• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies La Cobla Bisbal Jove i l’Espai Ter coprodueixen un espectacle familiar per difondre la cobla més enllà de la sardana
La Cobla Bisbal Jove i l’Espai Ter coprodueixen un espectacle familiar per difondre la cobla més enllà de la sardana Imprimir Correu-e

(18.02.15) L'Auditori Teatre Espai Ter i La Cobla Bisbal Jove han sumat esforços per concebre un espectacle que té com a objectiu donar una visió real de la cobla, que va molt més enllà de la sardana. Aquest diumenge, a les 12 h, estrenaran Tututs!, una ambiciosa coproducció pensada per un públic familiar, que té com a objectiu apropar el gran públic a l’ampli ventall d'estils i peces musicals que pot interpretar una cobla. Aquesta versatilitat ha quedat fortament desplaçada amb els anys, de tal manera que avui dia s’associa la cobla exclusivament a sardanes, quan en els seus orígens no era així.

De fet, la cobla és un conjunt instrumental capaç de tocar-ho tot, de manera divertida i suggerent. Va néixer per tocar tot tipus de música i per amenitzar la festa en tots les seves variants. La sardana és un dels infinits àmbits d’interpretació de la cobla, però es poden tocar músiques de cercavila, de ball, de rock, jazz, clàssiques, cançons humorístiques i els músics poden, fins i tot, cantar i tocar alhora amb altres instruments.

Per bé que la cobla és una formació genuïnament catalana i que arreu del territori n’hi ha moltes, en l’actualitat no n’hi ha cap que ofereixi la visió del grup amb una proposta tan atrevida com La Cobla Bisbal Jove a Tututs! .

L’espectacle, de marcat caràcter contemporani, a banda d’estar pensat com un gran divertiment per al públic familiar, té una clara vocació pedagògica, que no deixarà ningú indiferent. Reprodueix un dia de Festa Major i estarà conduït per un actor, que es barrejarà entre el públic. Els músics no seguiran en tot moment la formació clàssica, asseguts a les seves cadires, sinó que trencaran amb la seriositat que imposa aquesta estructura.

El tret de sortida serà una completa cercavila, durant la qual es tocaran les peces més  populars que il·lustren el repertori festiu d’aquest moment de la festa. Acabada la cercavila serà el moment de les sardanes i la cobla prendrà posició per interpretar fragments de sardanes seleccionades. El presentador buscarà entre el públic persones per ballar-les i d’aquesta manera trobar de nou la seva complicitat. Acabada les sardanes, arribarà el moment del ball, amb la cobla vestida de nit i tocant cançons del rock, del jazz, clàssiques i de les músiques de moda que sonen avui a la ràdio. En aquest moment, també es convidarà tothom a ballar.

Adaptació per als alumnes d’ESO

De forma complementària a aquest espectacle per al públic familiar, s'ha concebut un altre, titulat Tocs mediterranis, la Cobla, en format adaptat per als alumnes d'ESO. S'ha programat en el marc de les activitats del servei educatiu de l'Espai Ter. Es representarà el 10 d’abril, en dues sessions al matí.

Tocs mediterranis, la Cobla, proposa un recorregut per les diferents famílies d'instruments de cobla, la seva classificació, nomenclatura, sonoritat i la seva relació amb altres instruments. Al concert s’escoltarà un repertori de música de jazz, clàssica, moderna i tradicional i adaptacions de músiques que escolten els joves d'avui.

A la cobla s'hi associen també instruments com el trombó de vares, el violí, els clarinets, la flauta travessera i el saxòfon. Tot això, amb un guió marcat per fets històrics de Catalunya, des de la segona meitat del segle XIX, fins al procés de la consulta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit