• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies El realitzador torroellenc Jordi Bellapart recupera la memòria de la Gola del Ter en el seu darrer documental
El realitzador torroellenc Jordi Bellapart recupera la memòria de la Gola del Ter en el seu darrer documental Imprimir Correu-e

(15.09.16) El realitzador torroellenc Jordi Bellapart recupera en el seu darrer documental la història de l’ocupació humana de la Gola del Ter, des de finals del segle XIX. El reportatge, que es presentarà aquest dissabte 17 de setembre, a les 19 h, al Cinema Montgrí, recupera testimonis orals de descendents d’algunes de les primeres famílies que s’hi van establir en barraques per dedicar-se a la pesca.

El retrat costumista i etnològic d’un espai tan emblemàtic del municipi, té en bona mesura, suport gràfic en prop de 120 aquarel·les de l’artista local Josep Deusedes, en les quals evoca el seus records de petit quan amb el seu pare i el seu avi anava a la Gola, a fer balca per a les cadires. De fet, va ser el coneixement d’aquesta col·lecció el punt de partida per tal que Bellapart elaborés el documental. A partir d’aquí, va iniciar una recerca, amb la col·laboració del divulgador local Narcís Arbusé, que s’ha traduït en un acurat i emocional retrat d’un dels espais naturals més singulars de Torroella de Montgrí. A mesura que avançava la recerca, Deusedes va anar ampliant el nombre de pintures per il·lustrar aspectes de la vida quotidiana i de l’espai físic, fins a completar una veritable panoràmica pictòrica de la seva història.

El documental compta també amb el suport gràfic de nombroses imatges d’època dipositades al Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i amb imatges de vídeo del fons del mateix autor. Hi participen, també, amb el seu testimoni oral, dotze persones, algunes de més de noranta anys.

Segons recorda Bellapart, el riu Ter desemboca en aquest punt des finals de segle XVIII (voltants de 1790), quan es va modificar el seu curs final, que anava a parar al Ter Vell, uns quilòmetres més al nord. Més tard, a finals del segle XIX, va ser habitada per famílies instal·lades en barraques de borró i canyís, que es dedicaven bàsicament a la pesca (anguiles, llobarros, llisses, barbs, etc). Coneixien molt bé les arts de pesca i als anys cinquanta foren iniciats, primer per uns bascos i després per uns valencians que vingueren  al conreu de l’arròs, en la pesca de l’angula, tasca que avui encara perdura.

Segons Bellapart, es «tracta d’una història d’un món salvatge, d’una vellesa extraordinària, de records de barraques que ja no hi són, on vivien famílies lluitant per una supervivència difícil en mig  de basses, closes, saules i tamarius. Una món que avui ha canviat però que aquest documental pretén preservar en la memòria.»

 Jordi Bellapart és autor d’altres pel·lícules sobre temes locals pensats per preservar amb imatges la memòria de la petita història local, entre ells. Masos i Masovers (2008), Pilarín, memòries d’un exili, (2009), Els caus del Montgrí (2010), El Baix Ter, aigua, terra, vida /2011), Els masos d’en Robert (2012), El mestre, el capellà i una munió de torroellencs (2014), Sobrestany (2015).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit