• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Es ratifica la constitució de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter
Es ratifica la constitució de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter Imprimir Correu-e

(26.06.14) Aquesta tarda s’ha ratificat la constitució de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües Superficials i Subterrànies del Baix Ter i se n’han aprovat els estatuts elaborats per la Comissió Redactora. Amb la celebració de la junta general del nou ens s’ha tancat un llarg cicle que es va iniciar arran del greu episodi de sequera que es va viure la primavera de 2008. La situació extrema que es va patir va fer que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí promogués la creació d’una comunitat d’usuaris d’aigües de l’aqüífer del Baix Ter, per optimitzar-ne la l’explotació i frenar-ne la degradació. Com a pas previ a la seva constitució, l'Ajuntament va impulsar una declaració institucional on es defensava la implicació del món local en la gestió de l'aigua de l'aqüífer del Baix Ter. Aquest document va ser subscrit per la majoria de municipis que s’hi abasteixen (des del congost de Sant Julià de Ramis, fins a la Gola).

El procés constituent es va iniciar el juliol de 2010, però va quedar aturat pocs mesos després degut a la proximitat de les eleccions municipals. Aquest mandat l’Ajuntament va reactivar-lo i després de convocar una reunió informativa el 2012, es va acordar constituir una comissió redactora dels estatuts, que són els que avui ha aprovat la junta general. Ara es posaran a exposició pública durant un mes i posteriorment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) les haurà de ratificar. En un primer moment es volia crear una comunitat d’usuaris d’aigües (CUA), que aglutina les aigües subterrànies, però posteriorment es va acordar incloure també les superficials, per a la qual cosa la llei preveu la figura de la junta central d’usuaris d’aigües. La del Baix Ter serà la primera que es crea a les comarques gironines.

Gràcies a aquest ens, els ajuntaments, empreses i particulars amb dret a utilitzar un determinat cabal d’aigua amb caràcter col·lectiu, podran participar directament en la gestió de l'aqüífer. Entre d'altres, els objectius de la nova entitat seran els de promoure l'ús racional de l'aigua per solucionar la sobreexplotació, la recàrrega, la contaminació i la intrusió marina que pateix el Ter. Desenvoluparà tasques de control, planificació, gestió, eficiència de regs, punts de control de la salinitat, estalvi, millora de la circulació dels cabals o programes de recàrrega, etc. En formen part 39 ajuntaments i al voltant de 1.200 usuaris.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit