• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies La millora d’un dels pous propis podria fer que l'Ajuntament no hagués de comprar aigua en moments punta de demanda
La millora d’un dels pous propis podria fer que l'Ajuntament no hagués de comprar aigua en moments punta de demanda Imprimir Correu-e

(14.05.15) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí podria no haver de comprar aigua suplementària a la que extreu de les seves captacions, com ve fent els darrers estius, per poder cobrir la demanda d’aigua potable dels mesos de juliol i agost. La mesura seria possible perquè, juntament amb l’empresa Sorea, concessionària del servei d’abastament d’aigua potable, ha recuperat i incrementat notablement la capacitat d’extracció d’un dels dos pous de captació del municipi, emplaçats a Canet de la Tallada. Els darrers anys s’havia registrat una davallada molt significativa en un d’ells, que havia arribat a menys de la meitat del que tenia en el moment de la seva posada en servei. Les causes de la pèrdua de cabal estaven relacionades amb els processos d’obstrucció i incrustació que acostumen a afectar aquestes captacions per la precipitació de sals minerals, corrosió i colònies orgàniques. L’obstrucció de la reixa de filtració subaquàtica provoca,  a més, una pèrdua de rendiment que comporta un increment de despeses d’extracció durant tot l’any.

Per posar remei a aquesta situació i recuperar els cabals, durant el mes d’abril s’han portat a terme uns treballs de neteja del pou 2 de Canet de la Tallada, mitjançant la tecnologia Aquafreed, un innovador mètode de desincrustació provinent dels Estats Units que es basa en la injecció de CO2 líquid. A diferència dels procediments convencionals, aquest mètode aconsegueix un triple tractament (mecànic, químic i desinfectant) amb l’avantatge que té un radi d’acció molt superior, ja que penetra i estén els seus efectes a la zona propera a l’aqüífer. El CO2 s’injecta a través d’uns tubs auxiliars instal·lats a diferent profunditat. En tot  moment es monitoritza la pressió, temperatura i caudal. Mitjançant aquesta tècnica s’aconsegueix mobilitzar i retirar la fracció fina acumulada a l’aqüífer i als filtres, i dissoldre els precipitats de sals minerals. És un tecnologia verda, ja que no comporta cap despesa de gestió mediambiental de residus i no és corrosiva amb el tubs. També s’ha purgat el pou mitjançant la tècnica del swabing, que consisteix en realitzar diverses extraccions de cabals amb una maquinaria específica.

Els resultats obtinguts han estat molt superiors als esperats, ja que no només s’han recuperat els cabals originals, sinó que s’han millorat. En aquests moments s’estan fent els estudis de cabal per acabar de valorar en quin percentatge s’han incrementat.

Els darrers estius, l'Ajuntament ha hagut de comprar al voltant de 47.000 metres cúbics d'aigua a la Mancomunitat intermunicipal d'aigües de Palafrugell, Begur, Pals i Regencós, amb un cost que volta els 25.000 euros. El consum suplementari es concentra, bàsicament del 15 de juliol al 25 d’agost, quan es registren les puntes de demanda més elevades de tot l’any.

Amb la millora d'un dels pous propis de Torroella de Montgrí es reduirà notablement la compra d’aigua en la temporada estival i, fins i tot, es podria no haver de comprar. A banda de l'increment del cabal obtingut, dependrà, també, de la pluja, les reserves de l’aqüífer i les temperatures que s’assoleixin aquest estiu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit