Montgrí

L’any 1939, tropes republicanes en retirada van dinamitar el pont de Torroella de Montgrí amb la finalitat de retardar l’avanç dels franquistes. Després de la seva reconstrucció per ordre del Ministeri d’Obres Públiques, una riada va fer caure alguns suports i el pont es va enfonsar. Ja al 1940, batallons disciplinaris de treballadors van començar les obres a instàncies del Servicio Militar de Puentes y Caminos. Els batallons estaven formats per presoners de guerra republicans, que servien de mà d’obra per a la reconstrucció de les infraestructures destruïdes durant la guerra. Les autoritats franquistes van inaugurar el pont el desembre de 1940 sota el nom Puente del General Orgaz. Més de sis dècades després, el pont de Torroella de Montgrí va ser remodelat i rehabilitat de nou el 2006, moment en què es va enderrocar el monòlit franquista en què apareixia el nom del general. Prèviament, en una moció presentada al Ple el 15 de juliol de 1995, sobre l’adequació de les entrades de Torroella, s’acordà col·locar sobre l’escut franquista i el nom una placa que recordés les persones que varen participar en la construcció del pont.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit