• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Escola Portitxol participa en el I Congrés Conviure a Catalunya celebrat al Parlament
L'Escola Portitxol participa en el I Congrés Conviure a Catalunya celebrat al Parlament Imprimir Correu-e
(29.05.13) Més de cent cinquanta alumnes de primària i secundària de diferents centres educatius del país, entre ells l'Escola Portitxol de l'Estartit, van participar ahir al I Congrés Conviure a Catalunya, que es va celebrar al Parlament de Catalunya. Aquesta iniciativa ha estat impulsada pels mateixos centres en col·laboració amb l'Associació d'Antics Diputats al Parlament (AADP) i ha comptat amb el suport de la conselleria d'Ensenyament. En aquesta primera edició s'ha tractat el tema «créixer en el conflicte». 

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va ser l'encarregada de donar la benvinguda i inaugurar l'acte. De Gispert va encoratjar a continuar el projecte que els apropa a la feina dels diputats "buscant el millor per a la comunitat" amb la participació, el debat i la recerca de solucions als conflictes.

La presidenta del Parlament, que a la inauguració estava acompanyada del president de l'AADP, Joan Rigol, i del coordinador de la iniciativa i exdiputat, Josep Maria Balcells, va recordar que aquest primer congrés se celebra en paral·lel al premi Conviure que atorga des de fa set anys l'ADDP per promoure els valors ètics i de convivència entre els escolars. La presidenta va destacar la feina dels alumnes participants en la recerca de solucions, la mediació i el debat, però va dir que «el més important és compartir-ho» perquè «parlant-ne i discutint amb respecte i tolerància, pactant, negociant i escoltant se'n millora el resultat" i tot plegat va en benefici "de tota la comunitat».

En aquest primer congrés els alumnes de l'Escola Portitxol, de l'Estartit, van analitzar el que implica un conflicte, les reaccions més adequades per afrontar-lo i les paraules clau per solucionar-lo. 
Els alumnes de l'Institut Manuel de Montsuar, de Lleida, van presentar un projecte d'integració en què els nois de 4t d'ESO preparen activitats per als més petits per afavorir el respecte i la convivència. 
L'Escola Terres de Ponent, de Lleida, va presentar el projecte de «l'amic tutor» amb l'objectiu de crear vincles entre nens grans i petits que signen un contracte de bon comportament i es comprometen a canviar d'actitud per afavorir la bona relació amb la classe. 

Els alumes de l'Escola Eiximenis, de Girona, van fer un vídeo sobre el tractament d'un conflicte per detectar-ne els aspectes més importants. 

A l'Escola Mestre Morera, de Barcelona, el conflicte es va tractar des de la vessant personal, de relació i de grup, i una de les conclusions que en van treure és la importància de trobar l'arrel de tot conflicte. 

Finalment, a l'Escola Garbí-Pere Vergés, d'Esplugues de Llobregat, van treballat els conflictes en totes les matèries de classe i han compost un himne per a la bona convivència. 

Els alumnes van elaborat un manifest final en què es «comprometen a millorar la convivència a les respectives escoles" després de constatar que "el conflicte és inherent a la vida de les persones, present a les escoles i que trobar-hi solució és en mans de tots». Entre les conclusions, destaquen que els conflictes serveixen per madurar, que cal aprendre dels errors, que s'ha d'escoltar tothom i no discriminar ningú, i que cal ajudar els nouvinguts a integrar-se.

A la cloenda del congrés, que es va fer a l'hemicicle, el president de l'AADP, Joan Rigol, va instar els nois i les noies a raonar, a intentar dialogar i entendre l'altre, a utilitzar el criteri en la presa de decisions, el respecte cap a l'altre i la capacitat de diàleg, perquè «tots plegats hem de continuar creixent en el conflicte».
 
 

 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit