• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Es constitueix la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Es constitueix la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter Imprimir Correu-e

(16.04.14) El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, del director general de Pesca, Jordi Ciuraneta, del subdirector de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Vicenç Estanyol, ha presidit la constitució de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, aprovada pel Govern en el Decret 6/2014 del passat 14 de gener. 

Durant la sessió constitutiva d’avui, s’han pres els següents acords: s’ha constituït la  pròpia junta rectora; s’ha nomenat Narcís Coll com a president del Parc i de la Junta Rectora, s’ha emplaçat a la creació d’un consell executiu de 9 membres per a guanyar agilitat en la pressa de decisions i s’ha arribat a un acord per endegar el procés de treball del pla especial, amb l’objectiu d’iniciar-ne l’elaboració quan abans i poder-ne tramitar l’aprovació abans en un termini màxim de 2 anys.

La Junta Rectora està adscrita al DAAM i integrada per representants dels diversos departaments de la Generalitat amb competències relacionades amb la planificació i la gestió del medi natural, de les diverses administracions actuants (inclosos els ajuntaments), i de les entitats més representatives dels sectors socials implicats (agrari, pesquer, rural, cultural, recreatiu, científic,  i ambiental).

Es tracta d’un òrgan de participació, consulta i tutela de la gestió del Parc Natural que té com a objectiu integrar la representació dels diferents agents implicats i interessats en el territori, i consensuar les accions orientades a millorar-ne la gestió que, d’acord amb la normativa i la distribució de competències és responsabilitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Quant a la composició, que inclou una presència molt destacable del territori, la Junta està integrada per 8 ajuntaments (Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, i l’Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta), 20 entitats i organitzacions i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques.

Entre les funcions específiques que ha de desenvolupar la Junta destaquen establir les disposicions reguladores del Parc Natural, proposar el programa d’actuació i la memòria anual de gestió, el pressupost anual d’acord amb les prioritats d’inversions en infraestructures i serveis dins l’àmbit del parc natural.

També coordinar les actuacions de les administracions representades que puguin afectar a l’espai protegit, i fer-ne el seguiment, així com proposar i promoure mesures i actuacions per a la millor protecció del Parc Natural i afavorir les activitats tradicionals, agrícoles, ramaderes i forestals.

En la primera Junta celebrada aquesta tarda, Narcís Coll ha estat nomenat President de la Junta Rectora del parc, a proposta del conseller Pelegrí. Properament el conseller d’Agricultura en designarà el nou director d’acord amb la normativa de provisió de llocs de treball de funció pública; fins que es produeixi el nomenament corresponent, aquestes funcions seran assumides pel subdirector de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, Ignasi Rodríguez.

L'alcalde de Torroella de Montgrí s'ha mostrat molt satisfet "Avui ha sigut un dia històric. S'ha completat un cicle que vam iniciar tots els Ajuntaments a principis de 2012. Un parc natural que va nèixer coix el 2010 avui comença a agafar forma" ha manifestat. L'alcalde també ha valorat molt positivament el nomenament de Narcís Coll com a nou President de la Junta Rectora del parc. 

En la seva intervenció el conseller Pelegrí, ha volgut destacar “el rol multidisciplinari que té aquest parc, ja que és un recurs natural que cal conservar, però també un recurs pedagògic, turístic, de recerca, social i evidentment, agrícola.”

En aquest sentit, Pelegrí ha remarcat que cal “apropar lògiques davant una infraestructura  de país com aquesta que és garantia i reservori del nostre patrimoni natural i, alhora, dinamitzadora i vertebradora del territori”.

El conseller ha destacat que “el nostre objectiu és triple:

1. Apropar i equilibrar la lògica econòmica a l’ambiental i social , per aprofitar la multifuncionalitat del Parc i el seu potencial generador de llocs de treball i d’oportunitats per a la població local, i molt en particular el desenvolupament rural atesa la gran importància de la producció agrària local.

2. Acostar la lògica pública a la privada, cercar la concertació i la suma de sinèrgies  (un bon exemple n’és la responsabilitat social corporativa que exerciria el club nàutic).

3. Acostar el territori a allò global (el parc Mongrí-Medes és un laboratori de bones pràctiques per exportar a altres parcs fortament ‘entropitzats’ com aquest)

Pelegrí també ha assenyalat que estem davant d’un “parc molt humanitzat amb una alta activitat econòmica, i per tant, un paradigma de parc amb rendiment econòmic”. Aquest fet, és degut a l’autenticitat del parc, “ja que tenim tres realitats com són la zona de terra amb el massís del Montgrí, la zona del litoral amb les Medes i la zona humida amb arròs, fenòmens que el converteixen en un parc amb una de les realitats més riques i complexes de tot el nostre patrimoni natural”.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit