• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies S’inicien els treballs d’aprofitament de la fusta del massís del Montgrí
S’inicien els treballs d’aprofitament de la fusta del massís del Montgrí Imprimir Correu-e

(30.10.14) La setmana passada van iniciar-se els treballs d’aprofitament de la fusta del Montgrí, d’acord amb la concessió municipal que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va treure a concurs l’any passat. La licitació d’aquest recurs públic es va fer de forma conjunta amb les pastures i la cacera, per tal de poder disposar de recursos econòmics per invertir en la millora de la muntanya, l’ordenació del bosc, la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis.

L’aprofitament de la fusta s’emmarca també en el sistema de millora, estalvi i eficiència energètica municipal, ja una part de l’estella generada servirà per alimentar la central de biomassa que el curs passat es va posar en marxa al Col·legi Guillem de Montgrí. La concessió es va fer a l’empresa Lignia Forestal, de l’Escala, pel termini de 8 anys i 5.000 euros anuals.

Els treballs d’explotació de la fusta han començat a la pista de Montgó, prop de la Torre Ponsa, i aquesta primera bianualitat abastaran una superfície de 150 ha. Després d’una primera fase manual, es treballarà amb autocarregadors, unes màquines que retiren la fusta i la porten fins a la planta de tractament.

La forest Muntanya Gran està formada majoritàriament per pinedes de reforestació plantades entre els anys 60 i 90, i àmplies zones de garriga. Moltes d’aquestes plantacions les va portar a terme l’Estat, a través de l’antic Icona, però no van tenir gestió a posteriori. La major part del Montgrí és de titularitat pública. Les peces més grans es reparteixen entre l’ajuntament (Muntanya Gran) i la Generalitat de Catalunya (duna continental) i es troben dins de l’àmbit del Parc del Montgrí, les Illes Medes i aiguamolls del Baix Ter i de la Xarxa Natura 2000.

Aquest entorn és un Perímetre de Protecció Prioritària per la prevenció d’incendis forestals i disposa de POF (projecte d’ordenació forestal). Aquest document programa un seguit de treballs per tal d'assolir que el Montgrí tingui un bosc adevesat, que es mantingui amb pastura, que sigui resistent als incendis, que conservi la biodiversitat, que permeti usos tradicionals i que tingui vocació d'ús públic. Aquest pla genera d’altres documents paral·lels —pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF), pla tècnic de gestió cinegètica (PTGC) i pla de gestió pastoral integrada (PGPI)— en els quals s’hi precisen, a part de les mesures de conservació i valorització, una planificació a mitjà-llarg termini per tal de dur a terme les actuacions que en ells s’hi estableixen.

Tant des de l’Ajuntament com la Generalitat s’han anat executant actuacions d’acord amb la planificació programada en els documents de treball. No obstant això, els recursos sempre han estat limitats si tenim en compte les necessitats del territori, especialment pel que fa  al bosc, ha que la despesa de gestió és molt elevada.

Per tal de poder recuperar el ritme de les accions es va plantejar licitar l'aprofitament de la fusta segons el que determina el POF, en una superfície prou grossa per tal que sigui atractiva a una empresa. En concret s’han licitat un total de 500 ha, que es podran aprofitar en 8 anys, amb un màxim de 150 ha cada bianualitat.

La regidora de Medi Ambient, Sílvia Comas, argumenta: «Amb aquesta actuació se li dona la volta a la situació perquè el que abans costava diners a l'Ajuntament, ara li genera un petit ingrés, que revertirà en la gestió de la muntanya. A més, part de la fusta que s'extreu servirà per subministrar combustible per la caldera de biomassa de l’escola Guillem de Montgrí, i obtindrem, així  energia km0».  Comas sosté que la combinació dels projectes engegats per l’Ajuntament —aprofitament de la fusta, les pastures i la cacera— i els projectes que també executa el parc natural permeten incidir en la millora de la prevenció del incendis forestals, la millora del paisatge forestal i de la biodiversitat del Massís.

L'alcalde, Jordi Cordon, i la regidora de Medi Ambient, Sílvia Comas, van visitar ahir la zona on es realitzen els treballs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit