• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament congelarà els impostos i rebaixarà les escombraries el 2017
L'Ajuntament congelarà els impostos i rebaixarà les escombraries el 2017 Imprimir Correu-e
(07.10.16) El Ple va aprovar ahir al vespre les ordenances fiscals per al 2017, que congelen les taxes i impostos, i aposten decididament per la reducció de la taxa d'escombraries.  A més, es mantindran totes les bonificacions fiscals actuals i, com a principal novetat, s'incorporarà una taxa per aplicar als habitatges buits. La proposta va aprovar-se amb els vots a favor d'ERC-Junts, UPM i LEST (equip de govern) i CUP; l'abstenció de CiU i el vot en contra de COET.
 
Pel que fa a la escombraries, es proposa aplicar una reducció del 3% a les domèstiques i un 2% a les industrials. Aquestes reduccions s'afegeixen a les que ja es van aprovar l'any passat, que també van seguir el mateix percentatge. En el cas de les industrials (hostaleria, restaurants, bars, cafeteries, botigues, etc.), les activitats que facin el porta a porta podran veure incrementada la bonificació actual, del 5% fins al 10%, si es valora que realitzen correctament la separació en origen. En cas de no utilitzar aquest servei municipal, els interessats poden donar-se d'alta a l'Ajuntament.  D'altra banda, també es doblarà la bonificació del rebut als professionals i artistes que desenvolupin l'activitat en el seu domicili. En aquest cas, la bonificació passarà del 25 al 50%, amb l'objectiu que no es vegin tan agreujats, ja que en molts casos generen pocs residus i ja liquiden la taxa d'escombraries domèstica.
 
L'alcalde, Josep Maria Rufí, que també assumeix directament la regidoria d'Hisenda, explica: «Aquesta reducció general de la taxa d'escombraries és possible gràcies a la bona evolució del servei, que ha experimentat un increment molt notable de la recollida selectiva i una reducció del volum de rebuig que es porta a l'abocador. Tot plegat genera una major estalvi en el servei, que l'Ajuntament vol revertir en una disminució del cost que té per al ciutadà.»
 
Habitatges buits
Com a principal novetat, per a l'any 2017 s'establirà una taxa de 455 euros que gravarà els habitatges buits. Precisament, fa poques setmanes que es va tancar un treball de camp iniciat el mes d'agost per determinar el parc d'habitatges que es troben en aquesta situació. Es parteix d'un inventari d'aproximadament 200, però tot i això s'ha fet la verificació sobre el terreny per depurar i generar un cens municipal dels que realment poden tenir aquesta qualificació, tal com està regulat per la llei 18/2007 del dret a l’habitatge. En aquest sentit, un habitatge buit és aquell que "roman desocupat permanentment, sense causa justificada, per un termini de més de dos anys"; es considera justificada raons laborals, canvi de domicili per una situació de dependència, l'abandonament de l'habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població i el fet que la propietat estigui en litigi judicial, entre d'altres.
 
Sandra Bartomeus, regidora d'Habitatge, assenyala que aquesta taxa no té afany recaptatori, sinó que pretén pressionar i incentivar, sobretot, els grans tenidors d'habitatges buits,  perquè els posin en circulació, principalment, en lloguer social (cosa que rep una bonificació en l'IBI) i puguin ocupar-se per famílies que ho necessiten. La gestió es faria a través de la Borsa de Lloguer Social que gestiona el Servei Municipal d’Habitatge, un projecte en el que s'està treballant des de fa mesos. D'aquesta manera, l’equip de govern es referma en la seva política de compromís per a garantir el dret fonamental a l’habitatge per a tothom. 
 
El càrrec als pisos desocupats es farà a través del cobrament de la taxa per tramitació d’expedients i inspeccions per la desocupació permanent i injustificada d’un habitatge o d’un edifici d’habitatges. No obstant això, Bartomeu assegura que abans d'aplicar-lo es vol parlar amb els propietaris perquè els destinin a habitatge de lloguer social. La taxa no serà d'aplicació immediata ja que, prèviament s'ha d'aprovar l’ordenança municipal reguladora sobre el procediment de verificacions d'habitatges buits, que s'està redactant.  
 
Bonificacions fiscals
 
Les ordenances 2017 inclouran un ampli ventall de bonificacions, entre les quals es poden destacar:
 
IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA (IVTM):
 - Exempció per als vehicles matriculats a nom de persones minusvàlides (grau > 33%)
- Exempció per a vehicles agrícoles. 
- Bonificació del 100% per a vehicles històrics.
- Bonificació del 100% per aquells vehicles que tinguin una antiguitat superior als 25 anys.
- Bonificació del 40% pels turismes elèctrics, així com aquells que les emissions oficials de CO2 no superin els 120 g/Km. 
 
IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI):
 - Bonificació del 50% per l’habitatge habitual de famílies nombroses amb renda inferior a 36.000 €.
- Bonificació del 50% per als habitatges en els quals s’instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar i que no estiguin obligats per llei a fer-ho, durant els 5 anys següents a la instal·lació.
 
TAXA D’ESCOMBRARIES DOMICILIARIES: 
- Bonificació del 20% per als ciutadans que estiguin adherits al projecte de compostatge casolà.
- Bonificació del 60% per als masos que estiguin inclosos al catàleg de masies i cases de pagès.
- Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les persones majors de 65 anys que visquin soles i tinguin ingressos anuals inferiors a 1,30 IPREM (per l’any 2016: 9.691,68 €).
- Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les parelles en què un dels dos membres tingui més de 65 anys i l’altre un mínim de 60 anys i tinguin uns ingressos conjunts anuals inferiors a 2,25 IPREM (per l’any 2016: 16.774,06 €)
- Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les persones amb gran invalidesa (mínim 65%) i que tinguin ingressos anuals inferiors a 1,5 IPREM (per l’any 2016: 11.182,71 €).
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit