• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Recta final de les obres per fer visitable la galeria subterrània d’aigua de Torroella de Montgrí
Recta final de les obres per fer visitable la galeria subterrània d’aigua de Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(13.10.14) A finals d'any acabaran els treballs per fer visitable un tram d'uns 130 metres de la galeria subterrània de Torroella de Montgrí. Aquesta actuació, iniciada fa aproximadament un mes, dóna continuïtat a una primera intervenció realitzada a primers d’any, que va servir per reforçar i estabilitzar l’estructura de la cavitat. En aquests moments s'estan fent les obres de condicionament i reforma de l’interior per poder-la obrir al públic. Els treballs també inclouen l’enllumenat, la ventilació i l’escala d'emergència.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Bosch, que ahir va participar en una visita d'obres, juntament amb tècnics municipals i responsables de l'empresa que fa els treballs, ha destacat que «l’obertura d’aquesta mina permetrà convertir un recurs patrimonial molt singular i únic en un important recurs turístic».

A la galeria s'hi accedeix pel carrer del Mar i el tram visitable passa per sota del Palau Lo Mirador i l'avinguda Lluís Companys. No obstant això, la galeria té un altre ramal, que va cap al passeig de l'Església. És una cavitat de dimensions molt més reduïdes, que de moment no es farà visitable.

El canal, que va ser declarat com a bé cultural d’interès local (BCIL) el febrer de 2012, és un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del nucli històric. De fet, a hores d’ara es desconeixen moltes coses sobre el seu origen i la seva història, atès que s’han trobat ben poques referències documentals. 

A partir del que es veu, es pot constatar que era un canal artificial que recollia l’aigua dels torrents del Montgrí i la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts. És molt possible que sense aquesta deu mai s’hauria desenvolupat Torroella de Montgrí. La primera referència la trobem en un document de 1368. Va ser excavada a terra i les parets laterals dels seus murs estan formades per pedres de dimensions mitjanes ajuntades amb calç. La galeria continuava cap a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquesta època era l'única font pública de la qual es té constància.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit