• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament i la UdG presentaran un projecte Life per desbloquejar la desurbanització i la restauració ambiental de la Pletera
L'Ajuntament i la UdG presentaran un projecte Life per desbloquejar la desurbanització i la restauració ambiental de la Pletera Imprimir Correu-e
(15.04.13) L'Ajuntament i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) presentaran un projecte de restauració ambiental dels ecosistemes costaners de la Pletera a la convocatòria de projectes Life 2013 de la Unió Europea. La iniciativa té com a objectiu desbloquejar la desurbanització del passeig de la Pletera, actuació que l'Estat havia anunciat per a la tardor de 2008. Amb tot, els ajustos i les retallades han impedit que el projecte es dotés de partida per iniciar les obres. L'alternativa per fer-lo viable, atès l’advers context econòmic actual, passaria per aconseguir un projecte Life, de manera que un percentatge elevat del pressupost total, que puja a uns 2,6 milions d’euros, provindria de fons europeus. La iniciativa compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, entitat que s’ha mostrat disposada a cofinançar el projecte si es concedeix el Life, a través del seu programa anual de subvencions.


El divendres 22 de març, l'alcalde Jordi Cordon; la regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, i el coordinador de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals de la UdG, Xavier Quintanas, es van reunir a Madrid amb Ignacio Torres-Ruiz Huerta, subdirector de projectes de Biodiversidad (fundació pública adscrita al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient destinada a preservar el patrimoni natural), per tractar el projecte. Aquesta trobada era la continuació d'un primer contacte que havien mantingut el 31 de gener l'alcalde i el regidor de Turisme i Platges, Genís Dalmau, també a Madrid, amb el director general de Sostenibilidad de la Costa y del Mar, Pablo Saavedra i el subdirector del departament, Ángel Muñoz. Gràcies a aquests contactes s'ha aconseguit que la Fundación Biodiversidad confirmi el suport a la projecte de rehabilitació. 

Per a l’alcalde: «La participació de l’Estat en aquesta iniciativa representaria un important suport, no només per la seva aportació econòmica, sinó perquè donaria més rellevància i dimensió al projecte. No hem d’oblidar que la Comissió Europea té molt en compte quins són els socis i promotors a l’hora de concedir aquests programes. Per això, considera molt necessari la implicació de l’Estat, i més en moments com l’actual, de manca de recursos.»

La desurbanització de la Pletera representa la culminació d’una vella aspiració municipal que va començar el seu procediment administratiu arran de la revisió del pla general de 2002. Es tracta d’una iniciativa innovadora i pionera a l’Estat, ja que planteja retornar al seu estat natural un espai d’altíssim valor situat a primera línia de mar. Es concretaven així, molts anhels, esperances i esforços d’un ampli sector de la població i també de la Costa Brava, que havien treballat en la preservació i posada en valor del nostre territori.

La restauració pretén recuperar la funcionalitat ecològica perduda en l’espai. Les actuacions previstes inclouen:
1)  la retirada del material de rebliment aportat i de runa fins a la recuperació de l’antiga cota del terreny
2)  la retirada del passeig i la creació de noves llacunes, 
3)  la retirada de les motes de contenció que impedeixen  la correcta distribució de l’aigua durant les avingudes
4)  la recuperació de les espècies vegetals i animals característiques d’aquests ambients.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit