• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tanquem la fase de recollida d’informació del pla pilot europeu sobre indicadors de sostenibilitat en destins turístics
Tanquem la fase de recollida d’informació del pla pilot europeu sobre indicadors de sostenibilitat en destins turístics Imprimir Correu-e

(17.04.15) L'Ajuntament ha finalitzat el procés de buidatge de les enquestes que aquest estiu es van distribuir al sector turístic, visitants i població local en el marc del pla pilot europeu sobre indicadors de sostenibilitat en destins turístics. Els resultats han estat avaluats per un grup de treball municipal, format per tècnics de l’Ajuntament, representants de les entitats públiques que actuen en el territori, les empreses turístiques i de serveis i la població local. El qüestionari final s'ha lliurat a la direcció general d’Indústria i Empresa de la Unió Europea, organisme que promou el projecte. En total s’han treballat al voltant de 500 enquestes.

Aquesta acció forma part d’un programa pilot promogut per la Unió Europea (UE) que té com a objectiu implementar un sistema d’indicadors de sostenibilitat per als destins turístics europeus. Està promogut per la Unitat de Turisme de la de Direcció General d’Indústria i Empresa de la Comissió Europea i té com a finalitat poder analitzar el bon funcionament d’aquest sistema d’indicadors que en el futur es preveu anar implantant en el conjunt de destins turístics i països: ciutats, destins litorals, rurals, de muntanya, espais d’interès naturals, entre d’altres.

És la segona selecció de municipis d’arreu de Europa que participen en aquesta prova pilot. Juntament amb el nostre municipi, també hi participa Llança (són els 2 únics municipis de la Costa Brava que han estat escollits), el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. En total, a Europa se n’han seleccionat 110 destins.

El European Tourism Indicators System for Sustainable Management at Destination Level, també coneguts com ETIS, es basa en un llistat de 27 indicadors obligatoris i 40 d’opcionals que intenten analitzar l’impacte de l’activitat en el territori a través dels següents aspectes: gestió de la destinació, impacte econòmic, impacte social i cultural i impacte ambiental.

És important ressaltar que en el cas de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’ha aconseguit obtenir el 94,64% del total d’indicadors sol·licitats.

Els ETIS són un procés per gestionar, monitoritzar i augmentar la sostenibilitat dels destins. El principi bàsic del sistema d’indicadors es que en l’anàlisi de l’evolució del destí i en el procés de presa de decisions es compti amb la implicació de totes les parts interessades (empreses, entitats, comunitat educativa, responsables de gestió pública, teixit associatiu, etc.).

En aquests moments, la Direcció General d’Industria i Empresa de la Comissió Europea es troba en el procés d’anàlisis dels indicadors presentats per les diferents destinacions.  

La competitivitat del sector turístic està estretament relacionada amb la seva sostenibilitat, ja que la qualitat dels destins depèn en gran mesura del seu entorn natural i cultural, i de la seva integració en la comunitat local. La sostenibilitat del turisme depèn de diferents aspectes: ús responsable dels recursos naturals, consideració de l'impacte ambiental de les activitats (producció de residus, pressió sobre l'aigual, el sòl, la biodiversitat, etc.), ús d'energia neta, protecció del patrimoni, entre d'altres.

Des de l’Ajuntament es va considerar que la participació en aquest projecte pot ajudar a:

- Conèixer millor els beneficis econòmics i socials que genera l’activitat turística al municipi.
- Identificar els impactes que té aquesta activitat en el territori.
- Contrastar metodologies de gestió de l’activitat turística.
- Fomentar la cooperació públic-privada en el desenvolupament de les estratègies de dinamització turística del municipi.
- Fomentar el treball en xarxa amb altres destinacions europees.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit