• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tot a punt per una nova edició del festival internacional d’imatge submarina MIMA de l’Estartit
Tot a punt per una nova edició del festival internacional d’imatge submarina MIMA de l’Estartit Imprimir Correu-e

(02.06.15) L’Estartit acollirà des de demà dimecres i fins diumenge una nova edició del prestigiós Festival Internacional Medes, Imatge i Medi Ambient (MIMA), un dels més importants que se celebren a Europa. El programa mantindrà la seva estructura habitual, essent l’apartat dels concursos el més rellevant: l’Open Internacional Fotosub, que cada any aplega algunes de les millors parelles de fotografia submarina d’Europa; la Mostra internacional de vídeo submarí i el Concurs on-line de fotografia submarina. A partir d’aquestes competicions s’estructuren un seguit d’activitats complementàries i educatives adreçades als escolars i a la població en general, al voltant de la imatge submarina i de la sensibilització sobre la fragilitat d’aquest patrimoni natural.

El MIMA està organitzat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’EMD de l’Estartit i el Parc Natural del Montgrí , les Illes Medes i el Baix Ter. La direcció tècnica de l’apartat dedicat als concursos va a càrrec de Pablo Torres, expert en competicions d'imatge submarina, amb el suport logístic de l'empresa Cubic.

Open Internacional Fotosub

Un total de 21 equips s'han inscrit en la competició de l'obert de fotografia submarina, que se celebrarà dijous i divendres. Demà dimecres es formalitzaran les inscripcions de les parelles participants i es farà l’acte de presentació oficial amb els responsables de la organització. Els equips estan formats per dues persones, un/a fotògraf/a i un/a model.

La realització d'aquesta prova es desenvoluparà en l'entorn del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter dijous i divendres. El concurs pretén mostrar la biodiversitat del seu fons marí mitjançant la fotografia, sensibilitzant a tots els visitants de la reserva i als submarinistes en general de la necessitat de protegir els fons marins més exposats a la presència humana.

L'organització proveirà les embarcacions necessàries per fer les immersions del concurs. A cada participant se li adjudicarà, per sorteig, l'ordre de les zones i les embarcacions de competició. La competició constarà de quatre immersions que es donaran a conèixer per l'organització: 3 seran en Illes Medes i 1 a la Costa del Montgrí. Cada equip podrà baixar fins a una profunditat màxima de 40 m i el temps màxim per immersió serà de 60 minuts.

Les immersions estaran supervisades per un comissari per embarcació a la zona de busseig. També hi haurà comissaris submarins que vetllaran pel comportament exemplar de les participants. Serà motiu de desqualificació les manipulacions d'espècies i les accions que maltractin espècies fràgils del bentos (gorgònies, coralls, briozous, algues calcàries, etc.) Qualsevol conducta irrespectuosa contra el medi ambient per part dels participants serà motiu de penalització.

Les bases del concurs són molt exigents, la qual cosa obliga els fotògrafs a esforçar-se el màxim. Els participants només podran fet 100 fotografies al dia, que lliuraran a la sortida de la immersió, sense que s'hagin pogut editar ni retocar. De les 200 que podran fer en les dues jornades de competició, n'hauran d'escollir 6 corresponents a cadascuna de les categories del concurs: Ambient, ambient amb model, fauna, emoció, Fauna 2015 (bancs de peixos) i Flora 2015 (posidònia).

Concurs on-line de fotografia submarina

El concurs de fotografia on-line està restringit  a imatges del fons marí del parc natural. Hi haurà dues categories: professional i amateur. Ja s'han enviat al festival 56 fotografies de 10 inscrits. Aquesta any s’ha introduït el Premi del públic, que es concedirà mitjançant votació popular a través del magazine AQUA.COM. Les fotografies guanyadores i finalistes s’exposaran durant el MIMA.

Mostra internacional de vídeo submarí

Pel que fa al concurs de vídeo submarí, un dels principals atractius del festival, es projectaran 10 pel·lícules (3 en la categoria Amateur i 7 a la categoria Professional), produïdes a diferents països. Hi participaran alguns dels realitzadors més prestigiosos del moment, la majoria dels quals presentaran novetats. Hi haurà premis per a la millor producció professional i amateur, i un Premi del públic, que es concedirà mitjançant votació popular al Facebook.

País convidat

Com es ve fent els darrers anys, en cada edició es convida un país. Enguany serà el torn d’Itàlia, que tindrà presència a l’Open Internacional Fotosub amb un equip encapçalat per Massimo Boyer, fotògraf i periodista de la revista Scucaportal.

El països convidats dels últims anys han estat Alemanya, Països Baixos, Dinamarca, Gran Bretanya

Personatge convidat

Una de les propostes que més expectació aixeca al MIMA és la del personatge convidat. En aquesta ocasió s’ha escollit el fotògraf, periodista, consultor naturalista especialitzat en el medi ambient marí Egidio Trainito. Va néixer a Pàdua, i des del 1985 viu i treballada a Sardenya. Bona part de la seva feina se centra, principalment, en tot allò relacionat en fer compatible el desenvolupament de projectes turístics i de conservació en Àrees Marines Protegides. També exerceix com a consultor editorial. Ha publicat nombrosos llibres sobre la costa italiana i ha col·laborat en nombrosos llibres sobre Àrees Marines Protegides. El seu llibre més important es Atles de la Flora i Fauna de la Mediterrània, es troba ara en la seva quarta edició, ampliada i actualitzada. Des de 2005 es consultor Transmissió Línia Blava RAI 1. Durant el festival donarà a conèixer l’experiència de la reserva marina de Tavolara, una petita illa italiana situada a la costa nord de Sardenya, així com de la fotografia submarina i les xarxes socials. 

Jurat MIMA 2015

L’organització del MIMA  vetlla a cada edició del festival de comptar amb jurats experts i destacats professionals del submarinisme. Enguany estarà format per Josep Clotas (nascut a prop de les Medes, en Josep es defineix com a un amant del món submarí. Ha participant a campionats relacionats amb la fotografia submarina des de 1995 fins a 2003 on va abandonar la competició desprès de guanyar l'Open Fotosub Internacional del primer MIMA), José Sánchez (és un dels afortunats que pot combinar treball i afició. La seva passió per la imatge submarina el va portar a fundar SAGA DIVE, on es construeixen i adapten carcasses per càmeres de foto i vídeo. Ha participat al MIMA en diverses ocasions, destacant-se en categories com a macro o fauna) i Egidio Trainito, personatge convidat al MIMA 2015.

Pedagogia

El festival manté intacte un dels seus objectius fundacionals, que és el de fer pedagogia mediambiental al gran públic i especialment als més petits. En aquest apartat el paper del personatge convidat sempre és molt important de cara a que tinguin un testimoni real  que els transmet experiències i pautes a seguir per a la conservació del medi. El divendres 5, a les 15.30 h, Egidio Trainito farà una xerrada educativa als alumnes de 5è de l’Escola Portitxol de l’Estartit .

Equip de premsa convidat

Per tal de donar un salt de qualitat a la cobertura informativa del festival i del gran atractiu que té el parc com a destinació de referència mundial en el món de la immersió, cada any es convida un mitjà o periodista especialitzat. Aquest s’ha escollit el periodista Jean Michel Mille, de la revista francesa Plongeurs International, que durant el MIMA participarà de les diferents activitats del festival, farà immersions, entrevistes amb responsables de la destinació turística i del parc, per editar un ampli reportatge a la seva publicació. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit