• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Arrenca la 622a Fira de Sant Andreu, el gran aparador cívic, econòmic i cultural de Torroella de Montgrí
Arrenca la 622a Fira de Sant Andreu, el gran aparador cívic, econòmic i cultural de Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(26.11.15) La inauguració avui al vespre del prestigiós Expofil Sant Andreu 2015 (Museu de la Mediterrània, 19.30 h), organitzat per l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella de Montgrí, obrirà oficiosament la programació de la 622 Fira de Sant Andreu, que se celebra aquest cap de setmana amb un atapeït programa d’actes per gaudir plenament de dos dels dies més assenyalats del calendari anual a la vila.

En el marc dels actes previs, demà al matí tindrà lloc un altre dels actes destacats, el Pomatec 2015 (Museu de la Mediterrània, de 9 a 13 h), la jornada técnico econòmica de la poma que organitzen l’Ajuntament i Afrucat, una trobada sectorial de referència, que ja arriba a la 16a edició. Aquest any les ponències programades tractaran temes relacionats amb les estratègies de posicionament de producte i anàlisis de mercat.

El gran cap de setmana torroellenc arrencarà el dissabte a les 10 h amb l’obertura de la mostra comercial, distribuïda entre el cos central de l’Espai Ter i una carpa complementària de 1.000 metres quadrats, on hi participaran uns 60 expositors. Aquest és l’epicentre de la fira, al voltant del qual s’articulen tot un seguit d’espais i àmbits expositius. A l’exterior de l’Espai Ter s'hi distribuiran unes 220 parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d’ocasió; iel passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d’artesans, l’exhibició de maquinària agrícola i una exposició de vehicles clàssics, que aquest any tornen a la fira de la mà d'Esports & Classics la Bisbal.

XI Mostra d'Entitats

Les places de la Vila i Pere Rigau seran l’escenari de la Mostra d’entitats, una molt bona oportunitat per tal que el teixit associatiu local doni a conèixer les seves activitats i puguin captar nous membres. També es converteix en una plataforma per fomentar la relació entre els diferents col·lectius. Compta enguany amb 28 entitats que participen activament: 25 entitats fent parada, més 3 entitats que, tot i que no fan parada, han proposat activitats a l'escenari de la Plaça de la Vila. La mostra tindrà lloc tant el dissabte com el diumenge de les 10 a les 14 h. i de les 16 a les 19 h. Enguany, la mostra participarà en el Gran Recapte d’Aliments i tindran productes bàsics que els visitants podran comprar per dipositar en una gran cistella.

Increment de participació

El regidor de Promoció Econòmica, Marc Calvet, ha destacat que enguany s’ha incrementat la participació global d’expositors i firaries en prop d’un 8%, percentatge molt significatiu tenint en compte el context actual. Això demostra, segons Calvet, «el poder d’atracció i l’interès que genera la Fira de Sant Andreu, com a espai de promoció i dinamització econòmica, amb un model expositiu que manté els valors identitaris tradicionals i els requeriments d’una mostra comercial i agrícola actual». Recorda el gran esforçs públic i privat que hi ha al voltant d’aquest cap de setmana, per poder oferir una programació atapeïda d’actes diversos per a tot tipus de públic, que permet passar un dia sencer a la vila, gaudint de la fira més antiga de Catalunya.

Festa del Cavall

La Festa del Cavall, programada en el marc de la fira, portarà aquet cap de setmana alguns dels principals espectacles hípics que es poden veure actualment a l’Estat. Les propostes més destacades són el darrer muntatge de cavalls en llibertat del reconegut domador Santi Serra (28/11 a les 19 h), l’espectacular exhibició de volteig kossac a càrrec del francès Florin Cristinel Harabor (dissabte 28/11 a les 12 h) i l’exhibició del precoç domador de 8 anys Teo Sauvegot (dissabte 28/11, a les 17 h), que treballa amb ponis en llibertat. Els espectacles es faran al recinte condicionat davant de l’Espai Ter.

A tot això, cal afegir una atapeïda programació en què els amants dels cavalls podran gaudir d’una àmplia varietat d’especialitats hípiques: manejabilitat de carruatges, exhibició d’alta escola amb regnes llargues, de doma clàssica, de carrusel, volteig infantil, ponis, salts, etc. Paral·lelament, hi haurà l’espai comercial eqüestre. Juntament amb les exhibicions eqüestres, les passejades amb ponis i carros i les demostracions de forja i farratge de cavalls acabaran d’arrodonir un cap de setmana dedicat al món del cavall. La Festa dels Cavalls està organitzada conjuntament per les principals hípiques i centres eqüestres de la zona del Baix Ter, amb el suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Concurs de Gossos d’Atura

El Concurs de Gossos d'Atura es tornarà a celebrar el diumenge al matí al camp de la urbanització Mas Déu (davant del polígon industrial), on es va fer l'any passat per primer cop. Amb el nou emplaçament es millorarà notablement la imatge general que oferirà la retransmissió del concurs per part de TV3 (el tornarà a emetre, en diferit, per Nadal), ja que en tot moment tindrà el Montgrí com a teló de fons. Hi participaran el 7 millors pastors del moment, procedents de Catalunya, País Basc, Illes Balears i França que ens faran reviure l’emoció d’aquest antic mestratge.

Seguint el canvi que es va adoptar fa un parell d’anys, el concurs ha transformat el seu format i és un híbrid del concurs tradicional i el concurs especial border collie, una competició més internacional. Cada pastor té un lot de 7 ovelles i els puntuarà un sol jutge. En aquest cas serà la Sra. Gillian Howell Hugo, que compta amb una gran experiència.

Fira en el Record

La Fira en el Record d’enguany ens proposa fer una viatge al llarg dels 600 anys d’història que té la Fira de Sant Andreu. A través d’un recorregut per diversos indrets de singularitat patrimonial, dissabte i diumenge podrem reviurem episodis clau de la història de la fira i de la vila. Una història que comença l’any 1393, moment que la vila de Torroella rep el privilegi del rei Joan I per fer una fira anual per Sant Andreu.  El viatge farà parada en moments clau com l’expulsió dels jueus durant el segle XV; l’adquisició de la Torre Gran per part del consistori l’any 1599 o l’ocupació napoleònica.

La Fira en el Record és un projecte cultural amb uns objectius essencials que se centren en la promoció i divulgació del patrimoni cultural de Torroella de Montgrí. Aquest patrimoni cultural el conformen diferents elements com el patrimoni arquitectònic, la història, el patrimoni artístic i la riquesa i diversitat del paisatge, entre altres.

El Campionat de Catalunya de Coloms de Raça arribarà a la divuitena edició, i es farà al costat del supermercat Bon Àrea.

A tot això cal afegir-hi un ampli ventall d’actes complementaris com cercaviles, animacions infantils, concerts, tallers, entre d'altres.

622 anys d’història

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una de les més antigues de Catalunya —va quedar constituïda el 1393 per privilegi reial— i ha esdevingut, juntament amb la Festa Major de Sant Genís, l’altra gran celebració anual de la vila. Està estructurada com una veritable fira multisectorial, amb nombrosos actes de caire lúdic i cultural que són complementaris a la mostra comercial, agrícola i ramadera, veritable eix vertebrador i originari de la fira tradicional. La seva celebració transcendeix l’àmbit estrictament promocional. Ha esdevingut una veritable festa en el seu sentit més ampli i una mostra de la vitalitat cívica del teixit associatiu, cultural i econòmic del municipi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit