• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies La caldera de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí, pràcticament a punt
La caldera de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí, pràcticament a punt Imprimir Correu-e

(28.03.13) Aquesta setmana s'està portant a terme la darrera fase abans de a la posada en marxa definitiva de la caldera de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí. Aprofitant la setmana de vacances escolar, s'estan realitzant els ajustos finals, fent proves d'estanqueïtat i de rendiment del nou circuït de calefacció. De moment tot funciona correctament i es preveu que en pocs dies es pugui donar per enllestida la instal·lació, que servirà per produir energia per a la calefacció dels tres edificis del complex educatiu del CEIP Guillem de Montgrí (educació infantil, educació primària i pavelló poliesportiu). El sistema també produirà aigua calenta per a les dutxes del pavelló. Cal destacar que fins ara el pavelló no disposava de calefacció.

Les regidores de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, i d'Educació, Sandra Pibernat, acompanyades de l'enginyer tècnic municipal Albert Fanals, i dels responsables de l'empresa Quim Sajet Enginyeria SLP que ha executat les obres, van realitzar una visita per avaluar el  funcionament de la instal·lació.

El projecte té una doble finalitat. Per una banda, generar un estalvi en la despesa energètica del centre, i per altra, donar sortida a la gran quantitat de biomassa forestal de què disposa l’Ajuntament com a conseqüència de la gestió dels boscos de propietat municipal del Montgrí.

D’acord amb els usos i horaris, així com el màxim aprofitament, es proveu la instal·lació de dues calderes connectades en paral·lel d'una potència útil de 150 KW cadascuna. Les calderes actuals només s’utilitzarien com a suport en els moments de màxima demanda i quan es pugui superar la potència total de la caldera de biomassa.

La instal·lació consisteix en la construcció d'una sala de calderes i sitja d'emmagatzematge d'estelles de fusta, la col·locació de les dues calderes i tots els elements necessaris per al seu funcionament. S’ubica a l’espai posterior al poliesportiu, des d'on surten 3 circuïts. Tenint en compte el consum actual d'energia (121.000 KWh/any) es necessitaran uns 33.660 kg d'estella/any. Gràcies a aquest nou sistema, la factura anual en consum energètic es podrà reduir un 75%. L’Ajuntament inverteix en aquest projecte prop de 300.000 euros, una part dels quals es financen amb una assignació del PUOSC i amb d’altres subvencions que se sol·licitaran.

questa actuació forma part d'un pla municipal per introduir les energies renovables al  conjunt del municipi. En aquest sentit, s’està redactant un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) amb l’objectiu de definir les actuacions més importants a desenvolupar en aquest àmbit. Durant aquest mandat es pretén reforçar l’ús d'energies renovables i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Projecte pilot de l'Estat

Aquesta instal·lació ha estat inclosa per la Diputació de Girona dins del Projecte Biomassa pel Clima, que ha estat escollit com a prova pilot del Fons de Carboni per a una Economia Sostenible del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Mitjançant aquesta iniciativa, l’Estat comprarà, a raó de 7,10 euros la tona, tot el CO2 que es deixarà d'emetre amb calderes de biomassa. D'aquesta manera, l'Ajuntament rebrà anualment una aportació econòmica directe pel funcionament de la nova instal·lació. Es tractarà d'una aportació modesta, però el més significatiu, segons Bartomeus, és el fet que la iniciativa ha estat seleccionada entre molts projectes i sempre es podrà tenir en compte a l'hora de poder sol·licitar més ajuts en l'àmbit de les bones pràctiques i la sostenibilitat.
 
 
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit