• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament neteja el tram final del torrent soterrat al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí
L’Ajuntament neteja el tram final del torrent soterrat al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(02.06.16) L’Ajuntament està portant a terme la neteja del tram final del torrent soterrat al passeig de Catalunya, que estava a punt de quedar obstruït per l’acumulació de fangs. Aquest rec és una de les principals canalitzacions d’aigües plujanes de la vila. Recull les aigües del Montgrí, a l’altura del carrer de Santa Margarida, i les canalitza  pel carrer de les Dunes, el carrer de Fàtima, la plaça del Lledoner, el passeig de Catalunya i la carretera de Palafrugell, fins abocar-les al rec del Molí. Es va soterrar al voltant de l’any 1900. En diferent documentació se l’anomena torrent de Santa Caterina, per bé que en un acord de ple de l’any 1956, amb motiu de l’arranjament del carrer de Fàtima, es parla del “torrent del Puig”.

L’actuació municipal s’ha fet perquè el material acumulat i sedimentat durant les darreres dècades pràcticament havia tapat la secció de la canalització en el tram final del torrent, just en el punt on la secció perd pendent i és més plana. Aquesta situació comprometia la seva capacitat de desguàs i, per tant, en cas d’una forta avinguda podria haver comportat algun problema.

La darrera neteja intensiva en aquest punt es va fer fa uns 25 anys, quan també s’hi van retirar una gran quantitat de llots acumulats. En una inspecció que es va realitzar fa uns mesos, tècnics de la brigada municipal van veure que la situació requeria d’una nova intervenció, amb relativa urgència, atès que l’aigua tenia molt poc espai per circular-hi. De fet, els fangs acumulats ocupaven pràcticament tota la secció del torrent canalitzat, que fa 1,70 metres d’alt per 2 metres d’amplada. En alguns punts, l’aigua només tenia 30 centímetres per passar. L’actuació s’ha centrat, principalment, en un tram d’uns 300 metres comprès entre el passeig de Catalunya, a prop del giratori sud, i el carrer Dr. Molinas, aproximadament.

Les feines de neteja han estat molt laborioses atesa la dificultat per portar a terme l’extracció del fang acumulat en un espai de dimensions tan reduïdes. Per fer-ho s’ha utilitzat una màquina mini bobcat de petites dimensions i s’ha hagut d’anar bombant aigua i ventilant la cavitat de manera permanent. Els treballs, que s’han allargat deu dies, estan pendents d’una petita actuació en un tram de 20 metres per acabar de donar per finalitzada la neteja.

Cobriment del rec pel passeig de Catalunya

Fins a la darrera dècada del segle XIX, el torrent passava descobert per l’actual espai que ocupa el passeig de Catalunya. Segons ens expliquen Carlos Bitrián i Maria Campos, en el treball Estudi de la forma urbana de Torroella de Montgrí, guanyador de la VII Beques Joan Torró i Cabratosa: «Fins al 1884 era un gran corredor nord-sud en diferents nivells que contenia un torrent, una antiga carretera o camí exterior convertit en carrer del Progrés amb la urbanització particular dels terrenys de Ramon Boy, un carrer interior anomenat de les Eres que era l’antic camí de ronda i les restes d’una muralla (les pedres de la qual encara estaven escampades pel terra).» 

Va ser a partir d’aquesta data que l’Ajuntament va centrar el seu interès en ordenar l’espai lliure que hi havia entre el nucli antic de la vila, el que abans es trobada dintre de les muralles (es van començar a enderrocar el 1871), i el barri de les “cases noves”, a la finca del Camp de l’Era, sector que s’havia començat a urbanitzar poc abans de la demolició de les muralles.

El passeig es va convertir definitivament en el nou eix de Torroella quan passà a formar part de la carretera de Palafrugell i Viladamat segons el projecte redactat l’any 1897.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit