• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El biòleg Àlex Lorente, a títol pòstum; l'arquitecte Francesc Batlle i l'Hospital de Torroella, Medalles del Montgrí 2013
El biòleg Àlex Lorente, a títol pòstum; l'arquitecte Francesc Batlle i l'Hospital de Torroella, Medalles del Montgrí 2013 Imprimir Correu-e

(22.08.13) L'arquitecte i activista cultural, Francesc Batlle; la Fundació Hospital Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i el biòleg Àlex Lorente a tíol pòstum rebran demà divendres 23 d'agost la Medalla del Montgrí 2013. L'acte tindrà lloc a les 20 h a l'auditori del Museu de la Mediterrània, en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Genís.

La Medalla del Montgrí és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament des del 1986 (es va instituir per acord de Ple el 23 de desembre de 1985) amb l’objectiu de reconèixer les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal.

A continuació detallem els motius pels quals l'Ajuntament ha acordat concedir els trets guardons, que van ser aprovats pel Ple celebrat l'1 d'agost.

Fundació Hospital Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí

Joan Radressa en un article publicat al Llibre de la Festa Major de l’any 2009 escrivia: “El nostre hospital, de malalts pobres, és una de les institucions vilatanes més antigues. Durant segles ha constituït un redós on ha conviscut cruament la generositat i el dolor. Més, ens sembla que la seva llarga vida no és suficientment coneguda”.

Si a Torroella hi ha una entitat que té la seva gènesi en temps reculats, aquesta és la Fundació de l’Hospital Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí. La fundació de l’Hospital es remunta a la segona meitat del segle XVII. Al llarg dels segles, aquesta institució de Torroella ha anat mantenint la seva acció i objectius basats en l’atenció a les persones ja sigui en la pobresa, la malaltia o la vellesa. Les religioses de Sant Josep (Medalla del Montgrí l’any 1986) van arribar a l’Hospital l’any 1883 i encara avui l’Hospital compta amb les religioses prestant tasques de suport en l’atenció a les persones que hi viuen.

La Fundació de l’Hospital ha comptat amb molts homes i dones que han dedicat part de la seva vida a mantenir aquesta institució amb un alt nivell de qualitat i atenció a les persones i famílies que ho han necessitat. Així, diferents juntes han assumit la responsabilitat de governar l’Hospital i és de justícia que aquest sigui un reconeixement cap a totes aquestes persones que al llarg del temps i de forma altruista, han fet possible que Torroella de Montgrí pugui comptar amb una institució d’aquestes característiques.

Els presidents i presidentes que ha tingut el Patronat de l’Hospital d’ençà de principis del segle XX han estat:

Martí Vilanova (1887-1910)
Manuel Murtra Hereu (1911-1932)
Francesc Pagès Carré (1933)
Francesc Mas Sureda (1934)
Lluís Matas Pascual (1934-1936)
Francesc Mas Sureda (1936-1937)
Francesc Salís Coll (1937)
Lluís Matas Pascual (1938-1941)
Lluís Pujol Vicens (1941-1949)
José Garrido (1949)
Joan Ferrer Aulet (1949-1953)
Antoni Pou Murtra (1953-1959)
Ignasi Capellà Muriscot (1959-1973)
Joan Radressa Casanovas (1974-1981)
Mercè Sala Galibern (1982-1998)
Pantaleó Font Teixidor (1998-2010)
Jaume Prat Feliu (2010-2012)
Montserrat Sarasa Coll, actual presidenta del Patronat de l’Hospital (2012-actualment)

Al llarg dels anys, les diferents juntes i personal que han treballat a l’Hospital han mantingut intacte l’esperit que fa aquesta institució perdurable en el temps: l’estimació per la institució que representa l’Hospital, la determinació per fer les coses ben fetes i la vocació de servei envers les persones que acull.

El Patronat dirigeix dos centres, la Residència Vila Vella a l’edifici originari del carrer de l’Hospital i la Residència Santa Caterina a la plaça de la Vila (donació de la senyora Caterina Sastre). La dedicació, professionalitat i il·lusió dels professionals que treballen en aquests dos centres constitueixen el principal actiu de la Fundació. En l’actualitat la Fundació compta amb un equip de 45 professionals altament qualificats: gerent, director tècnic, metge, 3 infermeres, terapeuta ocupacional, animadora social, psicòloga i personal auxiliar.

Avui l’Hospital de Torroella viu el present amb l’expectativa d’uns temps que porten canvis en els hàbits de la població. Diferents aspectes dificulten el camí de l’Hospital, a la situació adversa de les economies familiars, hem d’afegir-hi els necessaris ajustos pressupostaris que ha hagut de fer front la institució. Però, l’estimació envers l’Hospital i el convenciment en la tasca que porta a terme farà perviure aquesta institució que ha atès amb sensibilitat i estimació tantes generacions de torroellencs i torroellenques. Si hi ha un lloc a Torroella on la realitat es fa present amb tota la seva enteresa, aquest és el nostre Hospital. Coneguem-lo, valorem-lo i estimem-lo per molts anys.

Francesc Batlle i Lloret

En Francesc Batlle és d’aquelles persones que creen consens en una comunitat, que amb la seva actitud i forma d’actuar ens mostren valors universals com el respecte, la capacitat d’escoltar i la inquietud per aprendre.  

Francesc Batlle i Lloret, nascut al carrer d’Ullà de Torroella de Montgrí l’any 1945, va anar a l’escola a les monges del Sagrat Cor i als Germans Gabrielistes.

En Francesc és una persona de ciències, però ja de ben jove va mostrar interès per l’art i la creativitat a través de la música i el violoncel, l’esbart i el teatre. En aquests anys va pertànyer a diferents entitats del municipi, com la Companyia de Teatre de Francesc Boronat (anys 1950-1960) i l’Orquestra de Cambra Juvenil Montgrí, fundada per Salvador Dabau i dirigida per Baldomero Barberà (anys 1960).

La joventut d’en Francesc està també molt vinculada als carrers de Torroella i al seu paisatge més proper. El riu, la muntanya, la Rasclosa, els horts del Tamariuà configuren part de la personalitat d’en Francesc i la seva estimació envers el paisatge i la natura.

Va preparar-se a l’Acadèmia Santa Caterina de Torroella per passar els exàmens del títol de batxillerat a Figueres. De l’etapa d’estudiant a Torroella guarda un magnífic record de molts mestres i professors, en especial del senyor Pujol i la senyora Marina i de l’hermano Manuel.

L’any 1960 comença a la ciutat de Barcelona els estudis superiors d’arquitectura a l’Escola Superior d’Arquitectura, una carrera que li permet mantenir ben vius els valors que han format part de la seva infantesa i joventut, el món de les ciències i la sensibilitat per l’art i la creativitat. Durant els anys d’estudis universitaris, enyorat de Torroella, mira de mantenir un contacte ben viu amb Torroella on tornarà en època de vacances, quan treballarà a la coneguda pastisseria Can Batlle, del seus pares.

L’any 1970, en Francesc posa el seu despatx d’arquitectura al carrer Ramon Boy, i només un any més tard es casa amb Matilde Galló i Solés. L’any 1972 neix la seva primera filla, Núria, i dos anys més tard, neix la Mercè, la seva segona filla. L’any 1975, la jove parella s’instal·la al carrer Sant Agustí on estableixen el seu domicili definitivament.

La trajectòria professional d’en Francesc Batlle ha donat més de 1.500 projectes d’arquitectura de molt diferent naturalesa, des de cases unifamiliars, comerços, establiments hotelers, centre escolars com el Col·legi dels Germans Gabrielistes. També ha treballat en projectes municipals per a la ordenació urbanística del nostre municipi en diferents moments, com la rehabilitació del nucli antic o la recuperació d’espais com la Casa Pastors o la construcció del nou camp d’esports.

En moltes ocasions la vàlua professional d’en Francesc Batlle s’ha posat de manera altruista al servei de diferents causes i projectes municipals, com en la rehabilitació d’espais com l’ermita de Santa Caterina i l’església parroquial de Sant Genis. També cal dir que la recuperació del castell del Montgrí, l’any 1985, neix d’un avantprojecte fet per en Francesc Batlle.

En tots aquests projectes un denominador comú, una arquitectura que s’ajusta al paisatge, respectuosa amb l’entorn i al servei del poble.

La vinculació d’en Francesc amb el món associatiu de Torroella de Montgrí ha estat una constant al llarg de la seva vida. El seu caràcter senzill sempre l’ha portat a treballar des d’una posició discreta, però ben compromesa. Veiem les entitats de les que ha format part al llarg de la seva vida:

Monitor del casal d’estiu organitzat per la Parròquia
Unió Esportiva Torroella
Companyia de Teatre de Francesc Boronat
Orquestra de Cambra Juvenil Montgrí
Parròquia de Sant Genis
Consell d’Economia Parroquial
Casal del Montgrí
Club d’Escacs Montgrí
Comissió Ciutat Pubilla de la Sardana
Capella Polifònica de Girona
Cor Anselm Viola
Comissió del Llibre de la Festa Major

En Francesc Batlle s’ha jubilat aquest 2013 i ben segur que el seu caràcter despert, inquiet i obert a conèixer el portarà a iniciar nous projectes al servei de Torroella i la seva gent. Tal com reconeix, no ha considerat mai l’arquitectura una feina o un mitjà per fer diners, sinó senzillament una part més de la seva vida. Una vida respectuosa amb el seu entorn, de traç i actitud senzills, a la recerca constant de l’encaix harmoniós amb el paisatge i la seva gent”.

Vist, també, l’informe de la coordinadora del Consell Municipal de l’Estartit, de data 19 de juliol de 2013, el qual diu textualment així:

Àlex Lorent i Torrano

L’Àlex Lorente i Torrano va néixer a Barcelona el 19 de setembre del 1975 i va morir al peu de les illes Medes el 6 d'agost del 2012. Llicenciat en biologia marina, des de sempre la seva primera i gran passió ha estat el mar. L'Àlex era la persona amb la qual sempre podies comptar, buscava recursos per tirar endavant les iniciatives i s'implicava a fons amb els projectes i les persones.

L'Àlex Lorente va estar tres anys a l'equip de gestió del Parc Natural Montgrí, Illes Medes i Baix Ter com a tècnic responsable del medi marí, amb dedicació exclusiva a la preservació i conservació del medi ambient marí. L'Àlex, des del seu sentiment més profund, ha contribuït a la millora del medi marí i al desenvolupament d'un turisme respectuós. Fins al darrer dia va estar íntegrament compromès d'assegurar la conservació per a les futures generacions del ric patrimoni natural, cultural i etnològic associat a les illes Medes, i el va fer conèixer als nostres visitants, que s'ha convertit en un dels principals referents dels paisatges marins de la Costa Brava i de la Mediterrània.

Vinculació amb el territori
La seva vinculació amb entitats socials, culturals, econòmiques i turístiques del municipi va ser molt intensa, formant part dels equips tècnics de recerca etnològica, cursos de formació a diferents nivells, exposicions, conferències sobre el patrimoni natural i cultural del municipi.

Responsable científic de l'exposició Illes Medes-Natura Viva que des del 2011 ha estat al Museu de la Mediterrània, al Consell Municipal, a la Farinera de Castelló i al Parc Natural del Cap de Creus.

Col·laborador en diferents grups de recerca de les Universitats de Girona, Barcelona, Centre d'Estudis Avançats de Blanes, etc., en les campanyes científiques organitzades en el marc del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Membre permanent de l'equip organitzador del festival MIMA-Medes Imatge i Medi ambient. També membre de l'organització del campionat mundial de Fotografia Submarina celebrat a l'Estartit l'any 2005.

Promotor de les pràctiques de busseig responsable en l'àmbit del Parc Natural Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, formant els monitors dels centres de busseig de l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava amb xerrades, preparació de documentals i de fulletons informatius.

Organitzador de la Jornada anual Apropa't al Parc que va tenir la seva edició l'abril de 2011 i coorganitzador de la celebració de la Festa del Parc Natural Apropa’t al Parc, el maig de 2012, juntament amb l’Estació Nàutica, el Consell Municipal i l’Àrea de Turisme.

Activitats formatives
Va realitzar una intensa tasca pedagògica i docent a les escoles del municipi, a través de xerrades, presentacions, organització de concursos, etc. Coorganitzador del Programa d'Apadrinament de les Illes Medes, amb el Museu de la Mediterrània, i els alumnes de l'escola Portitxol de l'Estartit són part activa en el coneixement de les illes Medes, en accions de millora i de sensibilització i que els vincula a la gestió del propi territori.

Col•laborador entusiasta i incansable dels programes educatius del Museu de la Mediterrània amb el crèdit de síntesi sobre la Mediterrània, que organitza l'INS Montgrí.

La implicació de l’Àlex Lorente en les tasques d'investigació científica en el Parc Natural va ser molt intensa, tant en la promoció, com en les accions i la divulgació. Conscient de la importància capital de tenir coneixement profund de l'ecologia de les Illes Medes per assegurar-ne una bona gestió i conservació, l'Àlex oferia col·laboració immediata i incondicional a qualsevol investigador que la sol·licités, tant a nivell local com internacional, ja que amb la seva eficiència exportava a l'exterior els seminaris i trobades en què va estar convidat com a participant i també com a ponent actiu.

Projectes d’investigació
La seva aportació va ser generosa i totalment desinteressada. Mai abans havia estat la informació científica del Parc tant a l'abast per la seva integració en estudis conjunts.

Va facilitar informació sobre els estudis dels dàtils de mar i va cedir desinteressadament  fotografies submarines d’alta qualitat mostrant els efectes del temporal a les poblacions de les Illes Medes.
    
Un exemple recent va ser la seva dedicació al projecte "Assessment of the ecological impact of the extreme storm of Sant Esteve's Day (26 december 2008) on the littoral ecosystems of the north Mediterranean Spanish coast" Project CISIC-PIEC 200430E599.

De forma similar, durant l’última dècada, l'Àlex va donar suport logístic i institucional, a més d'ajudar de forma similar els següents projectes d'investigació:

Cambios ambientales y eventos de mortalidad en masa: principales causas y mecanismos en gorgonias y esponjas mediterráneas. Investigador principal: Rafael Coma. Financiado por: Ministerio de Ciencia e Innovación. Enero 2011- Diciembre 2013 (CGL2010-18466).
Oculina patagonica De Angelis 1908, un coral escleractinio invasor de las costas Mediterraneas españolas (OPAT). Investigador principal: Rafael Coma. Finançat per: Ministerio de Educación y Ciencia. Octubre 2007-Desembre 2010 (CGL2007-66757-C02-01/BOS).

Dinámica poblacional de especies longevas de invertebrados marinos mediterráneos: efectos del cambio global y aspectos aplicados a la conservación (DINYCON). Investigador principal: Rafael Coma. Finançat per: Ministerio de Educación y Ciencia. Desembre 2004 - Desembre 2007 (CTM2004-03120/MAR).

Remineralización vs retención de nutrientes por parte de comunidades bentónicas dominadas por esponjas (NutriBen). Investigador principal: Dr. Marta Ribes. Finançat per: Ministerio de Educación y Ciencia. Octubre 2006 – Desembre 2010 (CTM2006-01463).  
Es va mostrar molt actiu en el programa de Xarxes perdudes pels pescadors, fent estudis de l'impacte que les xarxes perdudes tenen sobre els fons, recuperant-ne algunes i realitzant conferències, noticies i pel•lícules per divulgar la seva importància.

El perill de les xarxes abandonades   
http://www.tv3.cat/videos/3183550
    
El poder destructiu de les xarxes i línies de pesca
http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient

Col·laborador i participant en diverses campanyes del programa d'espècies invasores Programa de vigilància de la qualitat de les aigües litorals de Catalunya, en funció de les comunitats de macro algues, segons la Directiva Marc de l'Aigua i de la prevenció de la implantació d'espècies invasores, Investigador principal: Dr. Enric Ballesteros. CTN0802811.

Impulsor de projectes de gran valor conservacionista i educacional com: "El busseig de baix impacte", divulgat en les competicions internacionals de fotografia submarina MIMA - Medes Imatge i Medi Ambient i els cursos de formació pels guies i centres d'immersió.

Ànima mater del primer llibre sobre fotografia el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en el qual va captar amb imatges la bellesa i la diversitat del territori.

Membre de l'equip de recerca etnològica La llongada, memòria viva d'un poble pescador, per preservar el patrimoni oral i la memòria dels pescadors de l'Estartit. Aquest projecte pretén conservar i recuperar la memòria oral de la gent de mar, per posar en valor el patrimoni cultural i social que la pesca ha tingut a l'Estartit. El projecte continuarà endavant, tot i la pèrdua de l'Àlex, precisament per ser fidels a la tasca que tot l'equip es va encomanar en iniciar el projecte. En breu es presentarà una exposició itinerant sobre La llongada.

També va donar suport a les iniciatives de l'Associació de Joves Local The Salats, amb les seves inquietuds de implementar un programa de voluntariat ambiental a la Reserva Natural de les Illes Medes.

Turisme respectuós
Pel que fa a l'àmbit turístic, l'Àlex Lorente va ser una de les persones que més havia fet per unir protecció ambiental i gaudi turístic del nostre país i era un referent per atendre amb l'Àrea de Turisme i l'Estació Nàutica L'Estartit-Illes Medes, les visites de periodistes, equips de filmació, operadors i professionals que de manera freqüent visiten les illes Medes i els nostres espais naturals.

Les seves iniciatives amb gran sensibilitat per implantar un model de busseig turístic responsable i de promoció de noves activitats vinculades a la pesca-natura, reflecteixen la seva manera d'entendre el binomi conservació del patrimoni natural i ús públic.

Va ser responsable de la distribució i recollida de formularis d'apreciació dels efectes del temporal entre els bussejadors esportius que visiten les Illes Medes.

Convençut de la importància de la formació dels guies i del personal dels centres d'immersió, va programar cursos per als guies, en els quals es mostraven valors del Parc Natural insistint en la importància de la figura del guia com a presentador i introductor al valor del patrimoni natural i com inductor al busseig respectuós.

La pràctica del busseig respectuós promogut per l'Alex Lorente ha contribuït a la creació i millora dels productes turístics existents i a la creació d'un nou esperit envers les activitats sostenibles practicades en el nostre parc natural.

Com a persona, l'Àlex va ser atent i comprensiu amb tothom. Tenia un gran esperit de col·laboració i la pràctica del treball en equip era connatural en la seva manera de ser. Era un gran generador d’empatia i aconseguia trobar solucions imaginatives, integrant als projectes equips pluridisciplinars, intentant extreure el millor de cadascú en la tasca del dia a dia.

Del professional Àlex Lorente ens queda el testimoni de la seva capacitat de treball, la seva constància i les bones pràctiques en la gestió i la conservació del medi natural. Sempre deia que conservar és donar vida. Els companys intentem seguir donant vida seguint el seu exemple.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit