• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània organitza el IV Fòrum de Recerca del Baix Ter
El Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània organitza el IV Fòrum de Recerca del Baix Ter Imprimir Correu-e

(17.11.16) El castell palau de Bellcaire d'Empordà acollirà aquest dissabte 19 de novembre, de 10 a 14 h, el IV Fòrum de Recerca del Baix Ter, una activitat que vol contribuir a difondre algunes de les recerques més significatives que s'estan desenvolupant o s'han desenvolupat durant l'any en aquest àmbit territorial. Està organitzat pel Centre de Documentació del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter del Museu de la Mediterrània i en aquesta edició compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Bellcaire d’Empordà. Amb la voluntat d’implicar els diferents pobles del Baix Ter i fer arribar aquestes noves recerques als seus ciutadans, el fòrum s’organitza cada any en un poble diferent d’aquest territori. El fòrum també pretén agrupar investigadors de diferents àrees temàtiques i sumar esforços per portar endavant noves recerques.

La jornada s'obrirà amb la conferència inaugural d’Eduard Carbonell «Les pintures de Sant Joan de Bedeng» i tot seguit, s'iniciaran les comunicacions, breus de 10 minuts cadascuna, on deu investigadors exposaran les seves recerques, sobre temàtiques diverses relacionades amb la geografia, la història o el medi ambient.

Resum potents i comunicacions

Les pintures de Sant Joan de Bedenga a càrrec de Eduard Carbonell. Un conferència on s’explicarà i s’interpretarà les pintures de Sant Joan de Bedenga descobertes cap a l’any 1929. Aquestes pintures fan de l’esglèsia de Bellcaire l’única església en decoració asidial d’època romànica. Eduard Carbonell és doctor en Història de l'Art per la UB i ha tingut càrrecs com el de Director General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i director del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La Pletera, a l’equador del procés de restauració a càrrec d’Àgata Colomer. Una intervenció on se’ns farà conèixer els aspectes generals del projecte Life Pletera que s’està duent a terme a Torroella de Montgrí. Àgata Colomer és la coordinadora tècnica del projecte LifePletera.

El nou orgue de Torroella de Montgrí: l’antic orgue de Montserrat a càrrec de Josep Mª Escalona. Reviurem la trajectòria i l’actualitat de l’orgue que s’instal·là a la basíclia de Montserrat el 1896 i que des del 2015 és propietat de la parròquia de Torroella de Montgrí. Josep Mª Escalona és l’organista de la catedral de Barcelona i professor d’orgue del conservatori de Girona.

El monestir de Sant Pau de Fontclara (segle IX) a càrrec de Joan Badia. Coneixerem dades de la fundació del monestir de Sant Pau de Fontclara, l’any 889, i l’intent de crear una gran abadia. Joan Badia és expresident de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà i autor, entre d’altres, de L’arquitectura medieval de l’Empordà.

Els turons de la plana del Baix Ter: una àrea important per als briòfits a càrrec de Miquel Jover. Una xerrada que vol donar a conèixer la importància dels turons de la plana del Baix Ter i la seva excel·lent diversitat. Miquel Jover és llicenciat en Biologia i Doctor en Ciències Ambientals per la UdG.

La Guerra de l'arròs: recerca i localització dels espais en format de visita guiada a càrrec de Sandra Bisbe. Dos pobles -Torroella de Montgrí i Pals-, dos personatges -Robert de Robert i Pere Coll Rigau-, i a priori, un conflicte, l'arròs. Sandra Bisbe és guia local especialitzada en rutes culturals de creació pròpia basades en la recerca de fonts escrites i fonts orals.

Cartografia de detall dels hàbitats del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (1:10.000) a càrrec de Jordi Bou i Miquel Jover. Un estudi que ens mostra els diferents hàbitats d’interès comunitari que s’han localitzat al parc natural. Jordi Bou és llicenciat en Biologia i titulat en el Màster en Canvi Ambiental per la UdG.

La gestió de l'aigua a Catalunya: beneficis i perjudicis per al Baix Ter a càrrec de Dídac Jordà. Una intervenció on es parlarà del fet que conèixer la gestió de l’aigua és cabdal per entendre el repartiment del cabal i els beneficis que se'n deriva, origen de reivindicacions històriques i disputes al territori. Didac Jordà és llicenciat en Biologia i Doctor en Ciències Ambientals per la UAB.

Música sense perdre l'Oremus: el cas de la Minerva de Torroella (s. XVIII) a càrrec d’Anna Maria Anglada. Coneixerem la història de la Confraria de la Minerva de Torroella de Montgrí mitjançant el seu Llibre de comptes on es reflecteix els esdeveniments on la música prenia una rellevància significativa, sempre mantenint el contingut religiós. Anna Maria Anglada és graduada en Musicologia (UAB).

La gestió i conservació de la biodiversitat terrestre del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter a càrrec de Santi Ramos. Una conferència per conèixer com el Parc Natural està seguint la biodiversitat del medi terrestre i quines són les accions de conservació que es realitzen. Santi Ramos és tècnic del Parc Natural des del 2011. Concretament és el responsable del seguiment i conservació de la biodiversitat.

Memòria gràfica del Castell-Palau de Bellcaire a càrrec de Guillem Sobrepera. Una intervenció on a partir de dibuixos, gravats, pintures i fotografies entendrem la història d'un castell viu com és el de Bellcaire. Guillem Sobrepera és regidor de Patrimoni, Cultura i Turisme de Bellcaire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit