• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Apareixen taques de fitoplàncton a la Platja de l’Estartit
Apareixen taques de fitoplàncton a la Platja de l’Estartit Imprimir Correu-e

Des de la segona setmana de juliol, s’estan observant grans fileres i taques de mucílags a les aigües litorals del nostre municipi, sobretot a la zona de la Platja Gran de l’Estartit.

Tot i que s’observen mucílags cada any, l’episodi d’aquest mes de juliol es pot considerar excepcional pel seu gran abast i durada. A més a més, les condicions meteorològiques de vents de llevant d’aquests dies estan afavorint la seva arribada a les platges.

En relació a aquests fets, es vol informar que els mucílags són un fenòmen natural pròpiament marí, que es dóna tant a les costes habitades com a les NO habitades, i que aquestes taques de mucílag no poden ser, per si mateixes, associades a episodis de contaminació ni d’alteració de la qualitat de les aigües de bany. Els mucílags d’algues es generen de manera natural en indrets de la Mediterrània i altres mars inclús amb baixa concentració de nutrients, i venen condicionades per la pròpia activitat cel·lular i l’acció mecànica del mar. Les platges dels trams costaners on s’ha observat el mucílag són de qualitat
microbiològica excel·lent, i no hi ha indicis de contaminació fecal a les platges.

Per altra banda, és important destacar que els mucílags (al menys els detectats a les costes catalanes) no són substàncies tòxiques, ni suposen un risc pels banyistes. 

Es pot afirmar també que els sistemes de sanejament litorals que tracten i aboquen a mar les aigües depurades (les plantes depuradores i els emissaris submarins), no són els causants de la formació de mucílags a la costa perquè es formen com a consequència de processos naturals del fitoplàcton marí.

Informació general sobre la formació de mucílags:
La formació de taques de mucílags a les aigües costaneres és un fenomen, com dèiem natural, que es produeix de forma recurrent, cada any, a la costa catalana, amb intensitat variable en funció dels anys.

Els mucílags són substàncies naturals que produeix el fitoplàncton marí (algues microscòpiques). Els mucílags que ens ocupen ara es formen habitualment en fondària, en la interfase de dos masses d’aigua de diferents densitats. En els mucílags s’hi poden agregar diverses espècies de fitoplàncton, a més a més de l’espècie que els ha format, les quals al produir oxigen per fotosíntesi, acaben facilitant la seva flotabilitat i duen els mucílags fins la superfície, formant taques i llargues fileres.

Us avancem informació de la última analítica que ha realitzat l’Agència Catalana de l’Aigua el dilluns 29 de juliol de 2013  a les aigües de bany de les platges del nostre municipi, la qualitat de l’aigua ha estat excel•lent en totes les platges:

Cala Montgó: 8 ufc/100ml
Estartit, 1: 12 ufc/100ml
Estartit, 2: 12 ufc/100ml
Estartit, 3: 2 ufc/100ml
Gola: 14 ufc/100ml

ufc: unitats formadores de colònies
Nota: Criteris de qualitat de la Directiva d’aigües de bany 2006/7/CE

Indicadors microbiològics
Qualitat excel·lentQualitat Bona
Qualitat insuficient
Unitats
 Escherichia coli
 ≤250 250-500
 > 500  ufc/100ml
 Enterecocs intestinals ≤100 100-200 > 200 ufc/100ml
            
              
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit