• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Moció institucional en contra de les prospeccions d'hidrocarburs
Moció institucional en contra de les prospeccions d'hidrocarburs Imprimir Correu-e
(09.04.13) El Ple municipal aprovarà dijous vinent una moció institucional de rebuig els projectes de prospeccions d’hidrocarburs a l’entorn de la Costa Catalana. En l’exposició de motius s’argumenten els perills que comportarien aquestes pràctiques per al nostre litoral i es critica obertament que no s’aposti obertament per les energies renovables.

A banda de l’impacte ambiental, s’alerta del perill que suposaria per al territori com a element de dinamització econòmica d’un entorn altament sensible: «Les prospeccions d'hidrocarburs representen en greu perill per a la salut dels hàbitats naturals, l'economia local, les reserves pesqueres, les activitats turístiques, el paisatge i la identitat del Baix Ter».
 
En clau més local, es recorda que la costa del Montgrí i les Illes Medes són un motor econòmic de primer ordre, que amb els anys han esdevingut un lloc de referència mundial per la pràctica del busseig i un destí reconegut per la bellesa de la seva costa. També s’assegura que aquestes agressives pràctiques prospectives són un atac directe als valors que defensa el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Per aquest motiu, l’Ajuntament farà arribar la moció als ajuntaments de l’àmbit del parc natural i la seva zona d’influència per tal que li donin suport, i es pugui fer un front comú més sòlid en contra de les prospeccions.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, ha valorat molt positivament el suport unànime que ha rebut la moció per part de tots els grups municipals. «És un tema que ens pot semblar llunyà, però ens toca molt de prop i és un veritable perill per al fràgil equilibri del nostre territori», ha argumentat.

En aquesta línia, ha informat que ha respòs a la Direcció general de Política Energètica i Mines en relació amb el la sol·licitud de permís de l’empresa Capricorn Spain SL per realitzar prospeccions d’hidrocarburs a la Costa Catalana, publicada al BOE el dia 17 de gener. En el seu escrit, la regidora, en nom de l’equip de govern, demana que no es concedeixi l’autorització i argumenta el següent:

• L’abast de les prospeccions es troba en un territori d’un milió d’hectàrees separat només 20 km de la costa brava.
• El mètode de prospecció plantejat és el de la utilització de canons d’aire comprimit que generen ones sonores que produeixen una contaminació acústica intolerable per la fauna marina i poden provocar danys físics i de comportament a cetacis, tortugues, cefalòpodes i peixos, afectant per tant la biodiversitat en general i els recursos pesquers en particular.
• Aquestes prospeccions podrien afectar tant els ecosistemes marins d’aquest àmbit, com l’activitat pesquera de les localitats costaneres del nostre litoral.
• A més, aquestes prospeccions constitueixen el primer per, en cas de trobar les recursos fòssils, explotar-los. De ser així, l’impacte es multiplicaria i, a part de les afeccions sobre ecosistemes i pesqueries, es produiria un dany enorme cap a la indústria turística de la costa brava, destí en aquest moment constituït per una oferta de costa verge.
• No cal oblidar, tampoc, el risc de vessament potencial lligat a aquestes operacions, risc que s’ha posat de manifest en els darrers anys i de manera catastròfica al golf de Mèxic, entre d’altres.
• En l’aspecte més local, un projecte d’aquesta envergadura, representa un perill evident per al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i genera uns elevats costos ambientals, que posen en risc els valors sobre els quals basem bona part del nostre desenvolupament econòmic.
• Creiem que aquestes prospeccions reiteren la clara aposta del govern cap a les energies no renovables i altament contaminants, una direcció oposada als requeriments de la lluita contra el canvi climàtic, la contaminació ambiental, la salut humana i dels ecosistemes, pals de paller dels governs d’altres països de la Unió Europea.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit