• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Comencen les obres per restaurar el castell i la cisterna del Montgrí
Comencen les obres per restaurar el castell i la cisterna del Montgrí Imprimir Correu-e

(25-5-09) Avui han començat els treballs del Projecte de consolidació i neteja del Castell del Montgrí i de la cisterna externa. Es tracta d’una intervenció molt necessària, atès que en aquest emblemàtic element patrimonial no s’hi actua estructuralment des de l’any 1986.

Amb un pressupost global de 115.000 euros, 70.000 dels quals els aporta la Diputació de Girona a través del Pla de Monuments, els treballs preveuen intervenir en aquells elements que amb el pas del temps s’han degradat: elements de protecció, extracció de vegetació de les parets, rejuntat de murs, cosit de fissures, reposició dels parallamps i adequació de la cisterna externa amb elements de protecció. 
 
Treballs de transport de materials per a la restauració del Castell del MontgríLes obres permetran dignificar-lo i potenciar-ne els elements de seguretat. L’actuació s’estendrà, a més, a la cisterna, un dels elements més desconeguts i singulars del conjunt patrimonial, que també es condicionarà i es farà visitable. D'altra banda, també se senyalitzarà tot el conjunt format pel castell, la cisterna i la pedrera, que és un altre dels elements desconeguts.

Les obres duraran al voltant d'un mes i mig i es preveu que estiguin a punt per al moment de màxima afluència de visitants. Cal tenir en compte que durant tot l'any passen pel castell al voltant de 50.000 persones, xifra molt elevada si es té en compte que només s'hi pot accedir a peu.

Transport de material amb helicòpter
Degut a la complexietat de l'accés, ahir al matí un helicópter va pujar tot el material necessari per fer els treballs. Va fer prop d'un vinteta de viatges. A partir d'ara, els operaris hi hauran de pujar a peu. El trajectes dura uns 40 minuts. Precisament s'ha escollit aquesta època de l'any per iniciar els treballs perquè és quan hi ha més llum natural.

Transport de materials al Castell del MontgríRessenya històrica
El castell del Montgrí és una fortificació militar bastida entre els anys 1294 i 1304 per ordre del comte-rei Jaume II. El seu objectiu era edificar un punt de control i vigilància que donés suport a les iniciatives reials contra el comtat d’Empúries, amb el qual la monarquia estava en conflicte. Les obres, però, es van interrompre aviat, tot just quan ja s’havien bastit les torres i murs de la fortificació, a causa de la consolidació del poder del comtat de Barcelona, la qual cosa feia innecessària la fortalesa.


La cisterna

També cal destacar la construcció d’una gran cisterna a poca distància del castell. Aquesta es troba quasi acabada, només faltaria la seva coberta superior, si és que en el projecte original havia d’anar coberta. És un element interessant per dues raons: en primer lloc perquè ens permet observar com els constructors del castell preveieren les dificultats que l’obra podia comportar i les seves necessitats. I en segon lloc, perquè la seva existència ens dóna la clau de la funció estratègica que tenia la fortificació.

La construcció d’una obra tan complexa com el Castell del Montgrí, dalt d’una muntanya de difícil accés requeria un seguit d’elements materials, l’absència dels quals encaria enormement el producte: aigua, fusta, pedra i calç. Els tres darrers, sens cap mena de dubte, foren extrets de la Cisterna del Castell del Montgrímateixa muntanya, fet que n’abaratia enormement les despeses (qui sap si l’aspecte actual del Motgrí, pelat en la seva part superior, no ve d’aquesta època).

Tanmateix, el tercer, l’aigua era més difícil d’aconseguir. En conseqüència, la ràpida construcció d’algun sistema d’emmagatzematge d’aigua, que recollís l’aigua de pluja, era una necessitat bàsica. D’aquí, probablement, que la gran cisterna fos un dels primers elements a ésser construïts, atès que era vital per la continuació de les obres.

La mateixa construcció d’aquesta cisterna, juntament amb alguna altra petita resta existent al cim del turó, permet intuir que el castell només era un dels element, segurament el principal, però no l’únic de la gran fortificació projectada per la monarquia Catalano-aragonesa. Aquesta, amb els seus acabats i grans dimensions, només té sentit si es projecta fer-la servir per abastir d’aigua a un nombrós grup de guerrers (més aviat les seves cavalcadures, en cas que no es preveies cobrir-la). Si es té en compte que com a font d’aigua per la construcció es podria haver bastit una simple bassa i que el castell ja té la seva pròpia cisterna, l’actual construcció seria innecessària si no fos perquè tenia aquesta concreta finalitat. En conseqüència, el castell del Montgrí és un punt de vigilància del proper comtat d’Empúries i una base d’operacions per atacar-lo i no una defensa de territori reial, atès que la vila de Torroella ja tenia les seves pròpies muralles i el castell estava massa lluny com per col·laborar en la seva defensa en cas d’atac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit