• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament promou un pla de prevenció i pal·liació de la pobresa energètica
L’Ajuntament promou un pla de prevenció i pal·liació de la pobresa energètica Imprimir Correu-e

Realitza avaluacions energètiques al domicili de 24 famílies amb pocs recursos, que s’han escollit d’acord amb el seu risc d’exclusió energètica

(02.12.15) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat un pla pilot per ajudar les famílies amb menys recursos que es troben en risc o en situació de pobresa energètica. L'objectiu és fer-los costat i assessorar-los perquè puguin reduir el cost de la factura de llum, gas i aigua, mitjançant l'adopció de mesures destinades a optimitzar-ne el consum i fer més eficients els seus habitatges. Per aconseguir-ho, l'Ajuntament realitza unes avaluacions energètiques a domicili que permetran determinar com es generen els consums i quines mesures es poden aplicar per reduir-los, ja sigui amb canvis en la il·luminació, les fonts d'energia o els aïllaments, un dels aspectes que més influeixen en un increment innecessari de la factura. També s'oferiran consells sobre bones pràctiques energètiques i es proposaran canvis en la contractació dels serveis subministrament, que atesa la seva complexitat, molt sovint estan per sobre de les necessitats reals de les famílies. 

Reunió de la  de Taula Local de Coordinació pel Dret a l’Habitatge i Contra la Pobresa Energètica, celebrada el passat dijous 26 de novembre.

En una primera fase s'hi acolliran 24 famílies: 12 abans d'acabar l'any, i 12 més durant el primer trimestre de 2016. Totes elles han estat escollides tenint en compte els seus recursos i el risc d'exclusió energètica. El projecte es promou transversalment des de les àrees de Medi Ambient, Salut i d'Acció Social, i s'emmarca en la línia de treball de Taula Local de Coordinació pel Dret a l’Habitatge i Contra la Pobresa Energètica constituïda l’estiu de l’any passat i que té com a objectiu principal garantir l’accés al consum energètic de les persones amb insuficiència de recursos. Precisament, la taula es va reunir dijous passat, i aquest projecte va ser un dels temes que es van tractar.

Així mateix, el pla pilot és una acció relacionada amb el desenvolupament del Pla d’Acció per una Energia Sostenible (PAES), aprovat el 2013.

Les avaluacions van a càrrec d'un equip especialitzat, que determinarà la diversitat de combustibles utilitzats a les llars, les persones que hi viuen, la superfície, el consum actual i d'altres paràmetres energètics. També s'instal·larà, durant unes setmanes, un aparell que permetrà fer una radiografia dels consums. Posteriorment, amb totes aquestes dades, es recomanaran les accions que es poden realitzar per reduir la despesa energètica. En moltes ocasions, amb pocs canvis relacionats amb aïllaments, hàbits i  canvi en el tipus de contracte, es poden assolir rebaixes molt significatives que poden ajudar les famílies a no quedar excloses d'un recurs tan bàsic com és l'energia.

Jordi Regincós, regidor d’Acció Social, argumenta que «l'energia és un bé indispensable i que tota persona ha de tenir dret a viure en un habitatge digne en el que es garanteixi l’accessibilitat i assequibilitat als subministraments bàsics. Per això, des de l'Ajuntament s'ha iniciat un programa específic destinat a prevenir i pal·liar la pobresa energètica.»

Sandra Bartomeus, regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Salut, destaca, a més, que «aquest treball transversal entre àrees, té efectes positius per a les famílies més vulnerables, fomenta la cohesió social, però també té una incidència en la reducció de les emissions de CO2, un altre dels àmbits d’actuació prioritaris per incrementar els paràmetres de sostenibilitat municipals.»

Una problemàtica creixent

Malgrat el caràcter bàsic que tenen els subministraments d’energia, cada vegada trobem més gent amb dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques de gas i electricitat, i que, per tant, pateixen pobresa energètica. En aquest fenomen hi intervenen fonamentalment factors com el preu de l’energia, els ingressos econòmics i les condicions de l’habitatge. Les situacions d'exclusió energètica tenen conseqüències sobre la salut, la disminució del rendiment físic i acadèmic, l'increment de problemes socials i relacionals (intra i extrafamiliars), la degradació dels edificis, i l'increment de les emissions de CO2 (amb els conseqüents efectes sobre la salut pública), i el deute excessiu.

Es calcula que un 13% de les llars pateixen pobresa energètica a Catalunya i que hi ha un 5% d'impagaments de mitjana. Un factor important que incideix en els nivells de pobresa energètica al nostre país és la qualitat dels habitatges. Més del 50% del parc d’habitatges està construït sense criteris d’eficiència energètica, i el 16% presenten humitat, goteres o altres problemes derivats d’un mal aïllament.

D’altra banda, el sector energètic espanyol és poc transparent amb el consumidor: està poc diversificat i poques empreses controlen la major part del mercat. Això els permet regular els preus i la quantitat i qualitat de la producció, de manera que l’interès de la majoria dels consumidors no queda suficientment protegit. En els últims anys, els preus de l’energia no han parat d’augmentar, i sembla que aquesta tendència continuarà en els propers anys, fet que es traduirà en un augment dels casos de pobresa energètica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit