• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Centre de Documentació del Montgrí i del Baix Ter rep el fons del prestigiós compositor i pedagog Salvador Dabau
El Centre de Documentació del Montgrí i del Baix Ter rep el fons del prestigiós compositor i pedagog Salvador Dabau Imprimir Correu-e

(21-5-09) La família del compositor Salvador Dabau ha fet donació del seu fons personal al Centre de Documentació del Montgrí i del Baix Ter, amb motiu del centenari del seu naixement.

El fons està integrat per fotografies, fulletons, programes d’actuacions i composicions —danses infantils, cançons, goigs, ballets, sarsueles, ballables—, entre d’altres.

Tot aquest fons serà catalogat pel centre de documentació, que també en farà difusió, i podrà ser consultat per tothom que ho desitgi.  

L’alcalde de Torroella de Montgrí-l’Estartit, Joan Margall, va rebre ahir els familiars del compositor, desaparegut el 3 de desembre de 2002 als 93 anys, i els va agrair el seu gest perquè «servirà per aprofundir en el coneixement i llegat de Dabau, a la vegada que enriquirà el patrimoni cultural del municipi».

Biografia
Recepció oficial de l'alcalde i tècnics als familiars de Salvador DabauSalvador Dabau va ser un personatge clau en la vida associativa i cultural de Torroella de Montgrí durant els difícils anys del franquisme. Va saber dinamitzar una vila somorta per la guerra i postguerra i va saber fer de pont entre l'activa a generació de persones de la República com Pere Blasi, Mn. Francesc Viver i la generació que a partir dels anys 60 del segle XX va revitalitzar definitivament la vila.

Va viure a Vilajuïga fins que el 1918 va entrar a l’Escolania de Montserrat on va cursar els  estudis primaris i els musicals de piano, violí i orgue. Va estar-hi set anys.
 
Sortint es va trobar que la seva família s’ha traslladat a Girona, va ingressar a l’Escola Normal i va continuar estudiant música i entra a l’Orquestra Simfònica de Girona. L’any 1929 va acabar el Magisteri i, després de fer el servei militar voluntari, juntament amb el seu germà, comença a fer de mestre a Bonmatí i Sant Gregori.
 
El 1934, després d’estudiar molt, aprova les oposicions, treu un bon número i va escollir venir a Torroella de Montgrí. S’esperava que fossin anys feliços però malauradament Salvador Dabau va ser mobilitzat i va combatre amb la columna de Durruti. Va ser fet presoner pels nacionals i portat a una presó a l’Aragó.
 
A Torroella va exercir de mestre durant 24 anys, on hi va fundar l’Orquestra de Cambra Infantil.  Més tard es va traslladar a Girona, on es va jubilar oficialment de l’ensenyament.

Un gran compositor de sardanes i havaneres
En la seva joventut va ser un notable instrumentista de trombó, flabiol, viola, violí, acordió, piano i orgue en diverses formacions musicals, i  va ser molt conegut com a compositor. La seva formació musical es va iniciar de ben petit a l’Escolania de Montserrat.

Fou un compositor de sardanes de qualitat i molt apreciades pels balladors: Nines, Cara al mar, La bruixa de la Catedral, A Vicenç Bou o Bell Palamós.

Un dels gèneres on el mestre Dabau va aconseguir una gran popularitat va ser el de les havaneres, com a intèrpret d’acordió i director dels grups Oreig de Mar i Llops de Mar i també com a compositor. Totes les seves creacions són considerades d’una altíssima qualitat i molt aplaudides. En són un exemple Entre les barques, amb lletra de Josep Mª de Segarra, La barca abandonada, lletra de Josep Mª Ministral, El vell i la barca, Capvespre, etc. La XXXIIIa Cantada d'Havaneres a Calella de Palafrugell, l’any 1999, va estar dedicada a ell.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit