• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es consolida en el panorama museístic català
El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es consolida en el panorama museístic català Imprimir Correu-e

Segueix creixent amb força en activitats i número d'usuaris, segons el balanç de la memòria de 2015

(25.02.16) El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí continua incrementat el número d’usuaris i assolint fites que el consoliden com un equipament clau de la cultura torroellenca i un referent a les comarques gironines, que el situen amb força en un lloc molt destacat del panorama museístic català.

Segons es desprèn de la memòria de 2015, que es va presentar en el darrer Ple municipal, més de 50.000 persones van passar per la quarantena d'activitats diverses (exposicions, conferències, jornades, concerts, etc.) que es van programar directament des del museu i pel centenar de les organitzades per institucions, entitats i particulars.

El 2015 va ser un any especialment intens, durant el qual es van inaugurar un total de 9 exposicions i es van mantenir activitats de referència com les X Trobades de Música, les IX Jornades de Política Internacional i la XII Jornada Ernest Lluch, així com el cicle de visites guiades d’estiu, les activitats per a escolars, el suport a la recerca i el pessebre monumental de Josep Mir, entre d'altres. També es va continuar reforçant el treball en xarxa amb d'altres equipaments i els lligams amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i amb el projecte Life Pletera.

Més enllà del territori més proper, cal destacar el paper del Museu de la Mediterrània en el món museístic gironí formant part de diferents comissions engegades per la Xarxa de Museus de les Comarques Gironines. També s’ha participat en alguns projectes a nivell de país impulsades per la Generalitat de Catalunya, com ara el desenvolupament de l’APP VisitMuseum o la comissió per treballar a nivell de país les relacions entre museus i parcs natural.

El museu va continuar apostant per la recerca, la investigació, la divulgació. En aquest sentit, és molt significatiu el servei que s’ofereix des del Centre de Documentació, que no para de créixer en dipòsits i usuaris, i des de l’àrea educativa, que el 2015 va oferir les seves propostes pedagògiques a més de cinc mil escolars.

Resum de la memòria 2015

La bona acollida que té la programació per part dels usuaris permet anar consolidant l'equipament com a espai cultural de referència, especialment en els àmbits de la música, l'art, la recerca, el patrimoni cultural i les activitats pedagògiques.

L'apartat expositiu va estar marcat per la posada en marxa d'un nou cicle d'art, sota el títol Camins, a l'Espai Montgrí, de març a octubre, i pel comiat del comissari Eugeni Prieto, que després de 10 anys passava el relleu i tancava un exitosa etapa al capdavant de les exposicions d'art al museu. El nou cicle Camins va oferir quatre propostes de creadors que tenien en comú desenvolupar el seu treball artístic molt a prop de nosaltres i que utilitzen, més enllà dels materials o les tècniques que fan servir per expressar-se, altres disciplines amb les que complementen o justifiquen la seva creació: I capricci, de Tano Pisano; Sinècdoques femenines, de Laura Salvador, Hipnosi, d’Adrià Ciurana i A–10, la mostra amb que s'acomiadava Eugeni Prieto.

El museu va continuar oferint un ampli ventall de propostes educatives per a totes les edats, per les quals hi van participar 5.680 estudiants, una xifra sensiblement superior al 2014. Des del museu es continua apostant per una àrea educativa potent i professional, que estigui en permanent contacte amb els centres educatius. El Museu també ha participat activament en el projecte El Parc a l'Escola i es responsabilitza del desenvolupament del projecte educatiu i de sensibilització que es promou en el marc del projecte Life Pletera (2014-2018).

Des del servei educatiu també es van realitzar visites guiades a 5.603 persones a grups que havien contractat algunes de les propostes que oferien. Això representa un augment considerable respecte el 2014. Aquest és un dels apartats amb més potencial de creixement.

El museu dóna molta importància al foment i al suport a la recerca. En aquest sentit, la tasca del Centre de Documentació es consolida plenament com un servei imprescindible. Els investigadors que el varen utilitzar l’any passat van ser 217, i fruït d’aquesta bona feina generadora de confiança, el Centre de Documentació continua augmentant el seu fons documental. Cal destacar l’increment de treball relacionat amb el Parc Natural i l’entrada de fons com el de l’orquestra Caravana o el de l’Associació Cor de Carxofa. Així mateix, des del Centre de Documentació, amb la voluntat de ser un altaveu per diferents recerques i treballs realitzats al llarg d’aquest any,  es va organitzar el III Fòrum de Recerca del Baix Ter.

El 2015 també ha representat la consolidació del treball amb el Parc Natural. El museu és qui custodia tot l’apartat d’educació del parc, aquest 2015, ha realitzat les activitats educatives del parc però també ha desenvolupat tasques dins el curs de Guies i informadors del Parc Natural.

L'activitat del museu s'ha vist molt reforçada pel treball col·laboratiu que es fa a través de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, ens del qual en forma part des de la seva constitució.

Des del museu es vetlla activament per la custòdia del patrimoni cultural del municipi. En aquest sentit, el seu director és el director és el coordinador d'aquesta àrea municipal. En aquest àmbit, el fet més rellevant va ser l'obertura de la Mina d'aigua de Torroella de Montgrí, que després d'un parell d'anys d'obres, s'ha convertit en un atractiu turístic i cultural del municipi.

També ha estat molt remarcable la participació del museu en les 7nes Jornades i Tallers de Memòria Oral un projecte de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Unes jornades i tallers que representen un recorregut per conèixer les vivències de moltes persones, al mateix temps personals i representatives del batec de la nostra societat.

Sota el nom Torroella i l’Estartit amb encant. Visites guiades per persones curioses l’estiu del 2015 el Museu de la Mediterrània va oferir un ventall de quatre propostes de visites guiades pel Baix Ter, el territori més proper, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’entorn. Una fórmula que des del Museu de la Mediterrània ens serveix per difondre i donar a conèixer una visió integral del territori, on la natura s’entrelliga amb les activitats humanes i del seu passat.

En l'apartat de recerca, es va donar continuïtat al projecte Fer de músic, iniciat el 2009 porta a terme un treball de recerca i recollida del patrimoni material i immaterial relacionat amb la feina dels músics de les cobles – orquestres, típiques formacions catalanes nascudes a les comarques de l’Empordà a mitjans del segle XIX. També s'ha continuat desenvolupant el projecte per documentar imatges antigues que es troben al fons fotogràfic del Centre de Documentació, amb la col·laboració de la gent gran del municipi i/o voltants. Un projecte que es treballa principalment amb la llar de jubilats de Torroella de Montgrí.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit