• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament continuarà prioritzant la contenció, la despesa social i la dinamització econòmica en el pressupost per al 2014
L'Ajuntament continuarà prioritzant la contenció, la despesa social i la dinamització econòmica en el pressupost per al 2014 Imprimir Correu-e
El Ple va aprovar anit el pressupost municipal per al 2014 que és de 17.309.170,04, un 6,89% superior al del 2013. Aquest increment percentual és degut, fonamentalment, al fet que després de tres anys seguits l’Ajuntament ha recuperat la capacitat de recórrer al crèdit, ja que ha rebaixat l’endeutament per sota del 75 %, que és límit fixat per la llei. Això ha fet possible incrementar la partida d’inversions, que es doblarà respecte l’actual exercici, i poder portar a terme obres d’interès municipal que fins ara no s’havien pogut executar per les restriccions pressupostàries aplicades per l’Estat i per la reducció dels ingressos com a conseqüència de la crisi. El pressupost es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (CiU, LEST i PP) i el vot en contra dels grups a l’oposició (ERC, UPM i COET).

L’alcalde, Jordi Cordon, ha explicat que la gestió realista i prudent de la hisenda municipal ha permès avançar un any la possibilitat d’endeutar-se, ja que inicialment, d'acord amb la previsió del pla d'ajustament, això s'havia previst per al 2015. Ha recordat que en els tres pressupostos gestionats per l'actual equip de govern, l'Ajuntament ha pogut passar d'un percentatge d'endeutament del 89% a menys del 75% en tancar el 2014. Si no s’hagués incrementat la partida d’inversions, aquest percentatge estaria situat al voltant del 65%. No obstant això, l’alcalde considera que «s’ha assolit l’equilibri financer suficient per poder anar recuperant paulatinament el nivell d’inversions en equipaments i infraestructures que requereix un municipi com el nostre».

Malgrat aquest nou escenari, Cordon insisteix que el fons del pressupost és de continuïtat amb els anteriors, fonamentats en la contenció i la racionalització de la despesa, per adaptar l’Ajuntament al nou context econòmic derivat de la crisi. Les despeses s’han realitzat amb la màxima cura, replantejant serveis i activitats i prioritzant la gestió de les compres, per així aconseguir economies d’escala favorables per l’Ajuntament.

Polítiques socials i creixement econòmic
D’acord amb l’estratègia general, s’han prioritzat les polítiques socials i d'atenció a les persones, així com les que fomenten la generació d'ocupació i el creixement econòmic. L’estalvi continua essent una proritat. Per al 2013 es dediquen esforços a l’estalvi energètic, amb partides per actuacions vinculades al PAES i inversions en reposició d’enllumenat finançades en part pel PUOSC. També es millorarà la gestió de les escombraries per tal de potenciar la selectiva i la orgànica, rebaixar la quantia de rebuig i traduir-ho amb un estalvi important en la taxa per l’eliminació del residus.
 
Es mantindran la majoria d’aportacions a les entitats culturals, esportives, socials i de promoció econòmica per garantir que en un moment com aquest, el teixit associatiu no en quedi ressentit i pugui mantenir el seu volum d’activitats. És en aquest moment quan el municipi necessita la participació i generació d’activitat, que aquestes entitats representen.

El capítol de personal registra una lleu disminució de 20.000 euros, respecte el 2013. L'apartat de despesa en béns i serveis corrents registra una disminució serà d’un 1,93% respecte el consignat al 2013. A destacar l’increment en 17.500 euros per actuacions vinculades al PAES o la disminució de 44.024 euros en la partida d’eliminació de residus a Solius. Pel que fa al capítol de transferències corrents, hi ha hagut poca variació de la majoria d’aportacions a les entitats culturals, esportives, socials i de promoció econòmica.

En l’apartat d’ingressos s’han pressupostat de forma cautelosa els derivats de l’activitat constructiva, esperant imports similars als de 2011, 2012 i 2013. També es tenen el compte les conseqüències de la disminució dels increments en les actualitzacions cadastrals que realitza el Servei de Cadastre Municipal, amb un disminució de la recaptació de l’Impost sobre Béns Immobles. Les previsions dels altres impostos de capítol 1 i 2 es consideren realistes tenint en compte la disminució dels tipus impositius a les Ordenances Fiscals de l’ICIO, així com la davallada en els ingressos de l’IVTM i del IAE.

Pel que fa a l’ingrés de la participació amb els ingressos de l’estat, s’incrementa la dotació amb un 14% (251.000). També augmenten les partides de la taxa turística (45.000 euros) i l’aprofitament de les zones marítimo-terrestres (20.000 euros), degut a l’increment de concessions durant l’exercici 2013.

Inversions
El nou escenari de les finances locals ha permès que la partida d'inversions es dobli respecte l'actual exercici. Això permetrà afrontar importants actuacions com: fase 3b de l’Espai Ter (130.000 euros), les obres d’estabilització de la muntanya del Molinet (236.241 euros), la nova escola bressol de l’Estartit (420.000 euros), la nova pista coberta (330.413 euros), el condicionament de la mina d’aigua per fer-la visitable (55.000 euros), l’estudi de viabilitat i planificació de la residència d'avis (21.750 euros), els vestidors dels Jardins John Lennon (65.000), les escales d’accés al pavelló (67.816), inversions per l’estalvi energètic (191.389), nova màquina de projecció pel Cinema Municipal (15.000),  així com diverses inversions de reposició.

L'alcalde també destaca que aquest increment de la capacitat inversora s'ha fet compatible amb una congelació i fins i tot disminució, en alguns casos, dels principals impostos i taxes aprovats per al 2014. En aquest sentit, argumenta que «són uns pressupostos de continuïtat, però que ja marquen un punt d'inflexió i recullen els fruits de la gestió econòmica d'aquests darrers anys, que han estat els més complicats per l’adversitat del context actual».
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit