• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella acull la reunió del Consell de Membres de la Xarxa de Custòdia del Territori
Torroella acull la reunió del Consell de Membres de la Xarxa de Custòdia del Territori Imprimir Correu-e
(05.07.13) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí acull avui la 42a reunió del Consell de Membres de la Xarxa de Custòdia del Territori, una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. L’Ajuntament s’hi ha adherit aquest any amb l’objectiu de beneficiar-se de la infraestructura, l'experiència i l'assessorament d'aquesta entitat, en l’àmbit del disseny de projectes de custòdia, tràmits d'entitats, recull legislatiu, assessorament personalitzat, així com informació sobre instruments de finançament, obtenció d'ajuts i mediació i negociació de conflictes, entre d'altres.

La reunió està estructurada en dues parts. Al matí es portaran a terme diverses presentacions i a la tarda, després del dinar, els assistents visitaran diverses iniciatives de custòdia de Torroella de Montgrí. Es farà un recorregut fins a la resclosa-ter vell per la vora del rec vell. Pel trajecte es visitaran la closa d’en Mascort, closa del Mas d’en Bou i Ter Vell, finques amb conveni de cessió d’usos i custodiades. Tot seguit, es pujarà fina a Roca Maura, punt des del qual es podrà veure en perspectiva aèria les diferents propostes. Finalment, els assistents visitaran el Museu de la Mediterrània.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, ha donat la benvinguda als assistents i el tècnic de Medi Ambient, Josep Pujol, ha presentat les iniciatives de custòdia del territori que es desenvolupen al municipi.
Bartomeus ha recordat que actualment s'estan portant a terme diverses experiències de custòdia en el marc dels projecte Life Nature que s'han desenvolupat al municipi, però la voluntat de l'equip de govern és la d'avançar i fer un salt qualitatiu en aquest àmbit. Per a la regidora és fonamental la implicació dels propietaris en la correcta gestió del territori, i la custòdia és una fórmula especialment interessant en aquells indrets d'alt valor patrimonial als quals els propietaris no poden donar cap rendiment. D'altra banda, en molts casos no disposen de prou recursos per posar-los en valor. 

La missió de la XCT és treballar per impulsar l’ús de la custòdia del territori com a estratègia de conservació dels recursos i dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori. La custòdia del territori –que és com s’ha traduït al català el terme anglès land stewardship– és un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.
 
Què és la custòdia del territori?
Segons va explicar Pujol, la custòdia del territori és una estratègia de conservació del sól, segons la qual la gestió d'una propietat privada que no està sent explotada se cedeix a l'entitat de custòdia, en aquest cas l'Ajuntament, perquè el municipi guanyi aquest espai natural per a ús públic. Es tracta de terrenys forestals, agrícoles, fluvials, etc. que tenen uns determinats valors naturals, culturals o paisatgístics.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit