• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Estartit acollirà aquest el cap de setmana la trobada anual més important de gegants de les comarques gironines
L'Estartit acollirà aquest el cap de setmana la trobada anual més important de gegants de les comarques gironines Imprimir Correu-e

Més de 900 persones i 30 colles participaran en la proclamació de la població com a XXIII Vila Gegantera

(13.9.16) L'Estartit viurà aquest cap de setmana els actes centrals de la seva proclamació com a XXIII Vila Gegantera de les comarques gironines. La fal·lera gegantera ocuparà la població amb la participació de 30 colles i més de 900 persones, unes xifres que il·lustren la important dimensió de l'esdeveniment. Poques vegades durant l'any podem gaudir d'una concentració tan gran d'aquests elements festius, indeslligables del nostre imaginari popular i de la nostra identitat col·lectiva. Les activitats s'iniciaran dissabte a partir de les 17.30 h amb la plantada dels gegantons i de les bèsties al passeig Marítim, al costat de la Llevantina. Tot seguit hi haurà la primera de les dues cercaviles programades per al cap de setmana. La comitiva festiva anirà fins al port, tornarà pel passeig i passarà per davant del Fèlix, el carrer Santa Anna i acabarà a la plaça de l'Església, on hi haurà una ballada de danses tradicionals a càrrec de la colla Continuïtat. En acabar hi haurà una audició de sardanes amb la cobla de l'Escola Municipal de Música, durant la qual s'estrenarà la sardana "Els gegants de l'Estartit", del polifacètic estartidenc Josep Pascual.

Precisament els gegants locals, com amfitrions de la trobada, tindran un protagonisme especial, ja que a banda d'aquest reconeixement musical, també seran objectes d'una exposició a la sala de l'EMD de l'Estartit, sobre els seus 18 anys d'història. En Xiscu i la Remei, representen un pescador i una apedaçadora. Aquests eren els personatges típics de la vila a principis del segle XX. Es van construir en memòria de la gent gran del poble que havia viscut aquella època. humil d’aquell temps, vestida amb roba de faner o fener (feiner) i que porta els estris del seu ofici (un salabret, un fanal per desempescar, una agulla d’adobar l’ormeig, una cofa amb peix...). Detalls, tots, que ens fan recordar l’origen mariner d’una gent amb voluntat de ferro que es va esforçar per habitar aquest raconet de Catalunya esbandit pels temporals. No només representen al seu poble, sinó que a través dels nostres avantpassats, la seva gent.

La jornada de dissabte es tancarà al vespre amb un sopar de germanor i animació musical. Diumenge al matí es reprendran els actes amb una nova plantada i un esmorzar per als assistents. A les 11 h es procedirà a inaugurar el monument commemoratiu de l'Estartit Vila Gegantera de les comarques gironines 2016, que estarà situat a la plaça Jacques Cousteau. Tot seguit es donarà pas a l'inici de la gran cercavila de la celebració, que tindrà dos recorreguts, i omplirà de fal·lera gegantera els principals carrers del nucli. Aquesta cercavila multitudinària acabarà a la plaça de la Llevantina on es farà la ballada general, els parlaments oficials i el lliurament de records. Finalment, l'intens cap de setmana es tancarà amb un dinar de germanor.

La XXXIII Vila Gegantera està organitzada per l'EMD de l'Estartit, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la màxima implicació de la Colla Gegantera Xiscu i Remei de l’Estartit, que ha posat molt esforç, hores i entusiasme en l’organització d’aquest esdeveniment. Aquest cap de setmana representarà la culminació de molts mesos de feina.

La Vila Gegantera és la trobada anual més important de les comarques gironines, que organitza des del 1993 la Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines, juntament amb la població escollida en assemblea. L'Estartit fou escollit vila gegantera en l'assemblea celebrada el 17 de gener de 2015 i prendrà el relleu a Amer.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit