• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Europa finançarà un projecte Life per poder desurbanitzar i restaurar la Pletera
Europa finançarà un projecte Life per poder desurbanitzar i restaurar la Pletera Imprimir Correu-e

(02.05.14) La Comissió Europea ha confirmat que la restauració ambiental dels ecosistemes costaners de la Pletera ha estat un dels projectes escollits pel programa Life 2013 de la Unió Europea. Això representa que, finalment, i després de tants anys d’espera, es podrà executar la desurbanització del passeig inacabat de la Pletera i retornar l’espai al seu estat natural. El projecte, que havia presentat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG), rebrà una subvenció d’1,95 milions d’euros –un 75% del pressupost complet–. La resta fins arribar als 2,6 milions d’euros, provindran de l’Ajuntament, l’empresa pública Tragsa, la Fundación Biodiversidad, (fundació pública adscrita al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient destinada a preservar el patrimoni natural), el Parc Natural del Montgrí, el Baix Ter i les Illes Medes i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis. La Diputació de Girona tindrà també una participació activa en el finançament complementari.

L’Estat havia anunciat que la desurbanització de la Pletera s’iniciaria la tardor de 2008. Amb tot, els ajustos i les retallades van impedir que el projecte es dotés de partida pressupostària. L'alternativa per fer-lo viable, atès l’advers context econòmic, passava per aconseguir un projecte Life. Cal remarcar que el nostre municipi compta amb una important experiència amb aquest programa, ja que anteriorment se n’han pogut gestionar dos amb molt bons resultats:  Life 1999-2003: «Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter» i Life 2005-2008: «Recuperació de l’hàbitat d’amfibis i Emys orbicularis als aiguamolls del Baix Ter».

La concessió d’aquest nou Life és fruit d’un llarg procés en què ha estat molt determinant tant l’experiència acumulada en la gestió d’altres projectes Life, com la de sumar de complicitats per tal de trobar el finançament necessari. En aquest sentit, una delegació municipal encapçalada per l’alcalde, i el coordinador de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals de la UdG, Xavier Quintana, es van reunir a Madrid el març de 2013 amb Ignacio Torres-Ruiz Huerta, subdirector de projectes de Biodiversidad, per tractar el projecte. Aquesta trobada era la continuació d'un primer contacte que havien mantingut el 31 de gener l'alcalde i el regidor de Turisme i Platges, Genís Dalmau, també a Madrid, amb el director general de Sostenibilidad de la Costa y del Mar, Pablo Saavedra i el subdirector del departament, Ángel Muñoz. Gràcies a aquests contactes es va aconseguir que la Fundación Biodiversidad confirmés el suport al projecte de restauració ambiental.

Per a l’alcalde, Jordi Cordon, la participació de l’Estat en aquesta iniciativa era molt important, no només per la seva aportació econòmica, sinó perquè donaria més rellevància i dimensió al projecte. No cal oblidar que la Comissió Europea té molt en compte quins són els socis i promotors a l’hora de concedir aquests programes. Per això, considerava molt necessari la implicació de l’Estat, i més en moments com l’actual, de manca de recursos. D’altra banda, l’alcalde ha volgut destacar el paper fonamental que ha tingut en la concessió la feina tècnica feta des de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals de la UdG, des d’on es coordinarà l’execució del projecte.

La desurbanització de la Pletera representa la culminació d’una vella aspiració municipal que va començar el seu procediment administratiu arran de la revisió del pla general de 2002. Es tracta d’una iniciativa innovadora i pionera a l’Estat, ja que planteja retornar al seu estat natural un espai d’altíssim valor situat a primera línia de mar. Es concretaven així, molts anhels, esperances i esforços d’un ampli sector de la població i també de la Costa Brava, que havien treballat en la preservació i posada en valor del nostre territori.

La restauració pretén recuperar la funcionalitat ecològica perduda en l’espai. Les actuacions previstes inclouen:

1)  la retirada del material de rebliment aportat i de runa fins a la recuperació de l’antiga cota del terreny
2)  la retirada del passeig i la creació de noves llacunes,
3)  la retirada de les motes de contenció que impedeixen  la correcta distribució de l’aigua durant les avingudes
4)  la recuperació de les espècies vegetals i animals característiques d’aquests ambients.

Urbanitzat dels del 1986
El pla general que es va aprovar l'any 1983 va declarar com a sòl urbanitzable el sector de la Pletera, uns solars a primera línia de mar entre la urbanització Els Griells i la llacuna de Fra Ramon. Tres anys més tard es va començar a construir el passeig, segons un projecte que preveia l'edificació de sis illes de cases, de les quals només se'n va arribar a completar una. Les obres per fer el passeig van portar tones de runa a la zona que es van fer servir per enterrar uns aiguamolls de valor incalculable. El pla general de 2002 va transformar el sector en no urbanitzable. L'any 2006 la Secretaria General para el Territorio i la Biodiversidad, del Ministerio de Medio Ambiente, va encarregar a l'enginyeria ABM el projecte de restauració ambiental.

 

L'Ajuntament i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis s'han reunit en nombroses ocasions amb representants de l'Estat, tant aquí com a Madrid, per poder desbloquejar el projecte.

El mes de novembre, l'Estat va retirar la runa acumulada a la Pletera des de primers de 2011, quan es va demolir parcialment per extreure'n material i destinar-lo a la reparació del passeig dels Griells.

Xavier Quintana va explicar el projecte presentat al Life 2013 als participants del congrés mundial de turisme responsable que es va fer a Barcelona l'octubre passat.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit