• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Centre de Documentació apropa la recerca del Baix Ter a investigadors i gran públic
El Centre de Documentació apropa la recerca del Baix Ter a investigadors i gran públic Imprimir Correu-e

Verges acull aquest dissabte el III Fòrum de Recerca del Baix Ter, durant el qual es presentaran onze treballs relacionats amb el medi ambient i les ciències socials

(10.11.15) El Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí organitza aquest dissabte a la sala polivalent de Verges (10 h) el III Fòrum de Recerca del Baix Ter. Es tracta d'una activitat que vol convertir-se en un espai de trobada per a investigadors i en un instrument per difondre algunes de les recerques més significatives que s'estan desenvolupant o s'han desenvolupat recentment, en l'àmbit de Baix Ter, moltes d'elles amb el suport del Centre de Documentació.

El format de la jornada també està molt pensat per a aquelles persones que sense estar vinculades al món acadèmic, estan interessades en conèixer de primera mà treballs de recerca de proximitat en àmbits tan diversos com la història, el patrimoni, l’economia, la música, els personatges o la biologia. Per aquest motiu, es planteja un matí intens durant el qual s'aniran encadenant un total de deu presentacions d'uns 15 minuts cadascuna, amb l'objectiu per donar molta agilitat a la jornada i permetre que tots els assistents, investigadors i públic en general, tinguin una idea el mes àmplia possible de les principals línies de recerca que s'estan desenvolupant al Baix Ter.

S'han programat 5 presentacions relacionades amb el medi ambient i 5 amb les ciències socials, que aniran precedides de la conferència inaugural (10.15 h), a càrrec de l'investigador de Verges Salvador Vega, sobre El capbreu de Verges de 1377.

Les comunicacions que es presentaran són:

- Sandra Saura. Hi ha plantes en perill al Montgrí, illes Medes i Baix Ter?
- Rafel Bruguera. CEDRHE: 7 anys de recerca històrica a l'Escala
- Pere Colomer. Distribució i impacte dels compostos perfluorats en el gavià argentat de les illes Medes.
- Oriol Dueñas. Voleu el pont! Destrucció i reconstrucció del pont de Torroella durant la Guerra Civil.
- Carla Garcia. Evolució històrica del paisatge dunar al Baix Ter
- Jaume Nonell. Joan i Pere Rigau, els Barretó. Les cobles i orquestres de Torroella al segle XIX.
- Pere Pons. Actuacions forestals en zones cremades, fauna i serveis ecosistèmics: el Montgrí.
- Lourdes Boix i Mariona Font. El conreu de l'arròs. Ampostins i valencians a l'Escala.
- Boris Weitzmann. El Projecte Sípia al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (PNMMBT).
- Clara Silvestre. Can Punton, un llegat patrimonial a descobrir.

Donar a conèixer el Centre de Documentació

El fòrum és una eina per donar a conèixer i apropar el Centre de Documentació a investigadors i al gran públic. Les dues primeres edicions van servir per fixar les bases d'una trobada que ha tingut molt bona acollida i que van sorprendre els assistents per la varietat i la qualitat de les recerques que s'estan desenvolupant.

El Centre de Documentació del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és el fruït d’un conveni entre el Museu de la Mediterrània i l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona. És l’eina per a l’estudi, la recerca, la gestió del territori del massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les illes Medes. Posa el seu accent en la difusió d’aquesta informació a la societat.

Un altre dels seus eixos principals és  el de la música, concretament la sardana. El seu fons conté treballs inèdits i de recerca, monografies, publicacions periòdiques, fullets, documents audiovisuals, partitures de sardanes, un important arxiu fotogràfic...

El 2012 va passar a ser el centre de documentació del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, i es va convertir en una peça clau per a la custòdia de tots els documents i treballs generats per aquest espai natural protegit.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit