• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tret de sortida al Projecte Life Pletera
Tret de sortida al Projecte Life Pletera Imprimir Correu-e

(22.07.14) Aquest matí s’ha formalitzat el tret de sortida a l’execució del Projecte Life Pletera amb la primera reunió del Consell Director, ens integrat per un membre de cadascun dels socis del projecte i que tindrà com a funció supervisar la correcta execució del projecte. Un dels primers acords que han pres els seus membres ha estat aprovar la composició de la Comissió Executiva, l’òrgan gestor del dia a dia del projecte conjuntament amb el director executiu, persona que es designarà properament.  Aquest matí també s’ha tractat el procés de redacció del conveni que ha de regir la relació entre els socis i les activitats previstes durant el primer any de projecte.

La restauració dels aiguamolls de la Pletera es podrà tirar endavant perquè ha estat un dels projectes escollits pel programa LIFE + Natura 2013, que impulsa la Unió Europea. Això garanteix l’obtenció del 75% del finançament necessari, que és de 2,6 milions d’euros. La resta l’aportaran diferents socis, entre ells l’Ajuntament, promotor de l’actuació. En aquests moments s’estan fent els estudis previs a la redacció del projecte executiu, que es vol tenir a punt abans d’acabar l’any. La retirada dels milers de tones de runes abocades i la restitució dels aiguamolls es faria el 2015. L’execució del projecte s’ha desglossat en quatre anualitats: estudis previs i elaboració del projecte executiu; actuació sobre el terreny; tasques de difusió i creació d’itineraris, i realització de possibles correccions o millores que es considerin oportunes.

El projecte té un cost de 2,6 milions d’euros i va ser presentat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG), a la convocatòria 2013 del programa LIFE + Natura. La Unió Europea aportarà una subvenció d’1,95 milions d’euros –un 75% del pressupost complet. La resta provindran de l’Ajuntament, l’empresa pública Tragsa, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis. La Diputació de Girona tindrà també una participació activa en el finançament complementari.


La maresma de la Pletera inclou un conjunt de llacunes costaneres que van desaparèixer el 1986 per la construcció d’un passeig i sis illes d’habitatges, de les quals només es va completar una. El projecte té com a objectiu la restauració integral i definitiva del conjunt lacunar per tal de recuperar-ne la funcionalitat ecològica alterada per la urbanització parcial de l'espai.

També es vol incrementar la capacitat de fixació de carboni d'aquests sistemes costaners i contribuir així a la reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera. Es preveu que la substitució d'unes infraestructures urbanes en desús i d’unes zones d'acumulació de terres cobertes per vegetació ruderal, per un sistema de llacunes costaneres i les seves zones inundables adjacents comporti un notable increment en la capacitat de fixació.

Les accions es basen en la substitució dels actuals passejos, accessos i esculleres en desús per un sistema lacunar costaner amb zones d'inundació permanent envoltades d'una ampla banda d'inundació temporal i amb un front dunar ben conservat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit