• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella custodiarà l’arxiu de La Caravana, una de les cobles orquestres més destacades entre els 40 i 80
Torroella custodiarà l’arxiu de La Caravana, una de les cobles orquestres més destacades entre els 40 i 80 Imprimir Correu-e

(11.10.15) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en dipòsit el valuós fons documental i musical de la històrica Cobla Orquestra La Caravana, formació creada a Torroella de Montgrí el 1943, que l’any 1986 va passar a ser la Gran Orquestra Xavier Cugat Caravana Show. L’arxiu ha estat cedit pel seu actual propietari, Anselm Parés Riembau, fill de Ricard Parés, un dels primers músics de La Caravana, i germà de Ricard Parés Riembau, membre de la formació, que va traspassar el juny de 2014. El fons abasta material molt divers del període previ a l’etapa de la Gran Orquestra Xavier Cugat Caravana Show. Es troba en molt bon estat de conservació i és de gran importància per poder conèixer l’evolució d’una de les grans formacions musicals del país entre els anys 40 i 80.

La Caravana va debutar el dia 18 de març de l’any 1943, a les 10 de la nit, a la Sala Centro de Torroella de Montgrí. Va ser creada pel torroellenc Josep M. Pla i Comas i els músics fundadors van ser: Alfons Oya, Francesc Casanovas, Joan Roviras, Martirià Font, Ricard Viladesau, Domènec Anglada, Emili Gispert, Jaume Sabater, Enric Vilà, Joaquim Joanmiquel i Lluís Grau. Molts provenien de la desfeta que va patir la Cobla-orquestra L'As d'Anglès. El nom de la formació provenia del tema musical Caravan, composició de Juan Tizol i Duke Ellington, que feia servir de sintonia l'As d'Anglès.

Al llarg de la seva trajectòria, van formar part de La Caravana grans músics i va ser durant molts anys una de les formacions consolidades i de referència del país. L'any 1986, després d'uns mesos de negociació, es va signar el contracte amb Xavier Cugat ple qual es canviava el nom pel de Gran Orquestra Xavier Cugat Caravana Show i va aconseguir una gran projecció arreu de l'Estat. De la mà de Cugat, durant uns mesos la cantant Nina va actuar amb l'orquestra, abans d'incorporar-se al programa Un, dos, tres de TVE.

L’arxiu recull prop de cinquanta anys d’història de la sardana de Torroella de Montgrí i de Catalunya, i conté majoritàriament, a banda de cartells i fotografies, partitures de sardanes de compositors clàssics i també arranjaments de peces clàssiques (sarsueles-operetes) que s’interpretaven en els típics concerts de festa major. El Ple municipal va aprovar l’acceptació de la cessió l’1 d’octubre.

(La Caravana a la Festa Major de Badalona, l'any 1943)

Preservar el patrimoni musical

El material serà custodiat i classificat pel Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània, que té en la recuperació, conservació i difusió de la música un dels seus principals pilars. Aquesta tasca es va veure reforçada l’any 2010 amb l’ingrés del Museu de la Mediterrània com a antena de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial en el camp del patrimoni musical. En el Centre de Documentació s’hi custodien arxius de grans compositors com Vicenç Bou, Josep Maria Boix, Pere Rigau, Ricard Viladesau, Enric Vilà o l’arxiu dels Montgrins.

L’arxiu de la Cobla Orquestra Caravana és la segona cessió completa d’una formació musical que ha rebut l’Ajuntament de Torroella  de Montgrí. El primer va ser el fons documental dels Montgrins, la cobla degana de Catalunya, que es va cedir l’any 2011.

D’aquest nou arxiu s’elaborarà un inventari i un cop fet això es treballarà en la difusió d’aquest patrimoni sardanístic, perquè pugui ser utilitzat per tothom qui ho desitgi adreçant-se al Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània.

(Fotografia de començament dels 60 del local Lido Hamburg (Alemanya), una sala de ball-cabaret semblant a l’Apol·lo, de Barcelona. Per aquells temps, en l'època de la Quaresma, el règim franquista no permetia ni balls ni espectacles, per la qual cosa els músics havien de buscar-se la vida. En el cas de la Caravana feien una gira, de més o menys un mes, per països on sí podien actuar.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit