• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Iniciem l’avaluació dels indicadors de gestió i sostenibilitat turística
Iniciem l’avaluació dels indicadors de gestió i sostenibilitat turística Imprimir Correu-e

(11.08.14) L'Àrea de Turisme ha iniciat aquesta setmana el procés d'avaluació dels indicadors turístics de sostenibilitat i gestió amb la distribució d’enquestes adreçades a empreses del sector, visitants i població local. La recollida de dades es portarà a terme fins al mes de desembre. Posteriorment, un grup de treball procedirà a l’anàlisi dels resultats obtinguts.

Aquesta acció forma part del programa pilot promogut per la Unió Europea (UE) que té com a objectiu implementar un sistema d’indicadors de sostenibilitat per als destins turístics europeus. Està promogut per la Unitat de Turisme de la de Direcció General d’Indústria i Empresa de la Comissió Europea i té com a finalitat poder analitzar el bon funcionament d’aquest sistema d’indicadors que en el futur es preveu anar implantant en el conjunt de destins turístics i països: ciutats, destins litorals, rurals, de muntanya, espais d’interès naturals, entre d’altres.

És la segona selecció de municipis d’arreu de Europa que participen en aquesta prova pilot. Juntament amb el nostre municipi, també hi participa Llança (són els 2 únics municipis de la Costa Brava que han estat escollits), el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. En total, a Europa se n’han seleccionat 110 destins.

El European Tourism Indicators System for Sustainable Management at Destination Level, també coneguts com ETIS, es basa en un llistat de 27 indicadors obligatoris i 40 d’opcionals que intenten analitzar l’impacte de l’activitat en el territori a través dels següents aspectes: gestió de la destinació, impacte econòmic, impacte social i cultural i impacte ambiental. Els ETIS són un procés per gestionar, monitoritzar i augmentar la sostenibilitat dels destins.

La competitivitat del sector turístic està estretament relacionada amb la seva sostenibilitat, ja que la qualitat dels destins depèn en gran mesura del seu entorn natural i cultural, i de la seva integració en la comunitat local. La sostenibilitat del turisme depèn de diferents aspectes: ús responsable dels recursos naturals, consideració de l'impacte ambiental de les activitats (producció de residus, pressió sobre l'aigual, el sòl, la biodiversitat, etc.), ús d'energia neta, protecció del patrimoni, entre d'altres.

Els responsables locals del programa van assistir el 4 de juliol a Brussel·les, a la seu de la Direcció General d’Industria i Empresa de la Comissió Europea, a la reunió convocada per la Comissió Europea–DG Empresa i Indústria per tal d’explicar als municipis seleccionats el model d’implementació del Sistema Europeu d’Indicadors Turístics (ETIS). 
L’àmbit d’aquests indicadors és el següent :
-    Gestió del destí
-    Valor econòmic
-    Impacte social i cultural
-    Impacte mediambiental
 
El procés d’implementació d’aquest sistema ha de seguir progressivament 7 diferents estadis o fases :
-    Sensibilització
-    Creació d’un perfil de destí
-    Formació d’un grup de treball de parts interessades
-    Establiment de funcions i responsabilitats
-    Recopilació i registre de dades
-    Anàlisis dels resultats
-    Posada en comú
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit