• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Cloenda dels actes commemoratiu dels 400 anys de presència de gegants a la vila
Cloenda dels actes commemoratiu dels 400 anys de presència de gegants a la vila Imprimir Correu-e

(14-05-09) Torroella de Montgrí viurà aquest cap de setmana els actes centrals de la celebració que s’han organitzat per commemorar que la vila fa 400 anys que té gegants. El dissabte al vespre s’ha programat una cercavila nocturna amb els gegants locals i diverses bèsties de foc que sortirà del pati de Can Quintana a les 20 h i acabarà a l’església de Sant Genís, on oferiran un ball i reposaran fins l’endemà. Els actes commemoratius es tancaran diumenge a partir de les 11.30 amb una cercavila amb totes les figures i colles participants que han volgut acompanyar la local —l’Estartit, Amer, Cassà de la Selva, Argentona, Fal•lera gironina i la Bisbal d’Empordà— en aquesta efemèride.

La programació festiva es va iniciar l’1 de maig amb la inauguració d’una mostra d’imaginari festiu català que ha tingut un gran èxit de visitants. A l’exposició, que es tancarà aquest diumenge, es poden veure figures tan representatives com el Drac de la Bisbal o la Víbria, la Carassa o l’Arpella de Barcelona.

Els actes commemoratius es van iniciar el dissabte 2 de maig amb un taller de capgrossos que es va desenvolupar en el marc de la fira Mediterrània Mar Obert. El dissabte 9 de maig es presentar el llibre «Bèsties de Festa» de X. Cordomí, S. Udina i R. Saudell, al Museu de la Mediterrània i es va inaugurar l’exposició «Bestiarium, un passeig per la nostra imatgeria festiva», exposició cedida per l’Agrupació de Bestiari  Festiu i Popular de Catalunya, a la Biblioteca Pere Blasi.

Aquesta iniciativa ha estat organitzada per Associació d’Amics dels Gegants i dels Capgrossos de Torroella de Montgrí i l’Ajuntament.

Història dels gegants
La primera referència històrica, que tenim de l’existència dels gegants es remunta a l’any 1608 i es troba que en una visita pastoral que va fer el bisbe a la parròquia ja es documenta el gegant i un drac. Tot i això és de suposar que a finals del segle XVI la festivitat de Corpus ja comptés amb la presència dels gegants.
Des d’aquest moment han anat passejant per Torroella diferents gegants. Es documenta que a partir del 1628 el Gegant ja gaudeix de la companyia de la geganta; o bé se sap de l’existència d’una àliga l’any 1638.
Amb el temps, la parella dels gegants es fa present també a la Festa Major de Sant Genís i a d’altres celebracions. Tanta sortida va fer que els gegants s’haguessin de fer de nou en diferents moments.

Els gegants més antics que es conserven, són els que es troben exposats al Museu de la Mediterrània, que daten del 1880.

L’any 1948 es construeixen els gegants que surten actualment pels carrers i cercaviles i dels que celebrem els 60 anys.

Un altre motiu de celebració d’aquests 400 anys de presència de gegants a Torroella, és la declaració del 2009 com a Any Joan Amades, una figura cabdal per la cultura catalana en la elaboració d'uns treballs essencials en tots els àmbits de la cultura tradicional i popular. La Colla Gegantera i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit s’adhereixen al seu homenatge, recordant la seva persona i la seva obra en el conjunt d’actes culturals, didàctics i festius que celebrarem pels carrers de la vila.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit