• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament implementa un pla d'estalvi energètic a les dependències i equipaments municipals
L'Ajuntament implementa un pla d'estalvi energètic a les dependències i equipaments municipals Imprimir Correu-e
(26.03.14) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat la implementació d’un pla d’estalvi energètic a les dependències municipals que pretén reduir notablement el consum associat als edificis i equipaments propis de l’Ajuntament. Amb les mesures previstes s’estima poder reduir els consums al voltant d’un 10%. El pla d’estalvi energètic és una de les mesures definides pel Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) que ha aprovat recentment l’Ajuntament. El PAES ha estat redactat per la consultora Qnorm i els serveis tècnics de la Diputació de Girona i de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.

La regidora de Medi Ambient, Sílvia Comas, ha destacat que «la despesa de les dependències i dels equipaments municipals representa un percentatge molt elevat del consum energètic total de l’Ajuntament. Es tracta, doncs, d’un àmbit en el qual existeix un important potencial per reduir la despesa de la factura, però també per reduir l’impacte ambiental que comporta un consum innecessari d’energia.»

L’Ajuntament ha identificat tots els edificis sobre els quals és possible actuar i les seves característiques, així com les potències instal·lades i el consum real. En una primera fase, s’han realitzat una acurada auditoria energètica a través d’un programa informàtic que ha monitoritzat els consums i les potències. A partir de les dades recollides s’han definit les estratègies per reduir-los i les accions a adoptar per aconseguir-ho. L’aplicació informàtica també ha permetés detectar errors en la facturació derivats, sobretot, de la complexitat de la contractació tarifària.

El pla tindrà diferents eixos d’actuació: fomentar l’ús més racional, sensibilitzar els caps d’àrea i els treballadors municipals, i implementar mecanismes d’eficiència energètica, tant en il·luminació (lluminàries de baix consum, reactàncies electròniques, temporitzadors) com en climatització (complint amb les temperatures de climatització recomanades i les bones pràctiques associades).

Ja s’ha començat a fer una campanya de sensibilització interna entre els caps d’àrea responsables de les diferents dependències municipals, a qui s’ha demanat que s’impliquin al màxim en les tasques de millora dels hàbits, tant entre els treballadors, com entre els usuaris. En aquest sentit, s’ha establert com a estímul que el 50% de l’estalvi generat es retornarà a les àrees per poder-lo destinar al seu d’altres tasques. D’altra banda, s’ha iniciat la distribució d’un butlletí mensual d’informació i consells. S’insistirà entre els treballadors que tinguin especial cura a l’hora d’apagar ordinadors i llums de despatxos en finalitzar la jornada laborat, apagar llums de sales que no estiguin en ús o programar els termòstats de les climatitzacions en funció de les franges horàries més econòmiques.

El pla parteix d’una exitosa experiència pilot que es va portar a terme l’any passat al Museu de la Mediterrània. Gràcies a les mesures adoptades la factura es va reduir d’un 25% respecte la del 2011. També ha estat molt remarcable l’important estalvi general al camp de futbol municipal de Torroella de Montgrí, on durant les sessions d’entrenament s’encenen la meitat dels focus, sense que això hagi repercutit negativament en el desenvolupament de les activitats. 

Aquesta iniciativa s’emmarca en el treball de contenció de la despesa municipal, però també són un pas en el compromís de l’Ajuntament per la sostenibilitat. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha adherit al Pacte d’alcaldes i d’alcaldesses per la sostenibilitat que promou la Comissió Europea, que es proposen reduir les emissions de CO2 en un 20 % fins l'any 2020, incrementar en un 20% l'eficiència energètica i aconseguir que un 20 % del subministrament energètic procedeixi de fonts renovables. Per fer-ho possible s’ha redactat i s’està executant el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), un document que defineix actuacions necessàries, eminentment en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua.
 


L'Ajuntament va optimitzar l'any passat el sistema de calefacció del Convent dels Agustins per reduir-ne el consum.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit