• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Desestimen el recurs de l’Estat contra la declaració com a territori català lliure i sobirà
Desestimen el recurs de l’Estat contra la declaració com a territori català lliure i sobirà Imprimir Correu-e

(22.11.13) El jutjat del Contenciós-Administratiu núm. 3 de Girona ha desestimat el recurs presentat per l'Estat contra l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per declarar-se territori català lliure i sobirà. En la interlocutòria s’assegura que l'acord municipal no té conseqüències jurídiques i no comporta de per sí cap efecte jurídic que creï deures concrets. En aquest sentit, la jutge conclou que l’acord no és susceptible de ser enjudiciat des del punt de vista estricte del Dret administratiu.

La moció que declara Torroella de Montgrí territori català lliure i sobirà es va aprovar el Ple de l’11 d’octubre després que fos presentada per la Coordinadora d’Autodeterminació de Torroella (CAT), amb els vots a favor dels 16 regidors de CiU, L’EST, ERC, UPM i COET, i l’únic vot en contra del regidor del PP. Entre d’altres coses, es declarava els veïns de Torroella de Montgrí i l’Estartit moralment lliures de lleialtat a la Corona borbònica i als seus símbols; i s’instava el Parlament de Catalunya a declarar que el Principat de Catalunya és, i ha de ser per Dret, estat lliure i independent en igualtat de drets i obligacions que els altres estats independents del món. També es demanava al Parlament que, conjuntament amb els ajuntaments catalans, assumeixi la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya, valorant consultar a la ciutadania, per la via de referèndum, i que iniciés el procés per declarar i constituir l’Estat català, abans de l'11 de setembre del 2014. Així mateix, s’instava el Parlament per tal que la normativa legalment aplicable i la jurisprudència d’ús actual siguin vigents mentre no realitzin les actuacions demanades en aquesta Declaració i en tant no s’oposin a la sobirania del poble de Catalunya.

L’alcalde, Jordi Cordon, que a més és representant del Baix Empordà a l’Assemblea de Municipis per la Independència (AMI), s’ha mostrat molt satisfet per la desestimació del recurs i ha lamentat una vegada més el paper mostrat per la delegació del govern a Catalunya en relació amb l’allau de recursos que ha presentat contra aquest tipus de mocions sobiranistes: «A banda de col·lapsar innecessàriament l’administració de justícia, els recursos són una mostra més del joc de l'estat espanyol per interferir en la voluntat popular i la sobirania de les administracions catalanes. És una falta de respecte a la voluntat popular, un atemptat greu contra la llibertat d'expressió».

L’alcalde assegura que l’Estat s’hauria de centrar en resoldre els problemes que realment afecten el sistema i la credibilitat de la classe política, i no centrar-se en actuacions ideològiques com aquesta, que demostren una persecució identitària malaltissa i són un atac a la voluntat de Catalunya d'exercir el dret a decidir i convocar un referèndum. També es manté convençut que «res pot impedir que un Ple es pugui pronunciar en el sentit que expressa la moció, més enllà de qüestions jurídiques, perquè en el fons el que es posa de manifest és una declaració de principis, emparada per la llibertat d’expressió». «Actuacions com aquesta encara ens donen més motius per continuar treballant per aconseguir exercir el dret a l’autodeterminació», ha declarat Cordon.

L’alcalde ha recordat que en la darrera reunió del Consell Directiu de l’AMI, del qual ell en forma part, es va acordar presentar una demanda contra la delegada del Govern de l'Estat, María de los Llanos de Luna, per malversar fons públics. La delegada ha signat 184 processos per aprovar mocions de sobirania fiscal, no penjar la bandera espanyola als balcons dels consistoris, haver-se declarat “territori català lliure i sobirà” o pel pagament de la quota anual a l’AMI. Aquests processos, però, no semblen tenir gaire èxit entre els jutges, que ja n’han arxivat o desestimat 14.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit