• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament incrementarà el grau de protecció urbanístic i paisatgístic a Torre Moratxa, respecte de la proposta inicial
L’Ajuntament incrementarà el grau de protecció urbanístic i paisatgístic a Torre Moratxa, respecte de la proposta inicial Imprimir Correu-e

(17.12.15) La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sandra Bartomeus, confirma que l’Ajuntament treballarà, conjuntament amb l’associació de propietaris i la promotora, per incrementar els llindars de protecció urbanística i paisatgística en l’àmbit de la urbanització Torre Moratxa. Bartomeus argumenta que «el Ple de setembre va aprovar per unanimitat la modificació puntual del pla general en aquest sector, amb un plantejament molt proteccionista i consensuat, però la Comissió d’Urbanisme de Girona demana anar un xic més enllà de la proposta inicial, cosa que es farà perquè totes les parts coincideixen que cal garantir al màxim la seguretat i reparar l’error de planificació urbanística que es va fer en el seu dia». La regidora argumenta que «la resolució de la comissió va en la línia del plantejament municipal» i s’ha mostrat molt satisfeta que el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, hagi destacat públicament l’esforç que ha fet l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per garantir la màxima seguretat en un espai tan sensible des del punt de vista urbanístic i paisatgístic.

Torre Moratxa pateix importants dèficits estructurals i presenta un elevat risc degut a la inestabilitat de la muntanya. Tant els propietaris com l’Ajuntament n’eren plenament conscients, i és per aquest motiu que es va acordar treballar conjuntament per solucionar, sense més demora, uns problemes endèmics que es van agreujant dia rere dia.

Responent a la preocupació dels propietaris i a les dificultats per organitzar-se en la corresponent Junta de Compensació per desenvolupar la unitat d’actuació, l’Ajuntament va comprometre’s a encarregar el projecte per arranjar les deficiències. La decisió es va prendre aprofitant una important línia d’ajuts de la Generalitat per a la regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Això va permetre rebre, l’any 2009, una subvenció de 144.975,13 euros per a la redacció dels estudis i projectes necessaris, import que no hauran de pagar els propietaris.

La regidora argumenta que «durant aquests anys s'ha fet moltíssima feina des del vessant tècnic, tirant endavant tots els estudis geològics, d'impacte paisatgístic, urbanístics, etc... un treball liderat per l’arquitecte Xavier Canosa, un gran professional de prestigi en el sector». També remarca el gran consens que hi ha hagut dins del propi Ajuntament amb tots els grups polítics municipals i sobretot també la gran complicitat i acord existent entre els tres interlocutors existents a dia d'avui en la urbanització, és a dir, l'associació de propietaris, la promotora i l'Ajuntament: «Que tots haguem anat a una ha estat fonamental per tal que tota aquesta tramitació tan feixuga hagi anat endavant.»

La proposta inicial del consistori inclou, entre d’altres mesures, la desclassificació de bona part del sector esquerre de la urbanització i l'ampliació de la zona verda del sector dret, mitjançant la supressió d'un carrer i de catorze parcel·les urbanitzables. No obstant això, s’estudiaran noves alternatives per adequar-se als requeriments de la Comissió d’Urbanisme de Girona. Un cop aprovat definitivament la modificació puntual, es podran encarregar els projectes de reparcel·lació i d’urbanització, on es concretaran els treballs a executar per resoldre els dèficits històrics de Torre Moratxa.

Malgrat tot, l’Ajuntament ha  elaborat els costosos i tècnicament complexes estudis geològics i geotècnics per conèixer amb profunditat la realitat de la muntanya, que presenta un elevat grau d’inestabilitat, i hi ha hagut d’intervenir amb urgència, com en el cas de la instal·lació de les xarxes per evitar la caiguda de blocs pedres.

Durant els setanta i vuitanta es varen iniciar un gran nombre d'urbanitzacions que van ser comercialitzades sense comptar, en molts casos, amb l'adequat procés de planejament urbanístic, ni previsió de serveis. Moltes s’han consolidat i han adquirit l’estatut legal adequat, però en subsisteixen d’altres amb importants mancances i processos d’urbanització inacabats. Els dèficits que pateix Torre Moratxa han impedit regularitzar-la i ser recepcionada per l’Ajuntament, de tal manera que se’n pogués fer càrrec del seu manteniment. Ens trobem doncs, en un àmbit privat, amb dèficits i un risc per a la seguretat molt elevats, que l’Ajuntament vol ajudar a regularitzar definitivament.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit