• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Museu de la Mediterrània dedica un espai permanent al pintor Francesc Gimeno
El Museu de la Mediterrània dedica un espai permanent al pintor Francesc Gimeno Imprimir Correu-e

(20.11.14) El Museu de la Mediterrània inaugurarà el proper dissabte 22 de novembre, a les 12 h, un nou espai expositiu, de caràcter permanent, dedicat a la figura del pintor Francesc Gimeno (Tortosa, 1858-Barcelona, 1927), un dels grans referents de l'impressionisme català. Aquest espai serà possible gràcies a la donació del sr. Francesc Izquierdo, propietari del llegat del matrimoni Martínez Solans, que van ser veïns del pintor a Barcelona i es van convertir en observadors privilegiats i confidents de l'artista en els seus darrers anys.

A través de les obres d'aquest llegat podrem copsar l'excepcional qualitat pictòrica de Francesc Gimeno. A part, el llegat també inclou algunes de les millors fotografies que es conserven de l'artista i obres de Ramon Call, amic personal i persona que el portarà a Torroella de Montgrí.

El Fons Martínez-Solans. Francesc Gimeno, paisatgista del Montgrí serà un espai on s'explicarà la biografia del pintor, s'exhibirà part del les obres de l'esmentat llegat i a través de suports digitals es mostraran les obres més emblemàtiques elaborades per Gimeno a la zona del Montgrí.

Avui, gràcies al llegat Martínez-Solans, Gimeno definitivament serà homenatjat i reivindicat des del territori al que es va entregar en cos i ànima al llarg de la seva vida i on la seva obra es va transformar gràcies a la llum de l'espai natural del Montgrí.

Francesc Gimeno a l’Empordà

Francesc Gimeno va estar estretament vinculat a Torroella de Montgrí, on hi arriba el 1887, acompanyat de Ramon Call, amic, pintor i marxant d'art.  Ell és qui li encarrega, juntament amb un seu cosí, una sèrie d’obres a canvi d’una petita remuneració. Possiblement, si Gimeno no s’hagués deixat guiar pel seu amic Call, no hauria entrat mai tan profundament ni tan íntimament en aquesta zona geogràfica de Torroella de Montgrí, que va marcar l’atmosfera de les seves teles i la seva vida íntima, amb el flirteig amorós amb Caterina Massaguer, filla de la fonda on s’hostatjaven, can Martinet.

Al llarg de la seva primera estada a Torroella de Montgrí, Francesc Gimeno s’enfronta al paisatge partint dels aprenentatges rebuts del seu mestre Carlos de Haes a Madrid, la pintura a l’aire lliure. A Torroella, Gimeno s’impregna de la llum de l’Empordà, que esdevindrà fonamental perquè la seva obra s’enriqueixi i prengui embranzida. Un cop casat amb Caterina Massaguer, el 1888, es trasllada amb la seva muller a Llançà, on efectua nous encàrrecs pictòrics amb la natura agresta d’aquell indret. Tot seguit Gimeno s’instal·la a Barcelona i enceta uns anys molt durs dins la seva vida, que venen marcats per la feina de pintor de parets, pel naixement dels seus fills i per les anades i vingudes a Torroella de Montgrí, on viuen els seus sogres, que cuiden el seu fill gran, Martí. A partir del 1915, el pintor inicia una sèrie de viatges que el condueixen a descobrir plàsticament paisatges i li possibiliten retornar a Torroella de Montgrí preparat per pintar.

L’Empordà en aquests anys esdevé alhora repòs de les seves campanyes pictòriques i espai de meditació i evolució plàstica. És quan emergeixen les seves composicions del les teulades de Torroella o les seves visions místiques de les cales de Begur. El treball amb l’atmosfera i el paisatge de l’Empordà, intens de color per una llum translúcida, estarà sempre present en les seves obres posteriors, realitzades en d’altres indrets. Definitivament el paisatge empordanès va marcar la seva vida i la seva obra, i la seva evolució pictòrica no hagués estat la mateixa sense la seva arribada a Torroella el 1887.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit